LAVANDA
Lavanda sau levantica (Lavandula angustifolia) este o planta aromatica si medicinala din familia Lamiaceae, originara din spatiul mediteranean, ce atinge o inaltime de pana la 1-2 metri, cu frunze mici si flori albastru-purpuriu, deosebit de parfumate.
Numele plantei provine din latinescul lavare, „a spala”, iar romanii o foloseau pentru a parfuma baia, hainele si chiar parul iar in Grecia antica lavanda (denumita „nardus”de la orasul sirian Naarda) era folosita ca leac impotriva insomniei, durerilor si nebuniei. In Evul Mediu lavanda a fost folosita ca remediu impotriva ciumei, datorita proprietatilor sale dezinfectante. 
Florile sunt utilizate in scopuri medicinale, putand fi administrate sub forma de infuzii, tincturi, ulei esential, pulbere. Dupa ce sunt recoltate, acestea se usuca la umbra, fara a fi presate. Florile de lavanda sunt folosite in bucataria provensala ca planta aromatica, de asemenea sunt un ingredient des intalnit in industria cosmetica, pentru prevenirea ridurilor si a acneei dar si in industria parfumului, datorita calitatilor olfactive deosebite.
Principalul component al florilor este uleiul volatil, ce contine linanol in stare libera, geraniol, nerol, principii amare, rasini, valerianat de linalil, borneol, cumarina, tanin, pectine, acetat de linanil.
Lavanda are rol calmant si analgezic, fiind indicata in depresii, dureri de cap, neurastenie, cefalee, stari de surmenaj, migrene, iritabilitate nervoasa, afectiuni cardiace cu substrat nervos, tulburari minore ale somnului. Lavanda este un excelent tonic al sistemul nervos, inlatura senzatia de oboseala si epuizare mentala si ajuta la concentrare.
Are actiune antiseptica si usor antispastica iar polifenolii din componenta sa, cu rol antioxidant, ajuta la reducerea bacteriilor „rele” din intestine, fiind recomandata in probleme digestive, dureri menstruale, balonari, flatulenta, boli de rinichi si de ficat, stimularea secretiei biliare.
Se presupune ca ar fi benefica si in unele tipuri de astm.
Baile cu lavanda sunt eficiente in tratarea problemelor circulatoriisi amelioreaza durerile reumatice. In infectiiile urinare sunt indicate baile de sezut alaturi de tratament cu tinctura si ulei esential de lavanda.
Uleiul esential de lavanda are rol antiinflamator si ajuta la refacerea tesuturilor si reducerea mancarimilor, umflaturilor si rosetii. Este indicat in afectiuni ale pielii cum ar fi acnee, dermatite, neurodermatite, in arsuri, tratarea pielii uscate, rani.
De asemenea este eficient ca tratament impotriva matretii: amestecati 15 picaturi ulei esential de lavanda cu 2 linguri ulei de masline sau migdale, incalziti putin apoi masati scalpul cu acest ulei si lasati sa actioneze o ora, dupa care indepartati cu sampon. Repetati de cateva ori tratamentul.
Cercetarile au dovedit ca parfumul de lavanda regleaza presiunea sanguina si ritmul cardiac, favorizand relaxarea. Pentru aceasta, puneti o mana de flori uscate de lavanda intr-un vas sau folositi cateva picaturi de ulei esential intr-un difuzor de arome sau lampa de aromoterapie.
Lavanda poate fi folosit in tratarea afectiunilor respiratorii (gripa, viroze, tuse convulsiva, bronsita) atat prin tratament intern cu infuzie cat si extern cu inhalatii cu ulei de lavanda.
Precautii:
Este contraindicat femeilor insarcinate sau care alapteaza.