COADA RACULUI
Coada racului (Potentilla anserina) este o planta erbacee din familia Rosaceae, cu o inaltime de 15-20 cm, tulpini taratoare si flori de culoare galbena. Creste in zone umede nisipoase sau pe marginea lacurilor si raurilor, atat la campie cat si in zonele montane. Este cunoscuta si ca iarba-gastii, buruiana junghiurilor, argintica, coada dracului, troscot. Planta infloreste din luna mai pana spre sfarsitul lunii septembrie iar in scop terapeutic sunt utilizate tulpina, frunzele si radacina; acestea se recolteaza in timpul infloririi si se lasa la uscat in spatii bine aerisite.
Planta contine substante amare, saruri minerale, tanin, flavonoide, mucilagii, colina, steroli, ulei volatil si este apreciata in special pentru proprietatile sale antispastice, coagulante si astringente.
In trecut, coada racului era folosita pentru a absorbi transpiratia din incaltaminte. Se credea de asemenea ca poate tine deoparte blestemele si duhurile rele si era utilizata in cazuri de epilepsie.
Indicatii terapeutice
Coada racului este folosita intern in tratarea a numeroase boli:
- tulburari menstruale – regleaza menstruatiile abundente, calmeaza durerile abdominale si inlatura starile de nervozitate si indispozitie
- afectiuni digestive – are efect calmant, reducand durerile de stomac iar datorita proprietatilor astringente ajuta la normalizarea tranzitului; de asemenea combate deshidratarea organismului. Coada racului este folosita in colici gastrice, ulcer, diaree, enterocolita, dureri abdominale.
- hemoragii
- anemie
- stari de convalescenta - ajuta la refacerea organismului slabit si lupta impotriva agentilor patogeni
- afectiuni ale cavitatii bucale
- eliminarea calculilor renali
- artrita
- calmarea durerilor de orice fel, datorita proprietatilor sedative ale plantei
- paraziti intestinali - uleiul volatil ce intra in compozitia plantei ajuta la eliminarea parazitilor, inhiband dezvoltarea oualor si larvelor
- afectiuni genitale (leucoree, dismenoree, hemoragii, dureri uterine) –stopeaza hemoragiile si favorizeaza coagularea sangelui datorita taninului continut de planta
Extern, are actiune sedativa, cicatrizanta, antiseptica si hemostatica, fiind indicata in:
- leucoree - spalaturi locale
- ulceratii ale pielii, arsuri, eczeme, lacrimarea ochilor, ten seboreic - se aplica comprese sau cataplasme pe zonele afectate
- inflamatii ale gingiei - este recomandata gargara cu decoct de coada racului
Modalitati de utilizare
In scop terapeutic, coada racului poate fi utilizata sub diverse forme:
Ceai
Se obtine din frunze si radacini uscate si maruntite. Se adauga o lingura la 200 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara si se consuma la temperatura camerei, de doua ori pe zi, dupa masa.
Decoct
Se obtine din amestecul unei linguri de frunze uscate maruntite de coada racului cu o cana de apa rece. Se lasa 20 de minute apoi se fierbe inca 20 de minute, se strecoara si se foloseste pentru afectiuni cutanate sau gargara.
Cataplasma
Frunzele proaspete se strivesc si se pun direct pe zona afectata, iar peste ele se pune un pansament steril; se mentine o ora. Cataplasma este folosita mai ales in tratarea hemoragiilor externe si a ranilor.
Tinctura
50 de grame de radacina de coada calului maruntita se lasa la macerat timp de 15 zile in 150 ml alcool cu concentratie 70%, se strecoara si se pastreaza in recipiente inchise la culoare. Se consuma cate o lingura pe zi, dupa masa principala. Este indicata in tratarea hemoragiilor, artritei si afectiunilor ginecologice.
Precautii
Coada racului nu este indicata celor care sufera de boli de ficat si de rinichi. Se recomanda utilizarea plantei dupa mese, pentru a evita iritatiile gastro-intestinale.