O substanță versatilă și eficientă produsă de albine, propolisul este un remediu natural foarte valoros. Beneficiile sale sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri… hai sa le descoperi și tu!
Ce este propolisul?
Propolisul este o substanță naturală care provine din munca albinelor sau grupul de albine care colectează toate acele substanțe esențiale pentru supraviețuirea stupului. Teoriile referitoare la producerea propolisului sunt diverse: cea mai acreditată este aceea conform căreia albinele însele produc propolis, pornind de la o substanță secretată de plante.
Se pare, de fapt, că propolisul derivă dintr-o rășină care se găsește mai ales în mugurii și scoarța de plop, mesteacăn și conifere în general. Albinele culeg aceste rășini și le transportă în stup. Odată ajunse în stup, albinele adaugă ceară și secreții proprii: astfel se obține propolisul, un amestec de substanțe rășinoase, polen, ceară și enzime secretate de albinele in sine.
Numele „propolis” derivă din doi termeni de origine greacă, pro și polis, care înseamnă literal „în favoarea orașului”. De fapt, propolisul este folosit de albine în principal pentru a acoperi stupul și astfel a-l proteja de boli și prădători.
Dar cât de mult propolis se produce într-un stup?
Cantitatea care se recoltează la sfârșitul anului este foarte variabilă și depinde nu doar de cât de numeroasă este colonia de albine, ci și de metodele de recoltare. În general, se poate colecta de la 50 g pe an, până la 100 g propolis pe lună, în perioadele cele mai favorabile. Culoarea propolisului variază în funcție de sursa sa botanică: între nuanțe de galben, roșu și maro închis (cel mai frecvent), în timp ce mirosul său este puternic aromat.
Propolis – compoziție și valori nutriționale
A spune exact ce este în propolis este foarte dificil, dacă nu imposibil. De fapt, compoziția propolisului este foarte variată, deoarece depinde de mulți factori:
- Tipul de vegetație din care derivă
- Locul de origine
- Sezonul recoltei
Peste 150 de compuși biochimici diferiți au fost identificați în cadrul diferitelor tipuri de propolis, care pot fi clasificați în 5 categorii principale:
- Rășini 50%
- Ceară și acizi grași 30%
- Uleiuri esențiale și substanțe volatile 10%
- Polen 5%
- Compuși organici și minerali 5%
Mai precis, componentele de cel mai mare interes din propolis sunt următoarele:
- Flavonoide
- Minerale (magneziu, calciu, iod, potasiu, zinc, mangan, fier)
- Vitamine (B1, B2, B6, C, E)
- Enzime
- Acizi, cum ar fi acidul cafeic și adenozin trifosfat (ATP)
- Terpenele
- Aminoacizi
- Steroli
- Polizaharide
Caloriile propolisului sunt minime, egale cu 15 Kcal la 100 g de produs.
Proprietățile și beneficiile propolisului
Propolisul desfășoară numeroase activități benefice pentru întregul organism. Printre proprietățile terapeutice ale propolisului găsim:
- antivirale;
- antibacteriene;
- antifungice;
- de vindecare;
- antiinflamatoare;
- imunostimulatoare.
Beneficiile propolisului pentru organismul nostru
ne face să înțelegem cât de prețioasă această substanță, cu atât mai mult cu cât proprietățile sale au fost amplu demonstrate de numeroase cercetări științifice:
- Propolisul este cel mai bine cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene. De fapt, se pare că poate acționa direct asupra bacteriilor, oprind proliferarea acestora.
- Propolisul nu luptă doar împotriva bacteriilor: multe studii arată și eficacitatea acestuia împotriva ciupercilor, în special a candidei și a ciupercilor care provoacă micoza pielii, și împotriva virusurilor, în special a unor virusuri gripale și respiratorii.
- Propolisul ne ia apărarea peste tot: acțiunea sa imunostimulatoare ajută sistemul imunitar să fie pregătit și reactiv în caz de nevoie.
- Nu numai pentru uz intern: propolisul a demonstrat proprietăți importante pentru piele. De fapt, acțiunile sale de vindecare și antiinflamatoare fac din propolis un remediu eficient pentru a accelera vindecarea rănilor și pentru a trata dermatita și psoriazisul.
- În sfârșit, concentrația mare de flavonoide cu acțiune antioxidantă face din propolis un potențial ajutor și împotriva problemelor sistemului cardiovascular.
Utilizarea propolisului în stup
Este evident că albinele nu produc propolis gândindu-ne la noi, oamenii. De fapt, propolisul este în primul rând o substanță indispensabilă pentru albine, cu cel puțin o utilitate în „pereții” stupului. Înainte de a descoperi cum să-l folosim pentru sănătatea noastră, să vedem pe scurt la ce se folosește propolisul în stup și cum îl exploatează albinele.
