Scorțișoara, pe lângă faptul că se pretează la diverse utilizări în bucătărie, oferă și multe beneficii pentru sănătatea noastră. Iarna, mai ales, în serile răcoroase, nimic nu egalează un ceai cu scorțișoară. Te invităm să descoperi toate proprietățile și beneficiile scorțișoarei!
Cunoscută din cele mai vechi timpuri, scorțișoara, a fost apreciată, înainte de toate, pentru calitățile sale antiseptice, dar în ultimii ani mai multe cercetări au confirmat o serie de alte beneficii interesante pe care acest condiment le aduce organismului nostru. Este condimentul-vedetă al sezonului rece, căci aroma sa puternică se potrivește la vinul fiert, ceaiuri, plăcinta cu mere sau dovleac, cozonac, prăjituri și multe alte preparate specifice bucătăriei de iarnă.
Ce este scorțișoara?
Scorțișoara este un condiment de culoare galben-maroniu, care se obține din scoarța anumitor copaci. Acest condiment provine din America de Sud și Asia de Sud-Est, fiind folosit în medicină și în bucătărie de aproape 4000 de ani.
În zilele noastre, scorțișoara este disponibilă în majoritatea magazinelor alimentare si în magazinele naturiste sub formă de batoane sau pudră.
Ce conține scorțișoara?
Pentru fiecare 100 de grame de scorțișoară există:
- 247 de calorii
- 3,99 grame de proteine
- 55 de grame de carbohidrați
- 1,24 grame de grăsime
- 2,17 grame de zaharuri
- 53,1 grame de fibre alimentare
- 10 miligrame de sodiu
Scorțișoară: proprietăți și beneficii
Scorțișoara a fost folosită în practica ayurvedică încă de la începuturile civilizației: principala sa activitate este combaterea bacteriilor, deoarece este un antiseptic natural capabil să lupte și să elimine ciupercile și virusurile. Atât scorțișoara măcinată, cât și batoanele oferă diverse beneficii organismului nostru. Printre cele mai interesante se numără cu siguranță efectul său asupra echilibrului zahărului din sânge, scorțișoara fiind capabilă să regleze glicemia și, prin urmare, este unul dintre cele mai potrivite remedii naturiste în cazul diabetului de tip 2 sau pentru prevenirea acestei boli.
Scorțișoara pudră este bogată în ingrediente active care pot reduce, de asemenea, trigliceridele. Însă proprietățile scorțișoarei nu se opresc aici: unele cercetări au demonstrat de fapt proprietățile antibacteriene ale acestui condiment care acționează din toate punctele de vedere ca un antibiotic natural și care este activ și împotriva ciupercilor (inclusiv a ciupercii Candida). Conform medicinei tradiționale chineze, scorțișoara este utilă în combaterea răcelilor și a virusurilor intestinale, dar este și o sursă bună de minerale importante precum mangan, fier și calciu.
Utilizarea scorțișoarei
Ca medicament natural, scorțișoara era deja cunoscută de egipteni și apoi de romani. De-a lungul secolelor, proprietățile și beneficiile sale au devenit din ce în ce mai cunoscute și le putem rezuma după cum urmează:
Utilizarea scorțișoarei este excelentă pentru menținerea sistemului gastrointestinal în stare bună.
Acest condiment, de fapt, îmbunătățește digestia, susține intestinul și ajută la contracararea senzației de greață.
Scorțișoara este deosebit de apreciată pentru calitățile sale de ardere a grăsimilor
De fapt, reduce absorbția lipidelor precum și pentru faptul că crește senzația de sațietate. Aceste proprietăți o fac în mod natural un aliat în pierderea în greutate, asociată evident cu o dietă echilibrată, porții și combinații alimentare corecte și activitate fizică.
Unele cercetări au legat utilizarea acestui condiment de prevenirea unor tipuri de cancer, deoarece unele ingrediente active din scorțișoară ar fi capabile să prevină formarea celulelor canceroase.
Ajută la tratarea durerilor menstruale
Pentru durerile menstruale, atunci când ai nevoie, încearcă să dizolvi o linguriță de scorțișoară într-o ceașcă de ceai fierbinte relaxant, din plante.
Scorțișoara are capacitatea de a îmbunătăți memoria și funcțiile cognitive.
Reglează glicemia
Potrivit unui studiu publicat de jurnalul medical Diabetes Care, s-a demonstrat, prin testele efectuate pe subiecții cu diabet de tip 2 cărora li s-a administrat o doză zilnică de 6 g de scorțișoară, că aceasta reduce zahărul din sânge, trigliceridele și colesterolul LDL.
