CASTAN SALBATIC
Castanul salbatic (Aesculus hippocastanum) face parte din familia Sapindaceae si este raspandit in toata Europa, preferand zonele cu clima temperata si solurile bogate in elemente nutritive. Poate ajunge pana la dimensiuni impresionante de 40 de metri, frunzele sunt usor paroase pe partea inferioara, florile de culoare alba cu pete galbui la maturitate devin rosii iar fructele au forma unor capsule sferice verzi, cu tepi, in interior avand 1-3 seminte (castanele) maronii, mai mari decat castanele comestibile.
De la castan se folosesc in scop terapeutic florile, scoarta, frunzele si fructele. Fructele castanului salbatic contin vitaminele C, K, B1, B2, grasimi, principii amare, taninuri, flavonoide, saponine triterpenice. Mentin elasticitatea vaselor de sange si au proprietati antiinflamatoare, vasodilatatoare, anticoagulante si fluidizante. Florile de castan salbatic sunt bogate in derivati flavonici iar scoarta contine rezine, celuloza si substante minerale.
Scoarta se recolteaza de obicei in luna aprilie, de la ramuri cu varsta pana in 5 ani, florile se culeg in luna mai, cand jumatate din inflorescenta este deschisa, frunzele in lunile mai – iunie, punandu-se la uscat in incaperi bine aerisite, iar castanele se aduna in lunile septembrie-octombrie.
Indicatii terapeutice
Din castanul salbatic se pot obtine preparate sub forma de infuzii, tincturi, ulei, pulbere, extracte uscate sau solubile.
Castanul salbatic este eficient in tratarea unor afectiuni precum: varice, insuficienta venoasa, hemoroizi, tromboza, ulcere varicoase, flebite, tromboze. De asemenea protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, ajutand astfel la prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare.
Preparatele pe baza de castan salbatic cresc tonusul capilarelor fragile si ajuta la vindecarea vanatailor, luxatiilor, hematoamelor.
Frunzele de castan salbatic sunt un antiinflamator natural, ajuta la fluidizarea secretiilor si favorizeaza expectoratia, fiind recomandate in viroze si gripe, totodata efectul antiinflamator actioneaza si asupra articulatiilor.
Escina, prezenta in fructele castanului salbatic, protejeaza colagenul si elastina, ce reprezinta principalele proteine din structura vaselor de sange. Astfel, este intensificat fluxul sangvin, scade permeabilitatea capilara, sunt ameliorate durerile reumatice si sciatice.
Florile si frunzele de castan sunt utilizate intern in hemoragii interne si colici intestinale iar extern in tratarea diverselor afectiuni dermatologice (rani, arsuri, eczeme).
Scoarta de castan are efecte benefice in vindecarea hemoroizilor, varicelor, tromboflebitei, diareei, tuluburarilor de menopauza, afectiunilor dermatologice. De asemenea este eficienta in hipertrofia prostatei, impotriva febrei si a retentiei de apa.
Cataplasmele din faina de castane atenueaza durerile gastrointestinale si reumatice, ajuta la vindecarea ranilor inflamate si imbunatatesc circulatia sangvina. Se amesteca in proportii egale faina de castane si faina de grau, se adauga otet pentru a obtine o pasta si se amesteca bine apoi se aplica in strat subtire.
Siropul de castane intareste musculatura si tonifiaza corpul, fiind indicat in stari de anemie si dificultati de concentrare, atat pentru copii cat si pentru adulti. Preparatul se obtine din 500 ml decoct amestecat cu 500 grame zahar sau miere, incalzite pana cand rezulta un lichid omogen.
Baile cu infuzie concentrata de castane sunt indicate pentru persoanele care sufera de hernie de disc, reumatism, spondiloza si sciatica. Se toarna in apa din cada infuzia concentrata obtinuta fierberea a 200 grame de coaja maronie de castane in 2 litri de apa iar tratamentul seefeectueaza 2 saptamani, cu pauza de o zi intre bai.
Conform studiilor cercetatorilor britanici de la Universitatea Exter, tratamentul cu extract fluid de castane timp de 16 saptamani aduce beneficii incontestabile in oxigenarea creierului si buna functionare a sistemului nervos, avand efecte pozitive in tratarea depresiei si starilor de panica.
Castanul salbatic in cosmetica
In industria cosmetica, castanele salbatice sunt folosite ca ingredient in creme antirid.
Pentru tratarea tenului sensibil, predispus la cuperoza, sunt indicate compresele cu decoct din castane proaspete. 5-6 castane se fierb 15 minute, se lasa la racit, apoi se aplica compresele pe ten, dimineata si seara, timp de 20 de minute, cel putin 2 saptamani.
Pentru tenurile acneice este recomandata masca din castane, ce regleaza activitatea glandelor sebacee si are rol astringent si tonifiant. Pentru aceasta este nevoie de 4 castane curatate de coaja si date pe razatoarea mica, amestecate apoi cu 2 lingurite de miere. Se aplica pe ten, lasandu-se se actioneze 10-15 minute, apoi se indeparteaza cu ceai de musetel sau de nalba.
Precautii
Tratamentele cu castan salbatic nu sunt indicate femeilor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor care sufera de afectiuni ale ficatului sau rinichilor, celor care iau anticoagulante.
foarte folositor