5 rețete cu fulgi de ovăz pentru micul dejun

Fulgii de ovăz la micul dejun sunt recomandați de specialiști, dar și în compoziția unor gustări sănătoase care pot fi consumate pe parcursul zilei.

Datorită valorilor nutriționale pe care le au fulgii de ovăz, aceștia sunt aliatul celor care vor să slăbească sau care își doresc să se mențină la o greutate ideală. Potrivit cercetărilor în domeniu, ovăzul este bogat în beta-glucan, o fibră care reduce apetitul. Pe de altă parte, preparatele pe baza fulgilor de ovăz sunt foarte sățioase, așadar nu este nevoie să mănânci foarte mult până când vei simți că te-ai săturat deja.

Fulgii de ovăz au multiple beneficii asupra sănătății și tocmai de aceea consumul lor în mod regulat poate ajuta în tratarea și prevenirea unor afecțiuni importante. Ovăzul este cereala care conține cel mai mare nivel de fibre solubile, ceea ce înseamnă că fulgii de ovăz sunt o armă perfectă în combaterea și prevenirea apariției colesterolului LDL (de tip rău).

O dietă bogată în cereale integrale, cum sunt fulgii de ovăz, este ideală pentru cei care suferă de tensiune arterială. Consumul de fulgi de ovăz este recomandat și în prevenirea apariției diabetului, o altă afecțiune care începe să devină tot mai răspândită. Fiind bogați în fibre solubile, fulgii de ovăz au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nivelul de zahăr din sânge va rămâne constant, fără a suferi modificări subite după masă.

Fulgii de ovăz sunt bogați în antioxidanți, ceea ce înseamnă că pot proteja împotriva radicalilor liberi, care au efecte devastatoare pe termen lung precum îmbătrânirea prematură sau apariția unor afecțiuni extrem de grave cum sunt anumite tipuri de cancer.

Cu atât de multe beneficii importante asupra sănătății, fulgii de secară nu ar trebui să lipsească din nicio dietă echilibrată. Cel mai bun moment al zilei în care poți consuma fulgii de ovăz sub diferite forme rămâne micul dejun. Terciuri delicioase, budincă cu fructe și nuci sau biscuiți crocanți, toate preparate pe baza fulgilor de ovăz, sunt meniuri ideale pe care le poți include în meniul familiei și de care cu siguranță vor fi încântați inclusiv cei mici.

Budincă din fulgi ovăz cu fructe și scorțișoară

Budinca din fulgi ovăz cu fructe și scorțișoară este ideală pentru micul dejun. Preparatul este gata în doar câteva minute și este o alegere sănătoasă având la bază doar ingrediente naturale, de bună calitate și gustoase. Budinca din fulgi ovăz cu fructe și scorțișoară poate fi mâncată inclusiv de copii. O varianta gustoasă pe care merită să o încerci și tu, cu prima ocazie.

Ingrediente

Mod de preparare

Fulgii de ovăz se pun la fiert în lapte și se amestecă din când în când pentru a nu se lipi de fundul cratiței. Când laptele începe să fiarbă, va trebui să amesteci continuu până când fulgii încep să se umfle în lapte și acesta este în totalitate absorbit. După ce este gata, cratița se ia de pe foc, iar conținutul se așază în boluri speciale sau căni ori pahare pentru servit.

Budinca din fulgi de ovăz se poate decora apoi cu afine sau alte fructe de pădure,  banană, câteva nuci și scorțișoară.

Dacă îți dorești ca budincă să fie mai dulce, poți adăuga puțină miere după ce compoziția a fiert sau poți pune banană pisată în compoziție. În acest fel, budincă din fulgi ovăz cu fructe și scorțișoară este mai dulce, dar în același timp rămâne un preparat sănătos, care nu conține zahăr. 

Granola cu fulgi de ovăz și nuci

Dacă îți dorești să ai mereu la îndemână o gustare sățioasă și sănătoasă, atunci prepară granola.  Granola cu fulgi de ovăz și nuci este simplu de făcut acasă, chiar și de către cei care nu au o vastă experiență în bucătărie. Granola are în compoziție doar ingrediente sănătoase, fiind considerată o gustare ideală inclusiv în curele de slăbire, atât timp cât nu conține zahăr.

Ingrediente

Mod de preparare

Nucile se taie grosier și se amestecă cu fructele uscate, și acestea se taie bucăți mai mici dacă este cazul. Untul se pune la topit, apoi se adaugă mierea și scorțișoară (se poate renunța la scorțișoară, dacă nu este pe placul tău). Fulgii de ovăz se amestecă cu fructele uscate și nuci, iar peste acestea se toarnă amestecul de miere și unt. Se amestecă toate ingredientele până când se încorporează bine (poți lasă compoziția să stea câteva minute, înainte de a trece la pasul următor).

