AFIN FRUNZE
Afinul, denumit in latina Vaccinium myrtillus, face parte din familia Ericaceae si este un arbust mic, cu frunze mici si flori ale caror petale sunt unite sub forma unui clopotel iar fructul acestuia, afina, are culoare albastru inchis si un gust placut, dulce-acrisor. Afinul creste in special in zone muntoase, la altitudini de pana la 2500 de metri. Frunzele se culeg in lunile mai-septembrie si se usuca in locuri umbroase si bine aerisite iar fructele sunt recoltate cand ajung la maturitate, in lunile iulie-septembrie.
Atat frunzele cat si fructele de afin sunt folosite in scopuri medicinale, datorita proprietatilor terapeutice ale acestora. Ambele contin tanin, o substanta cu proprietati astringente si antibacteriene, modificand flora patogena intestinala si avand efect anti-diareic, fiind recomandat si impotriva indigestiilor, prin restabilirea tranzitului intestinal.
Mirtilina (substanta activa care stimuleaza functia pancreatica si se gaseste in fructele si frunzele de afin) face ca afinul sa fie recomandat in scaderea glicemiei, ceaiul de afin fiind cunoscut si ca sursa de „insulina verde”. In formele usoare de diabet zaharat, ceaiul din frunze de afin poate chiar inlocui insulina.
Ceaiul de afin ajuta de asemenea si la detoxifierea tractului urinar si la mentinerea in concentratii normale a acidului uric in sange, contribuie la protejarea si regenerarea vaselor capilare. Se recomanda si in parazitoze, distrugand viermii intestinali atat la oameni cat si la animale, are de asemenea efect anitiinflamator, fiind recomandat si in afectiuni reumatice.
Ceaiul de frunze de afin este o sursa de vitamine vitaminele A, B, C si D precum si de antioxidanti, continutul bogat de vitamina A ajutand la imbunatatirea acuitatii vizuale.
Este recomandat si in ameliorarea ulcerului gastric, stimuland apararea mucoasei stomacului.
Acesta este utilizat si in afectiuni dermatologice sau pentru tratarea gutei.
Gargara cu decoct din frunze de afin ajuta la tratarea afectiunilor buco-faringiene.
Administrat extern, ceaiul din frunze de afin contribuie la reducerea riscului de sangerare si reducerea disconfortului de la nivelul venelor hemoroidale si mucoasei anale.
Pentru a obtine o infuzie din frunze de afin se adauga o lingura de frunze la 250 ml apa clocotita si se lasa timp de 15 minute la temperatura camerei.