PAPADIE
Papadia (Taraxacum officinale) este o planta perena din familia Asteraceae, ce creste in zonele cu clima temperata, pe pajisti, pe marginea drumurilor, in zone cu sol umed.
Frunzele de papadie sunt folosite si ca ingredient culinar, mai ales in salate si supe iar florile sunt utilizate la prepararea gemurilor sau alaturi de anumite sucuri fermentate la prepararea unui soi de bautura alcoolica slaba. Radacina de papadie uscata si macinata este folosita ca inlocuitor al cafelei.
In scop terapeutic se folosesc radacina si frunzele. Papadia contine flavonoizi, acid clorogenic, acizi triterpenici si acizi fenolici, lactone sesquiterpenice, saruri de potasiu si cumarine, vitamina C, saruri minerale, beta-caroten si o cantitate de fier si calciu mai mare decat spanacul.
Este folosita de secole ca remediu natural mai ales in tratarea afectiunilor digestive, are usor efect laxativ si stimuleaza cresterea poftei de mancare, echilibreaza bacteriile benefice din intestine, este adjuvant in anemii, reduce riscul de afectiuni gastrointestinale, este indicata in cazuri de constipatie si diaree.
Papadia este bogata in antioxidanti si are efect diuretic. Este indicata in cure de slabire si afectiuni ale rinichilor, ajuta la marirea cantitatii de urina si eliminarea toxinelor si a apei in exces din organism, inhiba cresterea microbilor in sistemul urinar. Fibrele din papadie ajuta la normalizarea nivelului colesterolului iar aceasta impreuna cu efectul diuretic si cantitatea mare de potasiu prezenta in planta contribuie la scaderea presiunii arteriale.
Ajuta la eliminarea toxinelor, stimuleaza productia de sucuri digestive si bila si curata sangele. Astfel imbunatateste functiile ficatului, ajutand la detoxifierea lui si este recomandata pentru inflamatia si congestia vezicii biliare. Datorita antioxidantilor si fitonutrientilor, reduce inflamatiile si umflaturile.
Papadia intareste sistemul imunitar si lupta impotriva microbilor si fungilor.
Papadia este recomandata ca adjuvant in diabet, deoarece stimuleaza productia de insulina si ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange.
Datorita continutului ridicat de calciu si antioxidanti, ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si protejeaza impotriva deteriorarilor asociate cu inaintarea in varsta: oase fragile, scaderea densitatii osoase.
Papadia are efect antimicrobian, antifungic si antiinflamator, fiind indicata in tratarea diverselorafectiuni ale pielii precum eczeme, acnee, mancarimi, arsuri infectate, psoriazis.
Se presupune ca papadia ar avea efect in incetinirea si prevenirea cancerului.
Precautii:
In caz de calculi biliari este indicat sfatul unui specialist inainte. Persoanele cu alergie la plantele din familia Asteraceae pot fi sensibile la papadie.