CIMBRU
Cu o inaltime de 20-30 cm, cimbrul (Thymus vulgaris) este o planta perena din familia Lamiaceae cu flori mici, albe sau roz si frunze ovale, netede ce prefera locurile insorite. 
Aroma bogata il face un condiment foarte apreciat, fiind folosit in o multime de preparate culinare. Medicii din antichitate il foloseau frecvent in tratarea problemelor digestive si respiratorii insa a inceput sa fie popular abia in Evul Mediu, cand uleiul volatil de cimbru era utilizat pentru combaterea ciumei, holerei, tuberculozei, dar si a sifilisului si dizenteriei.
Frunzele se recolteaza la inceputul sezonului de inflorire si se usuca, fiind utilizate in scop terapeutic sub forma de infuzie, pulbere, ulei esential, capsule. Cimbrul contine o multime de substante active: taninuri, mucilagii, substante amare, uleiuri volatile (pinen, carvacol, linalol, timol, borneol), saruri minerale.
Indicatii terapeutice
Cimbrul stimuleaza functia hepato-biliara si ajuta digestia, avand efect antiinflamator asupra tubului digestiv si distrugand flora bacteriana in exces, fiind recomandat in digestie lenesa, aerofagie, flatulenta, flux biliar sarac, greata, lipsa poftei de mancare, colita, enterocolita, colon iritabil.
Este utilizat in diaree, reducand crampele abdominale si bacteriile patogene din intestin.
Conform studiilor efectuate de cercetatorii din Marea Britanie, cimbrul impiedica deteriorarea celulelor sistemului nervos, stimuleaza atentia si concentrarea si impiedica depunerea grasimilor pe vasele de sange din creier, fiind recomandat pentru prevenirea accidentului vascular cerebral sau in tulburari ale circulatiei cerebrale.
Datorita efectului expectorant, bronhodilatatol si antiseptic, este indicat in tratarea problemelor respiratorii precum astm, tuse, guturai, bronsita acuta, viroza respiratorie.
Datorita efectului antibiotic si antimicotic al uleiului volatil de cimbru, acesta este eficient in tratarea infectiilor renale, urinare si genito-urinare cronice (nefrita, salpingita, pielita). Pentru a spori efectul tratamentului, este important sa se adopte o dieta alcalina, pe durata acestuia.
Cimbrul este considerat printre cele mai puternice anticandidozice, fiind eficient in tratarea candidozelor. Tratamentul dureaza 12-21 zile urmate de 2 saptamani de pauza, dupa care se poate relua. Se pun intr-o jumatate de cana de infuzie de cimbru 2 picaturi de ulei volatil de cimbru si se consuma dupa masa, de 2-3 ori pe zi.
Tratamentul cu ulei volatil de cimbru impiedica dezvoltarea viermilor intestinali, paralizandu-le centrii nervosi. Pentru a elimina viermii intestinali se administreaza 5 picaturi de ulei volatil de cimbru intr-o lingura de ulei de floarea soarelui sau de masline, dimineata pe stomacul gol si seara, inainte de culcare, timp de 4 saptamani.
Cimbrul este recomandat persoanelor cu hipertensiune arteriala si celor care au colesterolul marit, reducand nivelul de colesterol negativ (LDL) si al trigliceridelor, prevenind bolile cardiovasculare.
Uleiul de cimbru este recunoscut pentru efectele sale antibiotice puternice; acesta distruge membrana celulara a bacteriilor, ducand la moartea microorganismelor respective, care spre deosebire de antibioticele de sinteza nu pot dezvolta rezistenta la uleiul de cimbru. Planta poate fi administrata cu succes impotriva Staphylococcus aureus , Bacillus subtilis, Lysteria moncytogenes, Eschericcia choli, Salmonella enteridis, Clostridium botulinum, Campylobacter jejuni.
Proprietatile sale antifungice, antibiotice si cicatrizante recomanda cimbrul in tratarea afectiunilor pielii: rani, arsuri, micoze ale unghiei, boala piciorului de atlet. Se pun comprese cu infuzie sau tinctura de cimbru pe zonele afectate.
Gingivitele, cariile si placa bacteriana pot fi tratate cu un amestec dintr-un litru de infuzie de cimbru si 5 picaturi ulei volatil de cimbru, cu care se clateste gura de 3 ori pe zi, dupa mesele principale (preparatul poate fi pastrat la frigider 3-5 zile).
Precautii
In general cimbrul nu are contraindicatii, totusi nu trebuie depasita doza recomandata. Este indicata administrarea unei doze reduse la un sfert pentru cei care sufera de hipotensiune, colon iritabil, ulcer gastric si gastrita hiper-acida, observandu-se efectele produse, inainte de a folosi doza recomandata.
Se recomanda evitarea administrarii preparatelor pe baza de cimbru in cazul femeilor insarcinate si celor care alapteaza.