PADUCEL
Paducelul (Crataegus monogyna) este un arbust din familia Rosaceae, ce creste in special in Europa, nord-vestul Africii si vestul Asiei, pe soluri calcaroase, la marginea drumurilor si a padurilor. In trecut i se atribuiau puteri magice, fiind asezat langa patutul copiilor pentru a-i feri de spiritele rele iar cununile de paducel erau simbol al belsugului si fericirii pentru miri.
Paducelul are flori hermafrodite mici, albe, cu miros subtil, ce infloresc spre sfarsitul primaverii si fructe rosii, cu gust usor amarui. In scopuri medicinale se folosesc florile, fructele si frunzele de paducel.
Paducelul contine uleiuri volatile, fitosteroli, vitaminele B si C, pectine, tiramina, acizi triterpenici, taninuri, lavonoid si este o sursa extraordinara de antioxidanti, protejand membranele celulare impotriva radicalilor liberi si stimuland sistemul de aparare al organismului.
Produsele pe baza de paducel au efect tonic cardiac, hipotensiv, regleaza si stabilizeaza ritmul cardiac si cresc fluxul sangvin la nivelul arterelor coronare, fiind indicate in special in afectiuni cardiovasculare: insuficienta cardiaca, tahicardie, tulburari de ritm cardiac, angina pectorala, aritmii, cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, afectiuni cardiacice cu substrat nervos.
Paducelul este un bun diuretic si este folosit in eliminarea pietrelor de la rinichi si a pietrelor de la vezica biliara.
Paducelul are actiune calmanta si relaxanta asupra sistemului nervos, mentine si sustine functiile mentale, fiind utilizat si in stari de insomnie, anxietate, atacuri de panica, iritabilitate si oboseala. Este indicat si in simptome specifice menopauzei precum bufeuri, nervozitate, palpitatii.
Precautii:
Cura cu paducel se face pe perioade scurte, de maxim 3 luni. Dozele mari pot provoca ameteli. Este contraindicat in sarcina, deoarece produce relaxarea uterului.