PELIN
Pelinul (Artemisia absinthium) este o planta perena din familia Astearceae, cu frunze verzi-cenusii si flori galben pal, ce infloresc in perioada iulie-septembrie.
Una dintre cele mai amare plante cunoscute, pelinul se foloseste la preparea unor bauturi alcoolice precum vermut, bitter si absint )numele provenind de la denumirea din latina a plantei, Artemisia absinthium) iar in trecut in Anglia era uneori folosit in locul hameiului la prepararea berii.
Contine o serie de substante active: ulei esential (in care este prezent tujona, o substanta toxica daca e administrata in exces), flavonoide, lactone sesquiterpenice, rasini, caroteni, acizi fenolici, lignani, saruri minerale, vitaminele B si C.
Pelinul este dezinfectant, are rol antiinflamator asupra mucoasei gastro-intestinale, este antidiareic, laxativ, diuretic, stimulent gastric si tonic digestiv, vermifug, tonic nervos, analgezic.
Lactonele sesquiterpenice ajuta la eliminarea viermilor si parazitilor intestinali, atat la animale cat si la oameni, proprietatile antiparazitare ale pelinului fiind cunoscute de sute de ani.
Gustul amar al pelinului ajuta la stimularea secretiei sucurilor gastrice, biliare si pancreatice,sustine functiile ficatului si ale vezicii biliare, fiind indicat si in tratarea hepatitei si a icterului. Datorita proprietatilor sale carminative, este folosit in probleme ale sistemului digestiv: lipsa poftei de mancare, indigestie, balonare, flatulenta, gastrite hipoacide, enterite, constipatie.
Pelinul este indicat in stari de raceala si gripa deoarece scade febra si reduce inflamatiile cailor respiratorii.
Pelinul are proprietati neuroprotectoare si este indicat in stari de astenie, dureri de cap, convelescenta.
Are de asemenea actiune dezinfectanta, reduce inflamatiile si muscaturile de insecte, ajuta la vindecarea ranilor si arsurilor.
Precautii:
In general perioada de administrare nu trebuie sa depaseasca 2 saptamani. Consumul excesiv poate da efecte secundare precum ameteli, varsaturi, halucinatii, convulsii. Este contraindicat in sarcina, poate produce contractii ale uterului.