CATINA
Catina (Hippophaë rhamnoides ) este un arbust din familia Elaeagnaceae ce ajunge pana la 2-5 metri si se regaseste atat in regiunile montane cat si in nisipurile si pietrisurile de pe litoral. Are ramuri cu tepi foarte ascutiti, facand dificila recoltarea fructelor, frunze de un verde cenusiu si fructe mici, galbene.
Fructul de catina este un izvor de vitamine, contine de 2 ori mai multa vitamina C decat macesele si de 10 ori mai mult decat citricele, mai mult betacaroten decat morcovii, vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, uleiuri complexe, microelemente (magneziu, fier, fosfor, calciu, potasiu, sodiu), zaharuri, acizi organici, proteine, pectine, flavonoide, polifenoli si 18 aminoacizi .
Fructele de catina sunt folosite in bucatarie, pentru prepararea sucurilor, gemurilor, siropurilor.
Indicatii terapeutice
Supranumita „ginsengul romanesc” dar si cel mai bun vaccin antigripal natural, catina este apreciata pentru beneficiile pe care le aduce asupra sanatatii, fiind un tonifiant general al organismului, datorita complexului de vitamine si minerale. Fructele de catina sunt folosite in hipo si avitaminoze, in anemie si stari de convalescenta.
Frunzele sunt folosite pentru a ameliora tusea, febra, diareea,afectiunile gastrointestinale.
Hepatita si ciroza pot fi tratate cu suc si decoct de catina.
Sucul fructelor este indicat in tratarea bolilor de ficat si de splina, a ranilor sau a diverselor probleme dermatologice (eczeme, dermatoze, eruptii cutanate, urticarie).
Catina este indicata in prevenirea si tratarea racelilor si virozelor respiratorii, intarind sistemul imunitar.
O lingurita de pulbere de scoarta de catina este un remediu de urgenta in cazul diareei si colitelor.
Modalitati de administrare a catinei
Pulberea de catina
Se obtine din macinarea fructelor uscate de catina si are un puternice proprietati vitaminizante si remineralizante. Se poate consuma ca atare sau adauga in iaurturi, salate, dulciuri, supe.
Tinctura din scoarta de catina
Se obtine din macerarea scoartei de catina in alcool de 60-70 de grade, timp de 2 saptamani, agitandu-se des.
Are efect cicatrizant, regenerator si antiseptic. Este recomandata pentru regenerarea celulelor hepatice si pentru incetinirea procesului de imbatranire. Extern, tinctura este indicata in tratarea ranilor, eczemelor, infectiilor.
Siropul din fructe de catina
Se prepara din suc proaspat de fructe amestecat cu miere si se tine la frigider, in borcane inchise ermetic. Se obtine un sirop energizant (se recomanda a nu se consuma seara) care stimuleaza imunitatea, regleaza activitatea glandelor endocrine, trateaza gripa, are proprietati antioxidante, anticancerigene si antivirale. Siropul de catina pastreaza nealterate toate substantele active ale plantei, fiind deosebit de valoros.
Uleiul din fructe de catina
Se prepara din macerarea fructelor de catina in ulei vegetal timp de 21-30 de zile; contine acizi grasi esentiali, fitosteroli, tocoferoli, licopen si are efect hepatoprotector, reducand nivelul de substante toxice din ficat. De asemenea tratareaza alergiile, reumatismul, anemia, stresul, astenia, ulcerul gastric si duodenal, diareea, afectiunile circulatorii si neuro-endocrinologice. Uleiul de catina previne aparitia hipertensiunii arteriale si aterosclerozei iar substantele active pe care le contine inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
Infuzia din fructe de catina
Peste 1-2 lingurite de fructe uscate se toarna 250 ml apa fierbinte, lasandu-se la infuzat 30 de minute. Este un puternic vitaminizant si revigorant al organismului; poate fi folosit dimineata in locul cafelei. Ceaiul de catina scade pofta de mancare, trateaza diversele probleme ale pielii, regleaza tranzitul intestinal, ajuta la eliminarea substantelor toxice din organism, imbunatateste circulatia, scade nivelul de colesterol, amelioreaza durerile articulare si cele provocate de reumatism, datorita proprietatilor antiinflamatoare si calmante.
Extractul de muguri de catina (gemoderivat)
Se obtine din macerarea mugurilor de catina in solutie hidrogliceroalcoolica. Tonifica si revigoreaza organismul, stimuleaza pofta de mancare si trateaza infectiile tractului respirator.
Catina in industria cosmetica
Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si emoliente, catina este un ingredient des utilizat in prepararea produselor cosmetice, deoarece hraneste, calmeaza si inmoaie pielea, ajutand-o sa se refaca. Stimuleaza refacerea colagenului si mentine echilibrul hidro-lipoproteic al pielii, datorita continutului de acizi grasi omega si grasimi bune.
Uleiul de catina este indicat in combaterea celulitei, masajul cu ulei de catina reducand semnificativ depozitele de grasime.
De asemenea uleiul de catina ajuta la regenerarea parului, hraneste si curata scalpul de impuritati.
Masarea unghiilor cu ulei de catina timp de doua saptamani le face mai puternice si le intareste.
Precautii
Catina nu este recomandata femeilor insarcinate si celor care alapteaza.
Deoarece incetinesc coagularea sangelui, preparatele cu catina nu sunt recomandate in paralel cu administrarea de medicamente anticoagulante si antiplachetare.
A se evita consumul de catina de catre persoanele care urmeaza sa aiba o interventie chirurgicala, deoarece exista riscul de sangerare abundenta.
Catina este contraindicata persoanelor care sufera de alergii, colecistita sau pancreatita acuta, astm.