SUNATOARE
Sunatoarea (Hypericum perforatum) este o planta erbacee, perena, din familia Hypericaceae, cu flori galben-aurii, ce creste mai ales la campie si in zonele deluroase, dar se regaseste si in regiunile subalpine. Florile se culeg in zile insorite, intre lunile iunie-septembrie.
Folosita inca din antichitate datorita proprietatilor sale terapeutice, sunatoarea contine o serie de principii active precum ulei volatil, derivati antracenici (hipericina si pseudohipericina) si taninuri cu actiune antiseptica, cicatrizanta si astringenta, acid cafeic si clorogenic cu rol antiinflamator si colagog, flavonoide cu actiune vasodilatatoare si hipotensiva, betacaroten, colina. Substantele amare favorizeaza digestia si reduc adiditatea gastrica iar uleiul volatil si colina au rol calmant asupra sistemului nervos.
Sunatoarea este un remediu recomandat in afectiuni digestive precum enterocolite, dischinezii biliare, diaree, ulcer, gastrite hiperacide, lipsa poftei de mancare. Datorita actiunii sale antidepresive, este utilizata si in probleme de natura nervoasa ca atacuri de panica, depresii, dureri de cap, stari de agitatie, insomnie, hipertensiune de cauza nervoasa, stari de neliniste asociate cu menopauza, tulburari obsesiv-compulsive, obezitate pe fondul dezechilibrului emotional. In prezent, majoritatea antidepresivelor prescrise in tari din Europa de Vest sunt produse naturale pe baza de sunatoare.
Sunatoarea este indicata si in tratarea hipotiroidismului.
Este un bun adjuvant in tratarea dependentei de alcool si nicotina.
Sunatoarea este utilizata si in tratarea diverselor afectiuni ale inimii: hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca. Datorita rolului sau antiinflamator se recomanda folosirea sunatoarei indureri articulare, reumatism, guta.
In prezent se studiaza posibile efecte pozitive in tratarea HIV/SIDA, hepatita C si alte boli virale.
Extern, uleiul de sunatoare si unguentul cu sunatoare sunt benefice intr-o serie de afectiuni ale pielii. Aplicate local, acestea trateaza alergii, arsuri, iritatii, dermatita atopica sau eczeme, reducand senzatia de durere si mancarime.
Gargara din infuzie de sunatoare (poate fi amestecata cu patlagina, in aceleasi proportii) se foloseste de mai multe ori pe zi pentru a trata gingivite, afte, abcese dentare.
Precautii:
Tratamentul cu sunatoare poate cauza fotosensibilitate (poate agrava diverse boli de piele sau poate duce la aparitia dermatitei alergice solare). Este contraindicata in sarcina si alaptare. In timpul tratamentului trebuie evitate bauturile alcoolice. Este indicat ca tratamentul sa nu dureze mai mult de doua luni pentru a evita simptome precum dureri de cap si nevralgii.