SALVIE
Salvia (Salvia officinale) este o planta perena din familia Lamiaceae originara din zona mediteraneana iar numele acesteia provine de la latinescul „salvare”, a vindeca, a salva. In antichitate era considerata o planta sacra si era folosita pentru a tine la distanta spiritele rele, pentru probleme de fertilitate, muscaturi de serpi sau scaderea febrei. In Evul Mediu salvia era inclusa intr-un amestec de ierburi folosit pentru tratarea ciumei.
Pe langa proprietatile sale medicinale, apreciate de secole, salvia este folosita si ca planta aromatica, pentru innobilarea gustului mancarurilor, in special in bucataria europeana.
Salvia contine taninuri, polifenoli, rasini, principii amare, saruri de potasiu, ulei volatil, glicozide.
Datorita acidul ursolic continut de salvie, care are are o actiune antisudorifica pronuntata, planta este indicata in tratarea transpiratiei excesive.
Tonic nervos si psihic, salvia are efect calmant asupra sistemului nervos si este eficienta in imbunatatirea functiilor cognitive, fiind utilizata in cazuri de oboseala, neurastenie, atacuri de panica, palpitatii. Previne procesele de degradare la nivelul sistemului nervos central, stimuleaza memoria si capacitatea de atentie, favorizeaza activitatea intelectuala si inhiba dezvoltarea la nivelul creierului a unor enzime ce blocheaza procese precum memorarea, sinteza, asocierea, fiind un adjuvant in tratarea bolii Alzheimer.
Actioneaza direct asupra sistemului digestiv, relaxeaza muschii stomacului si are actiune antispastica, fiind indicata in probleme digestive precum flatulenta, meteorism, dureri abdominale, digestie lenta, diaree, colita de fermentatie. Are de asemenea efect gastroprotector, fiin utila in arsurile gastrice.
Salvia stimuleaza secretia biliara, fiind folosita in dischinezii biliare iar datorita efectului hipoglicemiant si faptului ca sporeste receptivitatea organismului la insulina este utilizata ca adjuvant in diabet zaharat.
Deoarece contine estrogeni vegetali, salvia regleaza fluxul menstrual si este benefica in tulburarile legate de menopauza.
Datorita actiunii sale antioxidante, protejeaza celulele de efectele radicalilor liberi, fiind indicata in disfunctii cerebrale, boli de inima, cancer, sistem imunitar slabit.
Are actiune antibacteriana, antiseptica si astringenta, fiind utilizata in inflamatii ale pielii (prin aplicarea locala a compreselor cu infuzie de salvie) dar si in inflamatii ale mucoaselor (gingivite, stomatite, faringite), in cazul carora este recomandata gargara cu infuzie salvie, de mai multe ori pe zi. Reduce cantitatea de secretii, fiind eficienta in tratarea bolilor respiratorii cu secretii abundente.
Extern, decoctul de salvie este folosit ca tratament pentru mentinerea culorii parului si redarea stralucirii acestuia.
Precautii:
Poate produce convulsii digestive la persoanele sensibile. Este contraindicata epilepticilor. Este contraindicata femeilor care alapteaza, poate diminua secretia lactata.