- Ce trebuie să știți despre procesul de digestie
- Alimente recomandate pentru o digestie sănătoasă
- Alimente pe care trebuie să le evitați
- Gustări dulci – rețete pentru digestie ușoară
- Cum să combinați corect alimentele pentru o digestie sănătoasă
- Combinații alimentare de evitat
- Beneficiile alimentelor bio
- Produse naturiste recomandate pentru digestie
- Sfaturi suplimentare pentru o digestie sănătoasă
Ce trebuie să știți despre procesul de digestie
Digestia este un proces fiziologic ce cuprinde mai multe etape, printre care mestecarea mâncării, descompunerea acesteia odată ce ajunge în stomac și transformarea materiei brute în substanțe asimilabile de către organism.
Cavitatea bucală, stomacul și intestinele joacă un mare rol în tot ceea ce ține de o digestie sănătoasă. Intestinul subțire este locul în care elementele nutritive sunt absorbite de corp, iar ceea ce rămâne trece mai departe către intestinul gros, pentru a fi, în final, eliminat din organism.
Tot acest proces complex și esențial nu ar fi posibil fără miliardele de bacterii din flora intestinală. Dacă se păstrează un echilibru între acestea, atunci vom avea o digestie sănătoasă.
Pe de altă parte, dacă bacteriile „rele” vor fi încurajate să se dezvolte, prin consumarea unor cantități mari de zahăr, grăsimi și alimente procesate și rafinate, atunci vom avea o digestie lentă, problematică, ce ne va cauza mari neplăceri.
De ce este importantă digestia?
Din proteine se formează aminoacizi, glucidele ne dau energie, din lipide se extrag acizii grași, iar fructele și legumele ne furnizează vitamine și minerale. Astfel, digestia este un proces foarte important pentru organism, deoarece conferă acestuia toate elementele nutritive de care are nevoie pentru supraviețuire. Ele intră mai departe în fluxul sangvin, apoi în celule.
În cât timp se digeră alimentele?
- Apa – imediat
- Suc de fructe sau legume – 15-30 de minute, în funcție de câtă pulpă este prezentă;
- Fructe și legume – 25-60 de minute, începând de la fructele și legumele cu cel mai mare conținut de apă (pepene, struguri, roșii, castraveți – 20-30 de minute), fructele și legumele cu un conținut moderat de apă (mere, pere, prune, varză, conopidă – 40 de minute), rădăcinoasele (morcov, păstârnac – 50 de minute) și amidonoasele (60 de minute);
- Semințe – 2 ore;
- Nuci – 3 ore;
- Ouă – 30-45 de minute;
- Lactate cu un conținut scăzut de grăsime – 90 de minute;
- Brânzeturi moi – 2 ore;
- Brânzeturi tari – 5 ore;
- Pește slab – 30 de minute și pește gras – 50 de minute;
- Carne slabă (pui, curcan) – 2 ore;
- Carne de vită sau miel – 4 ore;
- Carne de porc – 5 ore;
Alimente recomandate pentru o digestie sănătoasă
Dacă vă întrebați ce să mâncați pentru o digestie bună, răspunsul nu stă doar în câteva alimente minune, ci și în combinațiile alimentare pe care le faceți.
Vom analiza pe rând mai multe tipuri de alimente benefice, ce ajută la digestie, pe care este bine să le integrați cât mai des în dieta dumneavoastră de zi cu zi. Apoi, vom analiza câteva combinații alimentare, pentru a ști ce e bine să mâncăm în cazul unei digestii dificile.
Alimente bogate în fibre
Printre cele mai eficiente alimente ce ajută la digestie se află cele bogate în fibre. Acestea furnizează corpului energie pentru întreaga zi, previn apariția constipației și a altor boli grave pe termen lung, cum ar fi sindromul colonului iritabil și bolile metabolice.
În mod normal, un adult are nevoie de aproximativ 25 de grame de fibre pe zi. În mare parte, fibrele sunt conținute de:
- Cereale integrale (orz, secară, grâu etc.);
- Fructe și legume (mere, banane, pere, caise, conopidă, varză, morcovi etc.);
- Oleaginoase (alune, măsline, migdale, nuci etc.).