Propolisul servește ca material de construcție și ca izolator termic. Cu ajutorul propolisului albinele repară fagurii în stare deteriorată și îl folosesc pentru a consolida tot ceea ce li se pare de o soliditate îndoielnică. În plus, propolisul este folosit pentru a închide crăpăturile, blocând căldura de afară vara și intrarea curenților iarna, asigurând astfel temperatura potrivită în interiorul stupului în orice moment al anului.
Albinele folosesc proprietățile antimicrobiene ale propolisului pentru a acoperi stupul, pentru a-l apăra de boli și oaspeți nedoriți.
Propolisul este folosit și pentru „sterilizarea” mediilor: albinele „vopsesc” pereții noilor faguri cu propolis înainte ca matca să-și depună ouăle, astfel încât celulele să fie curățate și dezinfectate.
În cele din urmă, cu propolis și ceară, albinele acoperă mici animale sau insecte care, pătrunzând în stup, nu mai reușesc să iasă din el: în acest fel practică un fel de îmbălsămare care blochează procesul de putrefacție.
Utilizarea propolisului pentru oameni
Omul cunoaște și exploatează proprietățile propolisului de mii de ani. Preoții Egiptului Antic, de exemplu, foloseau propolisul pentru a mumificarea rămășițele morților. La greci, pe de altă parte, propolisul era utilizat pentru uz extern, în special pentru a accelera vindecarea rănilor, iar romanii au procedat la fel. Incașii din America de Sud utilizau propolisul în tratamentul stărilor febrile, în timp ce în Rusia a fost folosit împotriva cariilor dentare și inflamațiilor cavității orale.
Propolisul în medicina pe bază de plante
Popoarele antice, medicina tradițională, cercetarea științifică modernă… eficiența propolisului a fost acum demonstrată pe scară largă. Dar să vedem mai detaliat cum este folosit propolisul în medicina pe bază de plante:
- Propolis împotriva afecțiunilor sezoniere și a bolilor căilor respiratorii. Acțiunile antivirale, antibacteriene și imunostimulatoare fac din propolis unul dintre remediile folosite în mod tradițional pentru prevenirea și tratarea durerilor de gât, răcelii, tusei și gripei în general. De fapt, propolisul nu numai că întărește sistemul imunitar, ci si acționează direct asupra unor tulpini virale și bacteriene, blocând proliferarea acestora.
- Activitate antifungică. Propolisul este foarte eficient în lupta împotriva ciupercilor; poate fi folosit împotriva infecțiilor cu candida și a micozei pielii, dar nu numai: propolisul este util și împotriva unor ciuperci din plante, astfel încât să justifice utilizarea lui ca pesticid natural în agricultura ecologică.
- Acțiune de vindecare. Una dintre cele mai vechi metode de exploatare a propolisului este aplicarea lui pe răni pentru a accelera vindecarea. De fapt, propolisul, pe lângă faptul că este un antiseptic eficient, stimulează reînnoirea celulară prin accelerarea procesului de vindecare a pielii.
- Propolis împotriva tulburărilor metabolice. Consumul regulat de propolis pare să ajute la corectarea valorilor crescute ale grăsimilor din sânge . De fapt, propolisul este bogat în flavonoide, substanțe antioxidante care efectuează o acțiune foarte utilă împotriva problemelor sistemului cardio-circulator.
- Propolis împotriva bolilor cavității bucale. Activitatea antiinflamatoare a propolisului ajută în cazul unor afecțiuni precum gingivita, carii, afte și amigdalite.
- Propolis împotriva tulburărilor digestive. Acțiunea antibacteriană a propolisului s-a dovedit eficientă și împotriva infecțiilor cu Helicobacter pylori, adică bacteria care cauzează gastrita cronică și ulcerul peptic.
Propolis în cosmetică
Utilizarea propolisului în cosmetică este relativ recentă, dar în continuă creștere. De altfel, propolisul își dovedește eficacitatea și în domeniul cosmetic și proprietățile sale pentru piele sunt acum cunoscute, dar și foarte apreciate. Șampoanele, loțiunile pentru scalp, pastele de dinți și apele de gură, deodorantele, cremele, soluțiile pe bază de propolis se găsesc cu ușurință în magazinele naturiste.
Datorită proprietăților sale antibacteriene, propolisul s-a dovedit a fi excelent pentru formularea de produse pentru pielea impură și părul gras, având o acțiune de purificare și reechilibrare. În plus, compoziția sa bogată în polifenoli și alte substanțe antioxidante face din propolis un ingredient excelent pentru produsele împotriva fragilității capilare.
