Ceaiul alb este un concentrat de sănătate, este bun remineralizant, cardioprotector și antioxidant. Beneficiile și proprietățile acestui ceai sunt binecunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Să aflăm împreună care sunt acestea!
Deși ceaiul alb nu este la fel de popular în Occident ca și alte soiuri, este unul dintre cele mai naturale ceaiuri. Procesul său de producție este extrem de simplu, de aceea își păstrează intacte proprietățile și gustul delicat și proaspăt. Bogat în antioxidanți, ceaiul alb oferă și micronutrienți, polifenoli și alte substanțe benefice organismului nostru, evitând problemele cardiovasculare și întărind sistemul imunitar.
Ceaiul alb este numit „Tea Emperor“ și este un ceai prețuit din provincia Fujian, din sud-estul Chinei.
Planta de ceai din care se obține ceaiul alb este Camellia Sinensis, din care numai mugurii și frunzele verzi apicale sunt recoltate manual. Ritualul recoltării ceaiului alb are loc de două ori pe an, la începutul lunilor aprilie și septembrie, în condiții climatice favorabile: nu trebuie să existe forțe ale naturii care să „deranjeze” acest moment, precum ploaia, vântul sau frigul. Prelucrarea ceaiului alb este minimă: mugurii și frunzele stau câteva minute la aburi pentru a putea fi protejate împotriva oxidării și apoi se continuă cu o uscare delicată și lentă. Mugurii și frunzele nu vor fi supuse niciunui alt tratament de fermentare. Aceste precauții garantează ceaiului o aromă delicată, cu note florale.
Ceaiul alb, băutură a regalității imperiale
Ceaiul alb are o controversă cu privire la originea sa exactă, întrucât nu există un document specific care să determine momentul exact al creării acestei infuzii. Se aproximează că a apărut în urmă cu aproximativ două sute de ani, deoarece în scrierile ultimilor împărați este descrisă ca o băutură importantă și rafinată a regalității. A fost considerată la început o băutură exclusivistă și foarte costisitoare, datorită procesului său meticulos de selecție, dar ulterior secretul s-a răspândit în diferitele regiuni, îmbunătățindu-și substanțial producția.
Soiurile de ceai alb
Sunt recunoscute patru soiuri de ceai alb, pe baza părților recoltate și a purității acestora:
- Pai Hao Yin Zhen: cea mai rară și mai prețioasă formulă, alcătuită exclusiv din lăstari tineri, acoperiți cu puf fin.
- Pai Mu Tan: cea mai cunoscută formulă, formată atât din muguri, cât și din frunze apicale tinere. Are o aromă ceva mai intensă.
- Shou Mei: formula constă din frunze mai puțin tinere, care nu sunt luate în considerare pentru producerea ceaiurilor de calitate superioară.
- Gong Mei: este o formulă obținută din plante selectate și o prelucrare ușor diferită, care conferă o aromă mai fructată.
Care sunt proprietățile nutriționale ale ceaiului alb?
Ceaiul alb (care este parțial oxidat) are multe caracteristici nutriționale ale ceaiului verde (care nu suferă nicio oxidare): din punct de vedere nutrițional pot fi considerate similare. O sută de mililitri (aproximativ 100 de grame) de ceai alb (infuzie preparată cu apă) furnizează aproximativ o calorie și conțin aproximativ:
- 99 g de apă
- 0,22 g de proteine
- 0,02 mg de fier
- 1 mg de magneziu
- 8 mg de potasiu
- 1 mg de sodiu
- 0,01 mg de zinc
- 0,3 mg de vitamina C
- 0,007 m de vitamina B1
- 0,06 mg de vitamina B2
- 0,03 mg de vitamina B3
- 0,005 mg de vitamina B6
Ceaiul alb conține și cantități moderate de cafeină (aproximativ 15 mg la 100 ml de infuzie).