Este un antibacterian natural
Are proprietăți antibacteriene și antifungice astfel încât să inhibe creșterea bacteriilor și ciupercilor precum Candida sau a celor responsabile de bolile alimentare precum bacteria Helicobacter Pylori, care se instalează în stomac provocând greață și arsuri severe.
Reduce durerea cauzată de artrită
Într-un studiu realizat la Universitatea din Copenhaga, pacienții cărora li s-a administrat o jumătate de linguriță de pudră de scorțișoară combinată cu o lingură de miere în fiecare dimineață, înainte de micul dejun, au experimentat o ușurare a durerilor de artrită, suficient pentru a putea merge, după o săptămână, fără să simtă vreun disconfort.
Ameliorează constipația
Este o sursă bună de fibre, calciu, fier și mangan. Deoarece scorțișoara este bogată în fibre alimentare, poate ajuta la ameliorarea constipației.
Este un aliat în lupta împotriva infertilității
Acest condiment miraculos conține de fapt o substanță naturală numită cinamaldehid , care conform mai multor studii pare să crească hormonul progesteron și să scadă producția de testosteron la femei, ajutând la echilibrarea hormonilor.
Îmbunătățește memoria
Potrivit unor cercetări, aroma și gustul scorțișoarei acționează ca un stimulent cognitiv, îmbunătățind memoria. Tocmai din acest motiv este un excelent remediu natural împotriva diverselor boli neurodegenerative, printre care boala Alzheimer.
Remediu natural pentru durerea în gât
Scorțișoara este un remediu excelent pentru durerea în gât: doar fierbi cantitatea de apă necesară pentru ceai într-o oală și dizolvi în ea 2 linguri de miere, 2/3 lingurițe de pudră de scorțișoară și o linguriță de piper. Pui totul la fiert și bei amestecul ca și cum ar fi un ceai fierbinte. Mirosul picant curăță toate căile respiratorii într-un minut, iar proprietățile antiseptice ale scorțișoarei reduc inflamația gâtului.
Aliat în bucătărie
Și, în sfârșit, chiar dacă nu este cu adevărat un beneficiu pentru sănătate, scorțișoara este infinit de versatilă funcționează cu preparate dulci și sărate, de fapt multe rețete de curry și alte preparate africane includ acest condiment magic cu origini străvechi printre ingrediente.
Câtă scorțișoară să consumi pe zi?
Scorțișoara este un condiment și, ca atare, trebuie folosită în cantități modeste. În general, se recomandă a nu se depăși 3 sau 4 grame de scorțișoară pe zi, egal cu aproximativ o linguriță.
Cum se folosește scorțișoara în gătit
Scorțișoara pudră se pretează la o varietate de utilizări în bucătărie. O cantitate mică din acest condiment poate fi folosită pentru a da o aromă inconfundabilă mâncărurilor și se potrivește bine mai ales cu biscuiți și deserturi, precum plăcinta cu mere sau clasicul ștrudel. Un strop de scorțișoară va face, de asemenea, o ciocolată caldă, mere coapte, smoothie-uri sau clătite mai deosebite și mai gustoase, dar se va dovedi excelentă și pentru aromatizarea ceaiului sau cafelei.
Batoanele de scorțișoară, în schimb, se folosesc la fierberea cu alte ingrediente pentru a da savoare rețetelor. Imediat ce gătirea este gata, batoanele trebuie îndepărtate. În acest fel, batoanele pot fi folosite și de mai multe ori. În ceea ce privește rețetele sărate, un fel de mâncare tipic pe bază de scorțișoară este orezul condimentat sau curry. Dacă vrei să experimentezi cu risotto picant, poți adăuga un baton de scorțișoară, o linguriță de piper și o linguriță de semințe de chimen la orezul clasic, trecând apoi la prepararea risottoului ca de obicei.
Cum se păstrează scorțișoara
Fie că este în bețișoare sau măcinată, scorțișoara este un condiment care poate fi păstrat foarte mult timp fără probleme. Important este să fii atent la unele lucruri. În primul rând, trebuie păstrat în borcane închise ermetic, ferit de umiditate, lumină și căldură. Aroma se păstrează cel mai bine în varianta stick/ baton, în timp ce versiunea pudră se păstrează aproximativ jumătate de an sau chiar mai mult (de la șase până la nouă luni).