CAPTALAN
Raspandit in zonele de deal si munte, mai ales in zonele umede, pe malul raurilor, paduri si terenuri mlastinoase, captalanul (Petasites hybridus) este o planta erbacee din familia Asteraceae cu frunze acoperite de peri si flori rosii sau de culoare alb patat, micute, cu un miros dulceag, ce infloresc in lunile martie-aprilie. Popular este cunoscut sub numele de cucuruz rosu, floarea ciumei (in trecut era folosita pentru tratarea ciumei, de aici si denumirea), brusture dulce, sudoarea laptelui.
De la captalan se folosesc florile, frunzele si radacinile in scop terapeutic, acestea continand petasina, o substanta cu efecte neuro-sedative, ce regleaza activitatea nervoasa si cardiaca. Planta contine de asemenea inulina, uleiuri volatile, mucilagii, substante amare, saruri minerale, proteine, rezine, tanin, glucoza.
Beneficiile captalanului sunt cunoscute de peste 2000 de ani, planta fiind folosita in tratarea afectiunilor gastrice, ulcerelor, alergiilor, iar in evul mediu era considerata unul dintre cele mai bune remedii impotriva ciumei.
In scrierile lui Lonicerus (1564) captalanul era apreciat pentru efectul sau diuretic, antiasmatic, vermifug, emenagog dar si pentru curatarea ranilor; medicul si botanistul Culpepper din Anglia secolului XVII descria planta ca un bun intaritor al inimii iar pulberea amestecata cu vin era apreciata ca remediu impotriva otravirii; de asemenea pudra din radacina de captalan era folosita pentru bolile de piele.
Indicatii terapeutice
Captalanul este cunoscut pentru efectul sau diuretic, analgezic, vasodilatator, antiasmatic, expectorant si antispastic.
- regleaza tensiunea, fiind indicat atat in hipertensiune cat si in hipotensiune. Efectul este vizibil mai ales in cazul persoanelor care se confrunta si cu stari de anxietate si stres.
- amelioreaza afectiunile respiratorii (tuse convulsiva, guturai, astm bronsic), datorita efectului antispasmodic si antiinflamator al plantei
- este indicat in stari anxioase, atacuri de panica, depresii, insomnii, somn agitat. Pentru o eficienta mai mare a tratamentului, se recomanda asocierea cu sunatoarea, o alta planta cu puternic efect antidepresiv.
- diminueaza senzatiile dureroase, avand rol calmant in cazuri de reumatism si artrita
- este indicat in colici intestinale, renale sau biliare
- in cazuri de pavor nocturn si enurezis la copii, poate fi amestecat cu miere
- hipertiroidie, boala Basedow: se recomanda un tratament de lunga durata, cel putin 4-6 luni, in asociere in proportii egale cu traista ciobanului si sanziene galbene
- hiperemotivitate: se administreaza sub forma de pulbere, care se tine sub limba 20 de minute.
- febra, afectiuni urinare, tuse spastica: se utilizeaza decoctul de captalan
-hipertiroidie: alaturi de iarba de turita mare, captalanul combate simptome ale hipertiroidiei precum: tulburari de ritm cardiac, insomnie, stari de anxietate
Folosit extern, sub forma de cataplasme, spalaturi locale sau comprese, captalanul este benefic in tratarea diverselor inflamatii si probleme ale pielii: plagi, arsuri, acnee, ulceratii, intepaturi de insecte, hemoroizi, inflamatii, furunculoze, entorse.
Exista si un remediu homeopat care se prepara din radacina de captalan, fiind utilizat in tratarea nevralgiilor severe.
Precautii
Tratamentele pe baza de captalan nu sunt indicate femeilor insarcinate si celor care alapteaza. Dozele foarte mari pot avea efecte adverse precum dureri de cap, greata, varsaturi, oboseala, somnolenta, diaree sau constipatie.