BRANCA-URSULUI
Raspandita in toata Europa, mai ales in zonele montane si submontane in locuri umede, branca-ursului (Heracleum sphondylium) face parte din familia Apiaceae, poate atinge o inaltime de pana la 2 metri, are flori albe si frunze mari, crestate, asemanatoare cu laba ursului, de aici si denumirea plantei. Este cunoscuta popular si ca laba-ursului sau crucea-pamantului.
Planta contine o serie de principii active: fitosteroli, taninuri, uleiuri volatile, urocumarine, acizi organici, bioflavonoide, poline, colina. In scop terapeutic se folosesc de obicei radacina, florile si semintele.
Branca-ursului este recunoscuta in special pentru actiunea sa afrodisiaca si pentru tratarea infertilitatii. Este de asemenea un vasodilatator periferic puternic, scade tensiunea arteriala, are rol antispastic digestiv si uterin si actiune sedativa si calmanta a sistemului nervos.
Indicatii terapeutice
Infertilitate feminina – se administrareaza cate 4-6 comprimate de branca-ursului pe zi din ultima zi a ciclului menstrual pana in ziua ovulatiei, tratamentul avand ca rol stimularea ovulatiei si producerea vasodilatatiei genitale. Daca dupa 4 cicluri de administrare nu se obtin rezultate, se administreaza tinctura de branca-ursului.
Infertilitate masculina – cele mai bune rezultate s-au observat in infertilitatea asociata cu oligospermia si astenospermia, tratamentul cu branca-ursului crescand numarul de spermatozoizi si motilitatea acestora. Se administreaza cate 4-8 comprimate pe zi, timp de 3 luni, urmand o pauza de 3 saptamani, apoi tratamentul se reia, durand 6-24 de luni.
Frigiditate si impotenta – se administreaza 1-3 lingurite de tinctura de branca-ursului diluate in apa, cu 30 de minute inaintea actului sexual, avand efect vasodilatator puternic si de stimulare hormonala, actionand totodata si asupra sistemului nervos central .
Ciclu menstrual neregulat - se recomanda 3 comprimate cu branca-ursului pe zi, timp de 14 zile, incepand din ultima zi a ciclului menstrual. Branca-ursului stimuleaza si regleaza activitatea ovarelor; la femei ci tulburari menstruale insotite de chisturi ovariene sau hemoragii se va administra suplimentar un tratament cu macerat glicerinat de muguri de zmeur.
Infectii bacteriene - conform studiilor de laborator, aceasta planta are efect antibiotic in tratarea infectiilor cu Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Streptococcus pyogenes, Corynobacterium diphteria, Enterococcus fecalis.
Boli cu transmitere sexuala - tratamentul adjuvant cu branca-ursului intensifica circulatia sanguina la nivel genital, sporind actiunea ubstantelor cu efect antibiotic, antimicotic sau antiviral si facand astfel tratamentul mai eficient.
Hipertensiune arteriala - se recomanda 4 comprimate pe zi, odata la 6 ore, timp de 6 saptamani, tratamentul ajutand la scaderea presiunii arteriale, prin vasodilatatie.
Deficit de testosteron - administrarea de 4 comprimate pe zi de branca-ursului in asociere cu 3-4 lingurite de pulbere de radacina de urzica stimuleaza secretia de testosteron a gonadelor.
Diaree, balonare, indigestie - branca-ursului are efect antibiotic la nivelul tubului digestiv si de stimulare a secretiei de sucuri gastrice iar uleiurile volatile din aceasta planta au rol antispastic si carminativ.
Sindrom post-menopauza - cura cu tinctura de branca-ursului stimuleaza productia de estrogen si are efect tonifiant si de revitalizare a organismului.
Intinerirea organismului - sustine revigorarea organismului si lupta impotriva declinului fizic prematur, fiind recomandata varstnicilor.
Osteoporoza - branca ursului stimuleaza organismul sa secrete estrogen, hormon care ajuta la metabolizarea calciului, necesar pentru mentinerea densitatii osoase in parametri normali, tratamentul cu branca-ursului prevenind instalarea osteoporozei.
Depresii si tulburari psihice - branca ursului poate fi folosita ca adjuvant in tratarea acestor probleme, avand efect sedativ si regland activitatea sistemului nervos central. Actiunea tonica a uleiurilor volatile precum si cumarinele (substante cu rol calmant si usor sedativ) prezente in aceasta planta amelioreaza starile de anxietate, neliniste si teama.
Precautii
Branca-ursului nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor hipotensive, celor care sufera de afectiuni ale prostatei. Daca este folosita in tratamente externe, branca-ursului are actiune fotosensibilizanta, de aceea este interzisa expunerea la soare.