AGRIS
Agrisul (Ribes uva-crispa sau Ribes grossularia)este un arbust din familia Grossulariaceae, ce masoara intre 60 si 150 cm, are ramurile prevazute cu ghimpi, flori sub forma unor clopotei si fructe dulci-acrisoare, agrise, ce pot fi recoltate intreaga vara si au culoare verde, galbena, rosiatica sau chiar albicioasa.
Cultivat in special in regiunile deluroase, agrisul este intalnit mai ales in Europa, nord-verstul Africii si sudul si vestul Asiei.
Agrisele sunt recunoscute inca din Evul Mediu pentru proprietatile lor curative, fructele fiind folosite in scop medicinal, pentru scaderea febrei. Sunt o excelenta sursa de vitamina C (au un continut de 20 de ori mai mare de vitamina C decat portocalele), 100 de grame asigurand 33% din necesarul zilnic recomandat. In plus, contin flavonoide, tanin, acid pantotenic si in cantitati mai mici vitaminele A, E, complexul de vitamine B si minerale precum magneziu, cupru, calciu, fosfor, potasiu. Sunt constituite din 88% apa, 10% carbohidrati si contin mai putin de 1% grasimi si proteine, in plus contin doar 70 de calorii la 150 de grame.
Datorita gustului dulce-acrisor, sunt folosite cu scop culinar, in retete de placinte, gemuri, dulceturi, sucuri, siropuri. In stare proaspata dureaza in medie 3 zile iar congelate pot fi pastrate intre 6 luni si 1 an.
Aceste micute fructe au o serie de proprietati benfice pentru organismul uman, iata doar cateva dintre ele:
- sunt recomandate in sarcina, datorita faptului ca ajuta la inlaturarea senzatiei de greata, prin gustul lor acrisor, dar si datorita faptului ca sunt o sursa naturala de fibre, vitamina C, caroten si minerale.
- sunt benefice in cazul problemelor respiratorii precum astm, bronsite, dureri de gat, tuse
- accelereaza metabolismul si ajuta la pierderea in greutate. In acelasi timp sunt recomandate si persoanelor anemice si fara pofta de mancare
- agrisele sunt un tonic excelent, ajutand la recapatarea vitalitatii organismului
- datorita proprietatilor antiinflamatorii, agrisele ajuta la ameliorarea durerilor articulare provocate de artrita
- extractul de agrise incetineste procesul de demineralizare a oaselor
- un consum regulat de agrise reduce nivelul zaharului din sange si echilibreaza secretia de insulina, luptand impotriva diabetului. De asemenea, ajuta la buna functionare a ficatului si pancreasului
- ajuta la tratarea candidozei si a infectiilor parazitare si bacteriene
- ajuta la absorbtia vitaminelor si mineralelor
- sunt folosite in tratarea diverselor afectiuni ale pielii, au rol anti-imbatranire si ajuta la refacerea pielii, fiind folosite cu succes in tratarea acneei si altor inflamatii ale pielii
- consumul de agrise este util in cazul durerilor de stomac si afectiunilor digestive (diaree, crampe, voma, infectii)
- sporesc memoria si puterea de concentrare
- ceaiul de agrise actioneaza asupra afectiunilor rinichilor, stomacului, ficatului, normalizeaza tensiunea arteriala si are efecte benefice in cazul racelilor. Mod de preparare: la 500 ml apa clocotita se adauga o mana de frunze de agrise, se mai lasa la fiert un minut. Se poate bea indulcit cu miere.
- pudra de agrise previne matreata
- intaresc rezistenta organismului, sustinand sistemul imunitar si protejand impotriva infectiilor
- datorita usorului efect diuretic, ajuta la eliminarea toxinelor din organism
- agrisele ajuta la intarirea radacinii si cresterea parului dar si la pigmentarea acestuia, prin continutul de antioxidanti, caroten si fier
- sucul de agrise imbunatateste vederea si scade riscul de cataracta sau hipermetropie
- agrisele sunt utile in sindromul gastric si hiperclorhidrie
- intaresc dintii si unghiile
- sprijina sistemul reproducator si combat problemele de infertilitate
- imbunatatesc oxigenarea creierului si sanatatea sistemului nervos, prin continutul de fier si potasiu
- regleaza dezechilibrele hormonale, reduce durerile menstruale si regleaza ciclul menstrual
Precautii:
Deoarece agrisele pot interactiona cu cu antibioticele sau anticoagulantele, este recomandata evitarea consumului de agrise pe durata tratamentului.
andreea