Compoziția se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Tava se pune în cuptorul încălzit și se lasă timp de 15-20 de minute, la 180 de grade. Se amestecă din când în când pentru a nu se arde. După ce s-a răcit, granola se pune într-o cutie închisă ermetic și poate fi păstrată pentru câteva săptămâni.

Biscuiți cu fulgi de ovăz și ciocolată

Vrei să ai ceva dulce la micul dejun, ceva ce poate fi savurat la cafea sau ceai? Atunci rețeta de biscuiți cu fulgi de ovăz și ciocolată trebuie încercată cât mai curând. Delicioșii biscuiți se prepară simplu și rapid și vor deveni preferații întregii familii, mai ales a celor mici.

Ingrediente

  • 1 1/2 cană făină
  • 1 1/2 cană fulgi de ovăz
  • 220 g unt
  • 1 cană zahăr brun
  • 2 ouă
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1/2 linguriță nucșoară pudră
  • 1 cană fulgi de ciocolată neagră

Mod de preparare

Într-un bol se pun untul, zahărul, ouăle, vanilia și nucșoară. Se amestecă bine cu ajutorul unui mixer sau a robotului de bucătărie. Se adaugă apoi fulgii de ovăz, făina și praful de copt și se mixează în continuare până când amestecul devine omogen.

La final se adaugă fulgii de ciocolată și se amestecă cu lingura, pentru a se încorpora uniform în toată compoziția. Biscuiții se pun apoi cu lingura în tavă, având grijă să fie cât se poate de uniformi. Se vor lasă spații generoase între ei, cam de 2-3 cm. Tava trebuie să fie tapetată cu hârtie de copt.

Biscuiții se pun la copt în cuptorul încălzit la 180 de grade, pentru 12-15 minute și până când încep să capete o culoare aurie.

Terci de ovăz cu banane și migdale

Terciul de ovăz este unul dintre cele mai sănătoase preparate cu care își pot începe ziua atât adulții, cât și copii. Acest amestec simplu este atât de delicios, încât cu greu te vei putea sătura, cu atât mai mult atunci când adaugi în el și câteva fructe preferate ori nuci.

Ingrediente

  • 160 grame de fulgi de ovăz
  • 600 mililitri de apă/lapte
  • 2 banane
  • 30 grame de fulgi de migdale
  • 1/2 linguriță de scorțișoară
  • 2-3 linguri de miere
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Bananele se taie în rondele. Migdalele se pun într-o tigaie la foc mediu, fără ulei, și se lasă 3-4 minute, până devin ușor aurii. Se amestecă din când în când.

Fulgii de ovăz se pun la fiert în lapte și se lasă la foc mic, până când se înmoaie. Se adaugă un praf de sare și se amesetcă continuu cu o lingură de lemn. Când amestecul începe să fiarbă, se reduce focul și se amestecă constant compoziția timp de 5-6 minute, pentru a omogeniza preparatul. În funcție de preferințe, terciul poate fi mai consistent sau mai lichid.

Când este gata se pune în boluri de servit și deasupra se pun feliile de banană și migdalele prăjite. Opțional se poate adaugă și puțină miere de albine.

Biluțe din fulgi de ovăz

Un mic dejun energizant poate începe cu câteva biluțe din fulgi de ovăz. Acest preparat delicios și extrem de simplu de făcut este perfect atât la masa de dimineață, dar și ca o gustare în timpul zilei atunci când simți că te lasă bateriile și ai nevoie de ceva care să te repună pe picioare. Datorită faptului că arată precum niște bomboane delicioase, aceste biluțe din fulgi de ovăz vor deveni imediat și preferatele copiilor.

Ingrediente

  • 100 g fulgi de ovăz
  • 100 ml ulei de cocos sau 100 g unt
  • 80 g caju
  • 150 g ciocolată
  • fulgi de cocos, după gust

Mod de preparare

Ciocolată se rupe în bucățele mici și se pune la topit pe baie de aburi. Poți alege ciocolată clasică sau ciocolată neagră. Se amestecă cu o lingură de lemn până când se topește complet și se omogenizează. Se adaugă apoi uleiul de cocos, fulgii de ovăz, nucile caju, mierea şi fulgi de cocos. Se încorporează bine toate ingredientele până când amestecul este omogen.

Bolul se acoperă cu folie alimentară și se pune la frigider pentru 30 de minute. Apoi, din această compoziție se modelează biluțele de mărimea potrivită, având grijă să fie toate cât mai egale. Se pot consuma imediat, dar se pot păstra și la rece câteva zile.

Poftă bună ! 🥣🥰

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.