MERISOR, FRUNZE
Merisorul (Vaccinium vitis-idaea) este un arbust pitic din familia Ericaceae cu frunze permanent verzi, flori alb-rozalii in forma de clopotel si fructe mici, rosii.
Frunzele, recoltate toamna, sunt cele care se folosesc in scopuri medicinale. Acestea sunt bogate in substante active precum arbutozida, acid chinic, taninuri, flavonoide, saruri de magneziu, saruri ale acizilor organici, vitamina C, arbutina, hidrochinona, fraxina si antocianidine.
Ceaiul din frunze de merisor este utilizat in special in afectiuni renale (litiaze) si infectii urinare(catar vezical, nefrite, cistite, pielite, uretrite). Frunzele de merisor si-au dovedit efcienta si in tratarea uretritelor rezistente la antibiotice. Sunt un puternic antiseptic urinar si contribuie la mentinerea sanatatii tractului urinar, avand actiune diuretica si dezinfectanta. Datorita taninurilor, frunzele de merisor au de asemenea rol antibacterian, antimicotic si astringent.
Flavonoidele si saponinele ce se regasesc in componenta frunzelor au un puternic efect diuretic si ajuta la elmininarea calculilor.
Poate fi folosit ca adjuvant in diabet, avand efect usor hipoglicemic si prevenind aparitia complicatiilor cardiovasculare in cazul diabetului.
Frunzele de merisor sunt eficiente si in viroze respiratorii, gripe, iritatii la nivelul gatului. Acestea au un puternic efect antiviral si blocheaza replicarea virusurilor.
Taninurile prezente in frunzele de merisor normalizeaza tranzitul intestinal, acestea fiind recomandate in diaree, enterocolite, sindromul colonului iritabil.
Amestecate in parti egale, tinctura de frunze de merisor si cea de fructe de ienupar sunt deosebit de eficiente in guta; acest remediu are efect diuretic si antiinflamator si duce la rarirea crizelor de guta si recuperarea treptata a mobilitatii articulatiilor.
Frunzele de merisor au efect antimicrobian asupra bacteriilor Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia si Streptococcus oralis fiind indicate in infectii gingivale, stomatite si igienizarea cavitatii bucale dar si ca alternativa naturala la apa de gura.
Precautii:
Contraindicat in sarcina, alaptare, insuficienta renala, copii. Supradozarea poate duce la iritarea mucoasei gastrice si alergii.