Supele sunt variante ideale atât pentru masa de prânz, cât și pentru cină, iar dacă sunt și sub formă de cremă, parcă au o savoare deosebită. Ușor de pregătit, gustoase și sănătoase, acestea se pot regăsi și pe masa ta dacă le dai o șansă – iată 4 rețete inedite de supă cremă!
Supa cremă este o varietate de mâncare lichidă care are o consistență mai groasă și mai catifelată decât supa obișnuită. Acest lucru se datorează faptului că supa cremă este adesea pasată sau mixată pentru a obține o textură fină și cremoasă. Principalele ingrediente pot include legume, carne, pește, care pot fi amestecate cu smântână, lapte, unt sau alte ingrediente pentru a-i conferi acea consistență cremoasă.
Supa cremă poate fi pregătită în diferite moduri, în funcție de ingredientele folosite și de preferințele culinare. Aceasta este o opțiune populară pentru cei care apreciază gustul bogat și textura catifelată a unei supe mai consistente. De asemenea, supa cremă poate fi adaptată pentru a satisface diferite diete sau preferințe alimentare și este foarte potrivită și pentru copii, mai ales dacă aceștia fac mofturi când văd bucăți de legume.
Originea exactă a supelor cremă nu este cunoscută, dar se crede că oamenii au descoperit această metodă de preparare încă din cele mai vechi timpuri. Se pare că un bucătar din secolul al XIII-lea, de la curtea împăratului mongol Kublai Khan, care a adunat rețete de supe într-o carte, a menționat inclusiv o rețetă de supă cremă.
Poți pregăti supe cremă care se consumă reci, pe care le poți consuma la masa de prânz sau la cină în zilele călduroase sau poți pregăti supe cremă care se servesc calde și sunt ideale pentru serile reci de toamnă sau de iarnă. În Franța se face Bisque, o supă cremă consistentă, pe bază de fructe de mare. În Brazilia, există o rețetă numită bobó de camarao, adică o supă cremă de creveți și piure de manioc. În SUA, supa Chowder adusă de imigranții englezi și francezi, se prepară pe bază de cartofi, boabe de porumb și smântână, plus diverse tipuri de carne. La noi, mai cunoscute sunt supa cremă de ciuperci, supa cremă de cartofi sau supa cremă de legume amestecate după preferințe, însă în acest articol îți propunem câteva rețete întâlnite poate mai rar.
Supă cremă de avocado și castravete (rece)
Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente pentru 4 porții: 2 castraveți curățați de coajă și mărunțiți, 2 fructe de avocado curățate și pasate, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, 1 legătură de mentă proaspătă, 1 cană cremă de caju, sare și piper după gust, zeama de la o lămâie, 2 căței de usturoi.
Pentru servire: 1 baghetă tăiată pe linie orizontală în două, 4 linguri ulei de măsline,50 g mozzarella vegană.
Într-un blender, pasează castraveții, avocadoul, pătrunjelul, menta și amestecă și zeama de la o lămâie, precum și crema de caju . Asezonează cu sare și piper după gust și oprește blenderul după ce amestecul capătă o consistență de supă cremă.
Pentru servire, prepară bagheta. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt, așază bagheta în tavă și unge-o cu ulei de măsline, apoi acoper-o cu mozzarella vegană. Coace bagheta în jur de 10 minute, până când brânza căpătă o nuanță aurie.
Supă cremă de sparanghel
Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente pentru 4 porții: 1 kg de sparanghel proaspăt, 1 ceapă mare mărunțită, 3 linguri unt ghee, 5‑6 căni de supă de legume, 1 cană smântână vegetală, 1 linguriță de zeamă de lămâie
Taie capetele a 12 bețe de sparanghel, apoi păstrează-le pentru servire. Taie apoi capetele și celorlalte bețe și mărunțește-le.
Călește ceapa în 2 linguri de unt ghee și amestecă ocazional. După ce ceapa se înmoaie, adăugă sparanghelul, sarea și piperul după gust și gătește în jur de 5 minute. Completează cu supa de legume, acoperă cu un capac și lasă să fiarbă în jur de 15‑20 de minute, până când sparanghelul se înmoaie.
Între timp, fierbe bețele de sparanghel păstrate pentru servire în apă cu sare în jur de 3‑4 minute, apoi lasă-le la uscat.
Folosește blenderul pentru a transforma supa în supă cremă, apoi pune-o din nou în oală și incorporează smântâna vegetală. Mai adaugă din apa caldă cu sare dacă îți dorești o altă consistență. Asezonează cu sare și piper și, după ce începe să fiarbă, adăugă lingura de unt ghee rămasă. Adaugă și zeama de lămâie și oprește focul. Servește mesenilor supa cremă garnisită cu bețele de sparanghel fierte.
Supă cremă de conopidă
Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente pentru 1 porție: 2 căni de buchețele de conopidă, 1 cană de supă clară de legume, pudră de usturoi, piper negru, 40 g mozzarella vegană, 1/3 cană iaurt de soia, 1 lingură de pătrunjel proaspăt, 1 linguriță de coajă de lămâie
Într-un blender, pune conopida, 2/3 cană de supă de legume, pudra de usturoi și piperul. Transferă apoi supa într-o oală și fierbe la foc mic. Încorporează mozzarella vegană, dar și supa de legume rămasă, în funcție de consistența dorită. Servește supa cremă asezonată cu coajă de lămâie și pătrunjel proaspăt tocat.
De ce să mănânci supă cremă?
Există mai multe motive pentru care poți include o supă cremă de legume și proteine în dieta obișnuită.
Textură și gust plăcut
Supa cremă are o textură catifelată și un gust bogat, datorită ingredientelor care sunt bine mixate sau pasate. Acest aspect face din supa cremă o opțiune atrăgătoare pentru cei care doresc o experiență culinară mai rafinată sau, cum spuneam, pentru copii, care tind să evite anumite legume fierte când le văd întregi sau tăiate. Astfel, părinții pot strecura în supă și legume mai puțin iubite de cei mici, cum ar fi țelina sau broccoli-ul și le pot oferi celor mici o masă nutritivă care să aibă și multe legume și proteine din iaurt sau smântână.
Valoare nutritivă mare
Supa cremă poate fi pregătită cu ingrediente nutritive precum legume, carne slabă, pește sau alte surse sănătoase de proteine și, astfel, oferă o varietate de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele și mineralele. O supă cremă de legume în care se pun și leguminoase fierte (fasole, linte, năut, mazăre) poate fi o opțiune hrănitoare și sățioasă și pentru cei care țin post.
Poate fi adaptată după gusturi
Supa cremă poate fi adaptată la diverse preferințe alimentare și regimuri alimentare. Poate fi preparată cu ingrediente specifice alese în funcție de necesitățile individuale, cum ar fi supa cremă de legume, supa cremă de pui sau supa cremă de pește, se poate pregăti cu smântână sau fără, se poate folosi iaurt vegetal în loc de iaurt de vacă etc.
Se digeră ușor
Supa cremă poate fi nu doar reconfortantă, ci și ușor de digerat, fiind potrivită în special pentru persoanele care se confruntă cu diverse probleme de sănătate sau pentru cei care doresc o opțiune mai ușoară pentru stomac. Datorită conținutului său lichid, supa cremă poate contribui la hidratarea organismului, oferind o modalitate gustoasă de a consuma lichide.