BUSUIOC
Busuiocul (Ocimum basilicum) face parte din familia Lamiaceae, fiind inrudit cu menta iar numele sau provine din grecescul basilikón phutón, „planta regala”. Cultivat de peste 5000 de ani, se crede ca ar fi originar din India. Este foarte sensibil la frig, preferand caldura si mediul umed.
Nelipsit din bucatariile noastre, fiind folosit la condimentarea mancarurilor pe baza de legume sau carne, busuiocul este o planta foarte populara in Romania, putini ii cunosc insa proprietatile terapeutice.
Specialistii considera ca principalele proprietati curative ale busuiocului se datoareaza flavonoidelor si uleiurilor esentiale pe care acesta le contine. Flavonoidele asigura protectie la nivel celular iar orientina si vicenina, cele doua flavonoide hidrosolubile ce se regasesc in busuioc, protejeaza impotriva radiatiilor si oxidarii celulare.
Uleiurile volatile din compozitia busuiocului ii confera puternice proprietati antibacteriene iar studiile in laborator au demonstrat eficienta busuiocului in diminuarea raspandirii unor bacterii ce au dobandit in timp rezistenta la tratamentele clasice cu antibiotice precum Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica.
Este un tratament util si contra starilor de greata, indigestiei, balonarii, favorizand secretia de saliva si sucuri gastrice.
Eugenolul, un component al uleiurilor volatile din busuioc, are puternic efect anti-inflamator, recomandand busuiocul in tratarea artritelor reumatoide.
S-a constatat ca busuiocul stimuleaza functiile hepatice, prin cresterea potentialului metabolic al celulelor hepatice.
Acesta planta ajuta la mentinerea tensiunii arteriale, protejeaza arterele impotriva depunerii de colesterol si mentine elasticitatea vaselor sangvine. Este de asemenea un aliat de nadejde al aparatului respirator, fiind utilizat in tratarea infectiilor bronho-pulmonare, astmului, virozelor respiratorii, acceselor de tuse.
Busuiocul imbunatateste starea de spirit si este eficient si in tratarea oboselii cronice, durerilor de cap, in cazul efortului mental prelungit, ca adjuvant in depresii si nevroze.
Aplicarea compreselor cu frunze de busuioc sau a tincturii de busuioc ajuta la vindecarea ranilor, intepaturilor, eczemelor.
Busuiocul este o importanta sursa de vitamine si minerale, fiind bogat in vitamina A, K, C, magneziu, potasiu, calciu, fier.
Utilizat in ceaiuri, tincuri, uleiuri esentiale, unguente sau ca simplu condiment, busuiocul este o planta cu puternice proprietati curative.