FLORI DE SOC
Socul (Sambucus nigra) este un arbust din familia Adoxaceae, cu o inaltime de pana la 6 metri, ce creste in stare spontana in zonele insorite de campie si munte, la marginea drumurilor si padurilor. Florile sunt foarte parfumate si infloresc in lunile mai-iunie iar in zonele montane chiar in iulie; fructele, de un negru lucios, au 6-7 mm diametru si un gust dulce-acrisor. Atat florile cat si fructele se folosesc in scop medicinal; frunzele si ramurile sunt toxice.
Florile contin uleiuri volatile, saponine, mucilagii, glicozide, vitamina C, rutozid, tanini, substante glucidice. Ceaiul de soc are efect diuretic si detoxifiant, ajutand la eliminarea excesului de apa din organism si sporirea arderilor, fiind indicat in tratarea obezitatii; este recomandat si in tratarea infectiilor urinare. De asemenea are actiune antinevralgica si antireumatica. Ajuta la intarirea sistemului imunitar si la tratarea tumorilor benigne. Datorita diurezei pe care o produce, este recomandat in boli de rinichi si de vezica.
Florile de soc sunt folosite in medicina traditionala si pentru pentru tratarea disfunctiilor aparatului respirator, tractului gastrointestinal, infectii virale, gripe, raceli, sinuzite,bronsite, febra fanului. Este recomandat in starile febrile, ajutand la scaderea temperaturii, datorita actiunii sale sudorifice.
Ceaiul de soc este eficient si in distrugerea viermilor intestinali, tratarea afectiunilor urechii sauprobleme circulatorii. Este de asemenea indicat in alaptare pentru efectul sau galactolog, marind secretia lactata.
Pentru prepararea infuziei se adauga 1 lingura flori de soc la 1 cana de apa fierbinte, se acopera 5 minute. Se beau 3 cani de ceai de soc pe zi iar in caz de gripe sau raceli se pot consuma pana la 6-8 cani, nu mai mult de cateva zile.
Extern, compresele cu flori de soc ajuta la eliminarea celulitei dar si la tratarea leziunilor de la nivelul cavitatii bucale, ochilor inflamati, diverselor afectiuni ale pielii, reducand senzatia de mancarime si iritare. Datorita rolului sau antiseptic, ceaiul de flori de soc poate fi utilizat extern si pentru tratarea abceselor, furunculelor, arsurilor.