MENTA
Menta face parte din familia Lamiaceae, majoritatea speciilor de menta sunt salbatice si nu au calitati medicinale, cea mai des utilizata in scopuri terapeutice fiind Mentha piperita. Folosita de mii de ani pentru proprietatile sale curative si aromatice, menta este o planta minune, cu nenumarate beneficii asupra sanatatii. 
Frunzele de menta au un gust puternic mentolat si contin substante polifenonice, taninuri, principii amare, flavonoizi si o cantitate mare de uleiuri volatile. Mentolul ce se regaseste in uleiul volatil are efect anestezic asupra mucoasei gastrice iar flavonoizii ajuta la stimularea secretiei si eliminarea bilei.
Menta are efect calmant si antifermentativ, stimuleaza digestia si are proprietati spasmolitice, fiind indicata in diaree, colici, sindromul colonului iritabil, greturi.
Menta este eficienta si in tratarea racelilor si a afectiunilor orale, in special in combaterea cariilor dentare si a respiratiei urat mirositoare. Pentru aceasta, puneti un pumn de frunze de menta intr-un bol cu apa fierbinte si inhalati aburul sau lasati lichidul sa se raceasca si folositi-l ca apa de gura.
Aroma de menta activeaza glandele salivare si glandele care secreta enzime digestive, favorizand digestia. In bucataria occidentala, menta este un ingredient regasit frecvent in aperitive, inainte de felul principal, pentru a usura digestia.
Produsele pe baza de menta sunt indicate in stari de greata si dureri de cap.
Mentolul aplicat la nivel local are efect analgezic si decongestionant asupra cailor respiratorii si sinusurilor, reduce iritatiile cauzate de tusea cronica.
Menta este un tonic si stimulant natural, fiind eficienta in tratarea depresiei si oboselii cronice.
Conform unor studii recente, anumite enzime ce se gasesc in menta ajuta la prevenirea si tratarea cancerului.
Extractele din frunze de menta inhiba eliberarea de histamine, fiind eficiente in reducerea simptomelor nazale asociate cu alergii de sezon.
Folosit extern, uleiul esential de menta ajuta la tratarea inflamatiilor pielii, prin aplicarea pe zona afectata (diluati 3 picaturi de ulei esential in 10 ml ulei excipient).
In cosmetica, menta este utilizata in special pentru reducerea porilor si in tratamentul tenurilor grase si acneice, diminuand excesul de sebuum si grabind vindecarea acneei datorita efectului antiinflamator.
Precautii:
Ceaiul de menta nu se recomanda in sarcina si alaptare. Se foloseste cu prudenta in ulcerul gastric si duodenal.
Uleiul esential de menta nu este recomandat copiilor. Se recomanda folosirea cu prudenta, supradozarea producand varsaturi si greturi.