Alimente care conțin probiotice
Produsele lactate fermentate conțin o mulțime de bacterii „bune”, pre și probiotice benefice organismului.
Printre ele, iaurtul este unul dintre cele mai apreciate, fiind gustos, ușor de integrat în dieta zilnică și sățios. Probioticele din compoziția iaurtului ajută la tratarea constipației, balonării și contribuie la o digestie mai rapidă.
Condimente
Printre alimentele pentru o digestie rapidă se numără și condimentele. Datorită aromelor intense și proprietăților benefice, acestea cresc producția de salivă secretată, ceea ce ajută la stimularea digestiei.
De asemenea, din condimente se realizează uleiuri esențiale foarte bune pentru tratarea diferitelor probleme de sănătate, iar unele au puternice efecte antimicrobiene, antiinflamatoare și antibacteriene.
Astfel, prin consumul acestora ne putem simți mai bine, iar gustul mâncării va fi desăvârșit. Pentru o digestie sănătoasă, puteți încerca scorțișoară, cuișoare, piper, coriandru, usturoi, ardei iute etc.
Alimente cu enzime digestive
Există trei categorii principale de enzime pentru digestie: proteazele, care ajută la descompunerea proteinelor în aminoacizi, lipazele, ce descompun grăsimile în acizi grași și amilazele, care descompun carbohidrații în zaharuri simple. Astfel de enzime le puteți găsi în alimente precum:
- Fructe exotice: papaya, ananas, mango, kiwi, banane, avocado, smochine;
- Caise, pepene galben și roșu, afine;
- Legume: sparanghel, ceapă, usturoi, castraveți, măsline;
- Miere;
- Germeni de plante;
- Murături;
- Kefir;
- Ghimbir;
- Semințe de in;
- Ciuperci.
Alimente pe care trebuie să le evitați
- Alimentele procesate, cu mulți aditivi și conservanți;
- Alimentele cu mult zahăr, grăsimi saturate, multă sare;
- Băuturile cu îndulcitori artificiali și coloranți;
- Alimentele cu carbohidrați rafinați;
- Alcoolul peste măsură;
- Lactatele în exces;
- Dulciurile, mai ales cele din comerț;
- Alimentele tip fast-food, prăjelile.
Gustări dulci – rețete pentru digestie ușoară
Știm că renunțarea la dulciuri este un proces complex și dificil, însă puteți înlocui dulciurile din comerț, cu alternative homemade, aromate și sănătoase, care să nu producă neplăceri digestive:
- Brioșe cu afine, fără gluten;
- Înghețată de casă, fără lactate;
- Bomboane raw, delicioase și ușoare;
- Brioșe cu banane și nuci;
- Biscuiți cu ovăz și ciocolată.
Cum să combinați corect alimentele pentru o digestie sănătoasă
Combinațiile alimentare sunt foarte importante în procesul digestiv. Unele alimente au nevoie de un pH acid pentru a fi descompuse, pe când altele cresc pH-ul din stomac (pH alcalin), ceea ce duce la o absorbție deficitară a celorlalte.
De asemenea, pentru unele alimente este necesară o mai lungă durată a digestiei, cum ar fi carnea și grăsimile, pe când alte alimente sunt procesate mult mai repede de către organism (fructe, glucide).
Astfel, dacă fructele sunt consumate după o masă copioasă, ele vor fermenta înainte să ajungă în intestine și vor forma gaze, care vor duce la balonare și alte neplăceri.
Legume + carne
Aceasta este o combinație indicată, deoarece furnizează proteine, dar și vitamine și minerale. Legumele precum salată, morcovi, ceapă, castraveți, usturoi, legume verzi sau rădăcinoase sunt potrivite atunci când mâncați pește, carne sau ouă. Avem aici o singură excepție, și anume legumele bogate în amidon, precum cartofii.
Leguminoase + amidonoase
Cartofii, dar și pâinea, orezul, pastele, porumbul, adică alimentele bogate în amidon, pot fi combinate cu leguminoasele, precum soia, fasole, mazăre, linte sau năut. Aceste două categorii consumate împreună cresc valoarea biologică a proteinelor vegetale pe care le conțin.
