GALBENELE
Galbenelele (Calendula officinalis) sunt plante anuale ce fac parte din familia Asteraceae, cu tulpina inalta de 20-40 de cm si flori de culoare galbena. Cresc in special pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor si infloresc intre lunile mai – septembrie. Sunt folosite atat cu scop terapeutic cat si culinar. Petalele florilor de galbenele sunt comestibile si utilizate proaspete mai ales in salate iar uscate pentru a colora branzeturile sau a inlocui sofranul. 
Galbenelele erau folosite in Roma si Grecia antica si in ritualuri si ceremonii sacre iar in India impodobeau statuile zeitatilor hinduse.
Florile de galbenele contin o multime de elemente benefice precum glicozide flavonice, saponine, carotenoizi, uleiuri volatile, substante tripertenice, vitamina C, steroli, tanini, saruri minerale si substante proteice. Datorita continutului de flavonoizi, galbenelele au proprietati antiseptice si antiinflamatoare iar studii recente arata ca ar avea proprietati antiinfectioase, in special impotriva virusurilor si infectiilor cu ciuperci.
Pentru uz intern galbenelele sunt folosite in special sub forma de ceai sau tincturi, cu efect deosebit in tratarea unor afectiuni precum gastrita, ulcerul, inflamarea colonului, hemoroizi, boli de ficat, crampe abdominale, arsuri stomacale, reglarea ciclului menstrual.
Ceaiul de galbenele calmeaza durerile menstruale, in special in cazul persoanelor anemice, datorita flavonoizilor ce au un efect antiinflamator. Este recomandat de asemenea in cazulleziunilor uterine si icterului. Are rol in intarirea sistemului imunitar si previne procesele inflamatorii din corp, scazand riscul afectiunilor sistemului osos.
Ceaiul de galbenele are efect detoxifiant si stimuleaza sistemul limfatic, protejeaza ficatul si vezica urinara si ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la pierderea in greutate.
Tratamentele externe (cu tinctura, unguent sau ceai de galbenele) sunt recomandate in special pentru micoze, acnee, arsuri, rani, muscaturi de insecte, ulceratii, conjunctivite si alte inflamatii ale ochilor, arsuri solare, principiile active din galbenele stimuland circulatia sangelui la nivelul tesuturilor, reducand inflamatiile si grabind cicatrizarea.
Tratamentele externe cu galbenele sunt eficiente si in tratarea hemoroizilor. Compresele cu galbenele ajuta in tratarea venelor varicoase si artritei, datorita proprietatilor antiinflamatoare.
Galbenelele au proprietati emoliente, prevenind ridurile si dand un aspect luminos tenului. Sub forma de gargara ceaiul de galbenele previne sangerarile si ajuta la tratarea diverselor afectiuni ale cavitatii bucale. Clatirea parului cu ceai de galbenele este un bun remediu in tratamentul impotriva matretei.
Incluse intr-o gama larga de remedii terapeutice dar si in industria cosmetica, galbenelele sunt o minune a naturii ce inca ne surprinde cu noi si noi proprietati, in prezent fiind investigate in tratamentul impotriva cancerului; se presupune ca limiteaza cresterea celulelor canceroase.
Precautii:
Este recomandat ca inainte de administrarea ceaiului de galbenele sa consultati un specialist, deoarece pot exista dezechilibre hormonale sau reactii alergice. Este contraindicat femeilor insarcinate sau care alapteaza precum si persoanelor care urmeaza tratamente cu sedative.