URZICA VIE
Urzica vie (Urtica dioica) este o planta erbacee perena din familia Urticaceae, ale carei frunze sunt acoperite cu perisori care in contact cu pielea provoaca usturime. Este raspandita atat in zone de campie cat si de deal si munte si creste in gradini, pe langa marginea drumului, langa ape. In scop medicinal se folosesc frunzele si radacinile, care sunt culese de la plantele tinere. Datorita proprietatilor sale, urzica a fost folosita din cele mai vechi timpuri, pentru tratarea diverselor boli.
Contine steroli, ulei volatil, substante proteice si glucidice, steroli, vitaminele A, E, C, K, B2, minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, siliciu), acid linoleic, acid formic si acetic, flavonoizi, taninuri, mucilagii, saponine, clorofila.
Urzica stimuleaza apetitul si are efect diuretic, favorizand eliminarea acidului uric prin urina. Este indicata in afectiuni digestive si in boli de rinichi: ulcer, enterite, indigestie, dizenterie, colite, diaree, litiaza renala, dureri de splina, hemoragii interne. Are actiune antiinflamatoare, cu efecte benefice in reducerea durerilor de reumatism, guta, sciatica, artroze (ajutand la refacerea cartilagiilor). Datorita proprietatilor antihemoragice, este indicata in sangerari nazale, gingivaledar si pentru tratarea ranilor.
Ceaiul de urzica scade nivelul glicemiei, fiind considerat un adjuvant in tratarea diabetului. Infuzia si tinctura de urzica sunt utile in tratarea tahicardiilor si mentinerea tensiunii arteriale in limite normale.
Planta este considerata un tonic, vitaminizant si stimulent general, fiind indicata in anemii, astenii, detoxifierea organismului, stari de epuizare, avitaminoze, rahitism, reechilibrarea sistemului imunitar.
Radacina de urzica este folosita in special pentru tratarea problemelor de prostata.
Studiile stiintifice sunt promitatoare in privinta efectelor benefice ale urzicii in tratarea rinitelor alergice.
Urzica este indicata in afectiuni ale aparatului respirator precum astm bronsic, tuse convulsiva, congestie pulmonara si datorita mucilagiilor pe care le contine ajuta la fluidizarea secretiilor bronsice.
Extern, infuzia cu urzica poate fi folosita ca gargara in infectii gingivale, stomatite, amigdalita. Este de asemenea indicata in ameliorarea hemoroizilor si a diverselor afectiuni ale pielii: eczeme, arsuri, plagi, psoriazis. Urzica are actiune astringenta si reduce iritatia iar utilizata extern este un remediu excelent pentru caderea parului, matreata si seboree.
Precautii:
Nu este indicata femeilor insarcinate sau care alapteaza.