CIUBOTICA CUCULUI
Intalnita in Europa (mai rar in zona nordica) si vestul Asiei, ciubotica cucului (Primula veris) este o planta perena din familia Primulaceae ce creste pe campuri, pasuni, fanete, paduri muntoase si creste stancoase. Cunoscuta popular si ca cinci foi, cizma cucului, tata oii, tata vacii, anglicel, urechiuse, urechita ursului, planta atinge pana la 25 cm inaltime si are flori galbene, ce infloresc primavara si cresc cate 10-30 pe o tulpina; frunzele de la baza tulpinii cresc in manunchi si au forma ovala.
In bucataria spaniola ciubotica cucului este folosita in salate in timp ce in bucataria britanica florile sunt utilizate pentru a aroma vinurile si otetul de tara.
Mentionata de Plinius cel Batran si intalnita in mitologia celtica, unde era folosita ca ingredient pentru potiunile magice, avand rolul de a potenta absorbtia celorlalte plante, in Evul Mediu, ciubotica cucului era cunoscuta si ca iarba Sf. Petru.
Indicatii terapeutice
Florile, frunzele si radacina se folosesc in scop terapeutic. Planta contine saponine triterpene, glicozide (primverin, primulaverin), uleiuri esentiale, acid ascorbic, flavonoizi, caroten, taninuri.
Utilizata in scop medicinal, ciubotica cucului are efect emolient, cicatrizant, sedativ, antispastic, sudorific, diaforetic si actioneaza ca fluidizant al secretiilor bronsice.
Este recomandata in afectiunile respiratorii (tuse, raceala, gripa, bronsita, laringita, pneumonie). Cu actiune expectoranta si fluidizanta, infuzia de ciubotica cucului este remediul ideal pentru aceste probleme. Se prepara dintr-o lingura de radacina de ciubotica cucului care se fierbe timp de 10 minute in 400 ml apa, apoi se lasa 20 de minute la infuzat, se strecoara si se consuma cate ½ cana de 3 ori pe zi. Un alt remediu potrivit pentru afectiunile aparatului respirator este siropul din radacina de ciubotica cucului: o mana de radacina proaspata taiata marunt se pune intr-un borcan cu o lingura de miere si se lasa la macerat 3 saptamani, apoi se strecoara si se consuma cate o lingurita atunci cand e nevoie.
In combinatie cu ceaiul de flori de soc, ceaiul de flori de ciubotica cucului este recomandat in tratarea astmului.
Un amestec in proportii egale de ciubotica cucului, flori de soc, radacini de papadie si frunze de urzica actioneaza ca detoxifiant al organismului (se recomanda 2 cani pe zi ).
Pentru afectiuni ale rinichilor si vezicii urinare si eliminarea pietrelor de la nivelul acestor organe este indicat decoctul din radacina de ciubotica cucului, care are actiune depurativa. Acesta se prepara din fierberea unei lingurite de radacina maruntita cu o cana de apa.
Pentru combaterea durerilor reumatice se recomanda o cura de 2 luni cu ciubotica cucului.
Datorita actiunii sale calmante si sedative, ceaiul de ciubotica cucului este recomandat in stari de nervozitate, stres, insomnii, eliberand tensiunea nervoasa si musculara din organism.
Tinctura de ciubotica cucului ajuta la dezvoltarea normala a florei microbiene si este idicata in afectiuni gastro-intestinale.
Este indicata in tratarea infertilitatii la femei, regland ovulatia si ajutand la tonifierea musculaturii cervixului.
Infuzia din flori de ciubotica cucului intareste sistemul imunitar, accelereaza procesul de vindecare si creste rezistenta organismului la infectii.
Vinul de ciubotica cucului este indicat in afectiunile cardiace; acesta calmeaza palpitatiile, curata venele, are efect extraordiar in inflamatia miocardului si apoplexie. Se obtine din 4 linguri de flori maruntite (5-6 linguri daca florile sunt proaspete) care se adauga la 1 litru de vin alb dulce de calitate si se lasa timp de o saptamana, timp in care se agita des. Se strecoara si se consuma cate 1 lingura de 3 ori pe zi, cu jumatate de ora inainte de masa.
Contraindicatii
Foarte rar poate avea ca efecte secundare stari de voma, diaree sau reactii alergice. Este contraindicat in sarcina si alaptare. Nu se recomanda persoanelor care sufera de epilepsie.