CRETUSCA
Cunoscuta popular si ca barba caprei, barba popii, regina luncii, pepenica, smantanica, ranzisoara sau aspirina vegetala (are structura chimica asemanatoare aspirinei) cretusca (Filipendula ulmaria) face parte din familia Rosaceae si este o planta erbacee perena care atinge inaltimi de pana la 120 cm. Creste in special pe malul apelor curgatoare dar poate fi intalnita de asemenea in paduri si pasuni umede. Infloreste intre lunile iunie-august iar florile alb-galbui cresc in buchetele si au un miros dulceag puternic. In scop terapeutic se folosesc indeosebi florile si fructele iar recoltarea se face in perioada de inflorire; se usuca la temperaturi ce nu depasesc 40oC.
Datorita mirosului placut, atat frunzele cat si florile sunt folosite pentru aromatizarea vinurilor, berii si diverselor tipuri de otet. Florile sunt adaugate in gemuri si dulceturi, dand o aroma subtila de migdale.
Conform descoperirilor arheologice, cretusca era folosita inca din epoca bronzului la aromarea bauturilor si parfumarea incaperilor. Se pare ca si druizii o utilizau in ceremoniile lor sacre iar in Evul Mediu planta era folosita in ghirlande la festivaluri si nunti dar si apreciata pentru proprietatile sale medicinale, in special in tratarea reumatismului, diareei si infectiilor.
Cretusca contine flavonoide, taninuri, ulei volatil, vanilina, heliotropina, aldehida salicilica, gaulterozida si spireina. In 1897 Felix Hoffman a creat o varianta sintetica a salicilinei, derivata din cretusca, iar numele produsului, aspirina, a fost inspirat din vechea denumire botanica a plantei, Spiraea ulmaria.
Indicatii terapeutice
Cretusca este recunoscuta pentru proprietatile sale astringente, carminative, tonice, antireumatismale, antiinflamatoare, sudorifice si diuretice. Este folosita in scop medicinal pentru tratarea diverselor afectiuni:
- reumatism – datorita substantelor antiinflamatoare, cretusca amelioreaza durerile reumatismale si confera o stare de relaxare
- stari febrile in infectiile respiratorii
- tulburari cardiace
- probleme digestive (ulcer, gastrita, diaree) - impiedica deshidratarea in cazul diareei; ajuta la eliminarea gazelor intestinale si regleaza sucurile gastrice. Protejeaza membranele mucoase ale tractului digestiv, regleaza aciditatea si elimina starile de greata.
- dureri de cap - radacina proaspata este un remediu pentru durerile de cap si este folosita in preparatele homeopate
- mentinerea greutatii corporale - datorita efectului diuretic, elimina toxinele din organism si regleaza metabolismul
- stari de oboseala si nervozitate, insomnii
- menopauza - ajuta la diminuarea bufeurilor
Extern, cretusca este indicata in:
- hemoroizi - se folosesc comprese locale sau bai de sezut cu decoct de cretusca
- rani - se pun comprese cu decoct pe suprafata ranii
- gingivita, inflamatii bucale – gargara cu infuzie de cretusca reduce inflamatia si sangerarile de la nivelul cavitatii bucale
- vaginite - se recomanda spalaturi locale cu decoct, de 2 ori pe zi
Uleiul volatil de cretusca este folosit in aromoterapie, parfumul sau avand rol calmant. Elimina tensiunea, starile de tristete, invigoreaza corpul si insufla siguranta de sine.
Modalitati de preparare
Infuzie
Se toarna 250 ml apa fierbinte peste 1 lingura de planta uscata, se lasa la infuzat 15 minute si se strecoara. Pentru gargara se prepara o infuzie concentrata, cu 100 ml apa si 2 linguri de cretusca.
Tinctura
Se obtine din 50 grame cretusca maruntita peste care se toarna 250 ml alcool de 70 de grade, recipientul se inchide etans si se pastreaza timp de 14 zile, apoi se filtreaza. Se administreaza cate 1 lingurita diluata in apa, de 3 ori pe zi.
Decoct
Se amesteca 1 litru de apa clocotita cu 4-6 linguri de planta uscata, se lasa pe foc 15 minute apoi se strecoara.
Ulei
Se obtine din amestecul a 200 ml ulei de masline cu 200 grame flori si frunze proaspete, strivite. Se lasa la macerat 15 zile apoi se strecoara si se pastreaza in recipiente inchise la culoare. Este eficient in tratarea durerilor cauzate de reumatism si artrita, precum si in cazul durerilor articulare la sportivi, masandu-se zonele afectate.
Precautii
Este contraindicata in sarcina si alaptare precum si persoanelor cu alergii la salicilati.
Rareori, in urma tratamentului cu cretusca pot aparea iritatii la nivelul mucoasei gastro-duodenale.