CEAI VERDE
Ceaiul verde este obtinut din frunzele plantei Camellia sinensis, din care provin de altfel si ceaiul negru si ceaiul oolong, gustul acestora fiind diferit datorita modului de uscare si procesului de oxidare la care sunt supuse frunzele.
Descoperit in China cu peste 4000 de ani in urma, ceaiul verde s-a raspandit foarte repede pe tot teritoriul Asiei. Se spune ca a fost preparat pentru prima oara in 2737 i.Ch., la curtea imparatului Shennong iar in 1191 ceaiul a fost introdus in Japonia de catre un calugar budist. Exista foarte multe soiuri de ceai verde iar acesta se prepara prin uscarea frunzelor tinere - la soare, in cuptor sau la abur- acestea fiind apoi rulate si uscate, pentru a impiedica fermentarea.
Ceaiul verde este apreciat atat pentru proprietatile sale curative cat si pentru efectul sau energizant, inlocuind cu succes „cafeaua de dimineata”.
Ceaiul verde este bogat in teina, cafeina, uleiuri esentiale, flavonoide, aminoacizi, calciu, fier, vitamina C, taninuri catehice, galice şi mixte dar si potasiu, aluminiu si fluor.
Datorita polifenolilor din compozitia sa (pentru ca nu este supus procesului de fermentatie, ceaiul verde este tipul de ceai cel mai bogat in polifenoli) este un excelent antioxidant, contribuind lacombaterea radicalillor liberi si la reducerea tensiunii arteriale precum si la imbunatatirea circulatiei si a digestiei. De asemenea polifenolii prezenti in ceaiul verde ajuta la reducerea riscului aparitiei accidentului vascular celebral, diminuarea nivelului colesterolului in sange sireglarea metabolismului.
S-a constatat faptul ca utilizarea unei cani de ceai verde zilnic poate reduce tensiunea arteriala iar studii recente au observat stimularea proceselor metabolice la nivelul celulelor sistemului nervos central, ceaiul verde fiind considerat un adjuvant in tratamentul sclerozei multiple.
Se presupune ca ceaiul verde inhiba celulele canceroase, este un tonic si energizant ideal sicombate durerile de cap si starile depresive.
Continutul ridicat de oxalati, face ca ceaiul verde sa nu fie indicat persoanelor care au pietre la rinichi. De asemenea, un consum exagerat poate duce la cresterea tensiunii arteriale, din cauza continutului ridicat de cofeina. Ceaiul verde este contraindicat persoanelor care sufera de anemie feripiva, reducand absorbtia de fier non-hem (acest efect poate fi atenuat prin adaugarea de lamaie in ceai).
Ceaiul verde este utilizat si in tratamente cosmetice. Infuzia de ceai verde aplicata pe par confera acestuia stralucire iar pliculetele de ceai verde aplicate pe ochi ajuta la reducerea cearcanelor, datorita continutului ridicat de cofeina.