Verdețuri + grăsimi
Sărurile minerale conținute de verdețuri ajută la descompunerea grăsimilor. Astfel, dacă pregătiți o masă la care ați folosit ulei sau unt la gătit, carne grasă sau alte alimente cu grăsimi, o variantă bună pentru digestie este să completați masa cu o garnitură care include multe verdețuri.
Lactatele și fructele se consumă separat
Lactatele ar trebui consumate separat de fructe, de preferat pe stomacul gol sau la câteva ore de la ultima masă. În cantități mici, acestea pot fi consumate și sub formă de gustări, precum un iaurt sau un bol mic de fructe.
Combinații alimentare de evitat
Proteine + proteine
Este mai bine să evitați combinarea mai multor surse de proteine diferite, precum ouă și pește la aceeași masă, ouă și carne, carne și pește, brânzeturi cu pește sau carne. De asemenea, includem aici și proteinele vegetale, fiind indicat să evitați combinația dintre leguminoase și sursele de proteine animale.
Amidonoase + carne
Așa cum am menționat, această combinație încetinește digestia, așa că este de evitat consumul cărnii în același timp cu pâine sau cartofi, spre exemplu. Alimentele proteice au nevoie de o aciditate mai scăzută pentru a fi digerate corespunzător, pe când amidonoasele au nevoie de un pH alcalin.
Beneficiile alimentelor bio
Produsele bio sunt denumite și organice, ecologice sau naturale. Ele nu sunt procesate, conțin o mulțime de elemente nutritive, iar toate etapele de cultivare, dezvoltare și recoltare se produc cu un minim impact asupra mediului.
Asemenea alimente nu doar că sunt mult mai sănătoase, dar au și un gust unic, mult mai bun decât cel al alimentelor din ingrediente procesate și rafinate. La Planteea găsiți diferite game de produse bio, care pot fi consumate pentru o digestie sănătoasă, precum:
- Nuci, semințe și fructe uscate – consumate în cantități mici, ele sunt gustări foarte bune între mese.
- Apicole – mult mai sănătoase decât zahărul, pot fi utilizate ca îndulcitori în prăjituri. O linguriță de miere dimineața pe stomacul gol furnizează energie pentru întreaga zi.
- Ceaiuri – pentru seri relaxante sau ca remedii naturale.
- Cafea și cacao – pentru dimineți mai bune și prăjituri gustoase.
- Cereale – pentru mâncăruri sănătoase și pline de substanțe nutritive.
Produse naturiste recomandate pentru digestie
Ceaiuri ce ajută la digestie
Ceaiurile sunt folosite pentru proprietățile lor calmante, relaxante, ameliorante, poate completa tratamentele pentru diverse afecțiuni, precum și cele gastro-intestinale. Ele trebuie utilizate în cantitățile recomandate, fără a se depăși dozele indicate fiecărei afecțiuni.
La Planteea găsiți diferite game de ceaiuri, în funcție de problema care vă supără cel mai tare:
- Ceaiuri antibalonare;
- Ceaiuri laxative pentru ameliorarea constipației;
- Ceaiuri antidiareice;
- Ceaiuri pentru sănătatea colonului;
- Ceaiuri gastrice pentru buna funcționare a stomacului;
- Ceaiuri pentru digestie rapidă.
Tratamente pentru digestie lentă
În funcție de recomandarea medicului specialist, la Planteea găsiți diverse produse ce pot fi incluse în schemele de tratament naturist:
- Suplimente naturale pentru sănătatea întregului organism;
- Probiotice pentru o floră intestinală echilibrată;
- Produse antibalonare;
- Produse pentru o digestie ușoară.
Sfaturi suplimentare pentru o digestie sănătoasă
- Hidratați-vă corespunzător;
- Consumați mai multe fructe și legume;
- Reduceți consumul de sare, zahăr și grăsimi saturate;
- Mestecați corespunzător fiecare îmbucătură;
- Faceți mișcare în mod regulat;
- Nu faceți și alte activități în timp ce mâncați.
O digestie sănătoasă furnizează energia optimă și o stare bună de spirit. Planteea încurajează un stil de viață sănătos și vă pune la dispoziție o gamă variată de produse naturiste, de care să vă bucurați alături de întreaga familie!
5 thoughts on “Dieta recomandată pentru o digestie sănătoasă. Alimente esențiale”