Propolis – cum să-l utilizezi
Propunerea de utilizări ale propolisului este foarte largă. De fapt, propolisul se ascunde sub diverse forme și de aceea nu toată lumea știe care este adevăratul său aspect. Să aflăm împreună și să vedem care sunt cele mai populare produse pe bază de propolis:
Propolis pur (sau crud)
Propolisul vine în granule de diferite dimensiuni și nuanțe de culoare. Consistența sa este tare și sfărâmicioasă, dar de îndată ce este manipulată și apoi ușor încălzită devine vâscoasă și lipicioasă, până când se topește la temperaturi în jur de 70 ° C. Cum se folosește propolisul pur? Propolisul pur este potrivit în special pentru afecțiunile bucale: este suficient să lăsați câteva granule să se dizolve în gură, în doza maximă de aproximativ 3 grame pe zi.
Prețul propolisului fluctuează pur între 300 și 600 de lei per kg, o gamă foarte largă datorită varietății imense pe care o are, având în vedere diferitele calități ale propolisului.
Extract hidroalcoolic de propolis
Denumită și tinctură de propolis, este poate cea mai comună formă. Este clasicul propolis în picături, cel pe care îl cunoaștem cu toții. Efectuarea unui extract hidroalcoolic de propolis este un proces foarte simplu, pe care îl poți încerca și acasă plecând de la propolis pur: tot ce ai nevoie este precizia. Se prepară prin dizolvarea unei cantități bine definite de propolis într-o cantitate la fel de bine definită de solvent, care în acest caz este un amestec de alcool etilic și apă și lăsând totul la macerat pentru o anumită perioadă de timp.
Dar pentru ce este tinctura de propolis? Această formă a propolisului este foarte versatilă, haideți să vedem pe scurt cum să îl folosiți și câte picături de propolis să luați pe zi:
- Câteva picături în fiecare zi, de 2-3 ori pe zi, diluate în apă caldă sau amestecate cu puțină miere, pentru prevenirea afecțiunilor sezoniere.
- Câteva picături de aplicat pe un tifon steril, pentru a dezinfecta și a grăbi vindecarea rănilor, arsurilor, micozei pielii sau herpesului.
- 20-40 de picături , de 2-3 ori pe zi, diluate în apă caldă sau amestecate cu una sau două lingurițe de miere, pentru a trata durerile de gât, tusea și alte simptome gripale.
- Câteva picături dizolvate în apă caldă pentru spălarea externă împotriva candidozei.
Propolis în tablete
Propolisul este utilizat pe scară largă pentru prepararea pastilelor pentru gât sau a drajeurilor masticabile. Formularea include adesea adăugarea de miere, citrice și substanțe balsamice precum menta și eucalipt. Tabletele de propolis seamănă cu adevărate bomboane și din acest motiv este formularea ideală pentru cei mici.
Unguente și creme cu propolis
După cum am spus, utilizarea propolisului este acum larg răspândită și în domeniul cosmetic. Pe piață se găsesc formulări pe bază de propolis de uz topic potrivite oricărei nevoi: creme pentru ten impur și acneic, unguente calmante pentru piele sensibilă și unguente protectoare, împotriva roșeții cauzate de frig.
Propolisul, de fapt, datorită acțiunii sale antioxidante și protectoare a capilarelor, precum și antiseptice, este o substanță indicată pentru a ajuta pielea mai sensibilă și mai reactivă, supusă iritațiilor și dermatitei.
Alte formulări pe bază de propolis
Asta nu este tot: cantitatea de formulări pe bază de propolis pe care le găsim pe piață este aproape infinită:
- Siropuri pentru tuse și dureri în gât cu propolis
- Spray-uri nazale pentru gât cu propolis
- Loțiuni de păr cu propolis
- Ulei de propolis
- Paste de dinți și apă de gură cu propolis
- Săpunuri cu propolis
- Balsam de buze cu propolis
Propolis, efecte secundare și contraindicații
Deși propolisul este considerat o substanță sigură, este bine să acordați mai multă atenție unor cazuri particulare. În primul rând, utilizarea propolisului nu este recomandată în timpul sarcinii, alăptării și copiilor sub 3 ani. În plus, propolisul ar putea provoca apariția unor reacții adverse precum:
- Tulburări gastro-intestinale și boli ale cavității bucale în cazurile de sensibilitate ridicată la propolis.
- Reacții cutanate și dermatită la subiecții alergici la propolis.
Se poate lua propolis în timpul tratamentului cu anticoagulante? Mulțumesc!
Buna ziua!
Stiti cumva daca este contraindicat in cazul bolilor autoimune, deoarece am citit ca stimuleaza imunitatea. Multumesc!
Am permanent in casa preparata tinctura de propolis m-a vindecat de reflux esofarigian imi vindeca orice rana imi vindeca abcesele dentare mentine glicemia la normal si multe altele de 10-15 ani am in casa aceasta doctorie.
Vreau sa va ıntreb cum ıl utilizati?