CRETISOARA
Cunoscuta popular ca umbrarul doamnei, plasca, umbra muntelui sau brumarie, cretisoara (Alchemilla vulgaris) este o planta perena din familia Rosaceae care creste de obicei in zone deluroase si de munte: la marginea padurilor, pe pajisti, in tufisuri, pe stanci. Are flori mici, galben-verzui si frunze mari, cu 7-9 lobi si margini zimtate. 
Asociata cu feminitatea inca din antichitate, era folosita atat pentru afectiuni ginecologice cat si pentru accentuarea feminitatii.
Contine o serie de componente precum saponine, taninuri, fitosteroli, flavonoide, saruri minerale, acizi palmitic si stearic.
Cretisoara are rol astringent, cicatrizant, antidiareic, antispastic, antihemoragic, hemostatic, tonifiant pentru musculatura uterina si regleaza activitatea hormonala. In scop terapeutic se folosesc atat florile cat si frunzele plantei, care se recolteaza in perioada infloririi.
Indicatii terapeutice
Apreciata pentru virtutile sale terapeutice, cretisoara este utilizata intern in tratarea a numeroase boli.
- infertilitate la femei – pentru rezultate eficiente, se recomanda tratament intern si extern. Cele mai bune rezultate s-au observat in cazul femeilor a caror infertilitate are la baza endometrioza, tulburari hormonale, menstre neregulate. Intern, se iau 50 de picaturi de glicerinat de cretisoara de 3 ori pe zi iar extern se recomanda spalaturi vaginale cu infuzie de cretisoara.
- fibrom uterin – stopeaza cresterea si uneori ajuta la scaderea in dimensiune a fibroamelor. Se recomanda cure de cate 2 luni in care se consuma o jumatate de litru de infuzie de cretisoara pe zi, apo doua saptamani pauza, dupa care se poate relua tratamentul.
- hemoragii interne – datorita efectului astringent oferit de taninurile ce intra in compozitia plantei, cretisoara contribuie la coagularea mai rapida a sangelui
- stari de greata si de voma – tinctura de cretisoara administrata pe stomacul gol (1 lingurita la ½ pahar de apa) calmeaza senzatia de voma si are efect antispastic.
- hipermenoree si dismenoree – cretisoara opreste sangerarile menstruale abundente, elimina spasmele uterine si crampele si regleaza functiile ovarelor
- tulburari de premenopauza – atenueaza simptomele de debut ale menopauzei: bufeurile, starile de nervozitate, menstruatiile neregulate
- chisturi ovariene – datorita puternicului efect reglator hormonal, cretisoara previne aparitia sau evolutia chisturilor ovariene. Se administreaza cate o jumatate de lingurita de cretisoara pulbere, din a 14-a zi dupa menstruatie pana in ultima zi a ciclului.
- noduli mamari – se recomanda tratament intern cu pulbere de cretisoara si extern aplicarea de comprese cu infuzie de cretisoara, care se tin cel putin o ora zilnic, stopandu-se astfel cresterea nodulilor, uneori observandu-se si reducerea dimensiunilor acestora.
- diaree – cretisoara normalizeaza tranzitul intestinal si are efect antibacterian
In tratamente externe este indicata in:
- rani – dupa curatarea ranii, se aplica tinctura pe zona afectatata, aceasta avand efect cicatrizant, antiinflamator si dezinfectant.
- rani pe colul uterin – sunt indicate spalaturi vaginale cu infuzie concentrata de cretisoara (6 lingurite la 200 ml apa) in fiecare seara, timp de 2 saptamani; acest tratament are un puternic efect cicatrizant, ajuta la refacerea tesuturilor si la diminuarea inflamatiei
- stomatita, candidoza bucala, sangerari ale gingiei – se clateste gura cel putin 5 minute cu o apa de gura obtinuta din 100 picaturi glicerinat de cretisoara dizolvate in 50 ml apa. Se repeta de 3 ori pe zi, pana la vindecare.
- hemoroizi – se fac bai de sezut cu infuzie concentrata de cretisoara (6 lingurite la o cana de apa), adaugandu-se in apa din lighean 4 cani de infuzie. Tratamentul stopeaza sangerarile si are efect cicatrizant si antiinflamator.
- ten cu pori dilatati – se spala fata cu infuzie de cretisoara apoi se prepara o masca din 3 lingurite de pulbere de cretisoara si 1 lingurita de miere (se adauga putina apa daca e nevoie) si se lasa sa actioneze 10-15 minute, apoi se indeparteaza cu apa calduta
Mod de utilizare
Infuzie de cretisoara
Se obtine din 2 linguri de planta uscata si 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, se strecoara si se consuma cu 30 de minute inainte de mese.
Pulbere de cretisoara
Se obtine prin macinarea fina a plantei uscate, pulberea rezultata pastrandu-se in borcane inchise ermetic. Se administreaza ½ - 1 lingurita de 3-4 ori pe zi (tratamentul putand dura pana la 3 luni) iar pentru tratarea unor afectiuni acute doza poate fi crescuta pana la 6 lingurite pe zi, cu mentiunea ca in acest caz tratamentul nu trebuie urmat mai mult de o saptamana.
Tinctura de cretisoara
Intr-un borcan se toarna 500 ml alcool de 50 grade peste 20 linguri de cretisoara pulbere. Se inchide ermetic si se lasa la macerat 14 zile, apoi se filtreaza si se pastreaza in sticlute mici si inchise la culoare.
Precautii
Este contraindicata in primul trimestru de sarcina si in cazuri de constipatie acuta. Se administreaza la cel putin 2 ore dupa suplimentele care contin fier, taninurile din compozitia plantei impiedicand asimilarea acestuia.