Beneficiile și proprietățile ceaiului alb
Ca toate tipurile de ceai, acesta are un efect semnificativ asupra sănătății oamenilor, deoarece beneficiile sale sunt extrase din natură însăși. Dacă este inclus în dietă, poate fi o băutură considerată elixir al vieții. Deși beneficiile ceaiului alb sunt nenumărate datorită proprietăților sale, principalele efecte pe care le produce asupra sănătății mentale și fizice a tuturor dintre noi sunt următoarele:
Antioxidant natural puternic ce face ca ceaiul alb să fie special
Dintre toate ceaiurile care conțin antioxidanți, acest soi este considerat unul dintre cele mai puternice și de mare importanță. Are efecte foarte bune asupra regenerării celulelor din întreg organismul, reducând îmbătrânirea prematură din cauza uzurii celulare și menținându-i puterea. Este considerat a fi chiar de trei ori mai bun decât ceaiul verde în acest sens, deoarece conține de 3 ori mai mulți antioxidanți. Ceaiul alb exercită o acțiune protectoare împotriva atacului radicalilor liberi datorită prezenței catechinelor, care contracarează îmbătrânirea celulară.
Acționează la nivel cardiovascular
Ajută la îmbunătățirea sănătății pentru a evita bolile obișnuite, deoarece este responsabil pentru eliminarea grăsimilor nefavorabile din sânge, întărirea sistemului cardiac, prevenirea hipertensiunii arteriale și a ateroscrelozei.
Pierdere în greutate
Acesta este un ceai foarte recomandat pentru persoanele care doresc să slăbească, deoarece curăță întregul sistem, astfel încât să funcționeze în cel mai bun mod. În plus, are efecte puternice asupra metabolismului, accelerând astfel acest mecanism, prevenind creșterea în greutate.
Ideal pentru diabetici
Acesta este un tip de ceai ideal pentru persoanele care au probleme cu diabetul. Întrucât acționează ca un perete, nu permite intrarea glucozei în fluxul sanguin, prevenind decompensarea din cauza lipsei de insulină.
Activitate antimicrobiană
Aceasta băutură acționează la nivelul sistemului imunitar, reducând efectele bacteriilor la nivel general. În plus, combate bacteriile care provoacă respirația urât mirositoare și problemele dentare, ajutând la restabilirea sănătății bucale.
Stimulează sistemul nervos
Ceaiul alb este un activator al sistemului nervos, favorizand procesele de învățare, atenție, memorie și cogniție în general. De aceea, consumul lui este recomandat persoanelor care doresc să își îmbunătățească nivelul de performanță cerebrală și funcționează de minune în timpul examenelor.
Are proprietăți de remineralizare
Ceaiul alb ajută la păstrarea densității osoase, contracarând osteoporoza și elasticitatea articulațiilor, prevenind artroza.
Este hipoglicemiant
Ceaiul alb are proprietăți active asupra ficatului și este capabil să favorizeze metabolismul zaharurilor, cu acțiune hipoglicemiantă.
Are efect revigorant
Ceaiul alb conține cafeină care aduce energie organismului, cu efecte revigorante asupra concentrării și activității creierului.
Controlează colesterolul
Ajută la menținerea nivelului de colesterol stabil, datorită prezenței catechinelor.
Are o acțiune antiseptică
Contracarează virușii și bacteriile.
Modalități de utilizare și consumare a ceaiului alb
Există diferite moduri de a beneficia de proprietățile ceaiului alb, deoarece această plantă se prezintă sub formă de infuzie și sub formă de capsule:
- În infuzie. Aceasta se prepara ca oricare alta, prin adugarea de plicuri sau prin infuzarea directa a plantei cu apă fierbinte. Important este să nu fierbeți frunzele, ci să adăugați apă fierbinte și să lăsați la infuzat 5 sau 10 minute. Poate fi îndulcit cu sirop de agave.
- În capsule. Datorită faptului că au fost concepute capsule din această varietate de ceai, este o modalitate mai versatilă de a transporta ceaiul peste tot.
Contraindicații ale consumului de ceai alb
Contraindicațiile ceaiului alb sunt limitative în ceea ce privește consumul, iar efectele acestuia variază la fiecare persoană, deoarece fiecare organism este diferit și, prin urmare, modul în care această plantă va acționa în fiecare organism variază. De aceea, este necesar să se efectueze un test și să se descrie care sunt senzațiile, pentru a vedea dacă este potrivit consumul acestui tip de ceai. Dar, în general, acest ceai nu este recomandat femeilor însărcinate, sugarilor sau copiilor sub 6 ani, persoanelor care suferă de anemie, persoanelor hipertensive.
One thought on “Ceaiul alb – proprietăți și beneficii pentru sănătate”