Sănătatea organismului depinde de o dietă echilibrată, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, pentru asigurarea aportului optim de nutrienți, vitamine și minerale. În acest context este foarte important controlul nivelului de fier, de aceea îți prezentăm în continuare detalii și sfaturi despre surse naturale de fier, acest element esențial pentru o dezvoltare normală și o stare de sănătate corespunzătoare.
Rolul fierului în organism
Fierul este un metal important pentru organismul uman, pentru că ajută la producerea sângelui, la îndeplinirea unor funcții vitale, la funcționarea normală la nivel de sistem imunitar și la producerea unor molecule esențiale pentru sistemul cardiovascular: hemoglobina (materia colorantă din globulele roșii ale sângelui) și mioglobina (transportoare a oxigenului în mușchi).
Fierul este important pentru sistemul nervos, ajută la formarea stratului de mielină și la crearea rețelelor neuronale. Contribuie de asemenea la normalizarea proceselor gastrointestinale, reglarea temperaturii corpului, creșterea capacității de concentrare, optimizarea metabolismului energetic.
Lipsa de fier: Cauze și simptome
Cauze
Lipsa de fier din organism este cauzată de diferite afecțiuni de sănătate și de un stil deficitar de viață și de alimentație.
Hemoragiile interne duc la lipsa de fier, anemia produsă de administrarea defectuoasă a unor tratamente sau de diete lipsite de fier cauzează niveluri scăzute de fier în sânge.
Din această cauză femeile sunt mai expuse la carențe de fier, din cauza pierderilor de sânge din timpul menstruației și a hrănirii fetusului în perioada sarcinii. Copiii aflați în perioada de creștere pot întâmpina deficiențe de fier, la fel se întâmplă și la vegetarieni sau vegani, pentru că fierul se găsește mai ales în carne.
Simptome
Lipsa de fier are simptome specifice:
- Oboseală;
- Respirație greoaie;
- Dureri de cap;
- Dureri toracice;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Rezistență scăzută la efort;
- Lipsa puterii de concentrare;
- Stare de agitație;
- Ritm cardiac crescut;
- Amețeli;
- Insomnii;
- Deteriorări ale unghiilor, părului sau pielii.
Când este recomandat să mergi la medic?
Se recomandă vizite periodice la medic și efectuarea unor analize de sânge prin care să se observe din timp lipsa de fier. De asemenea la apariția simptomelor prezentate este necesară consultarea unui medic pentru identificarea cauzelor și diagnosticarea afecțiunilor manifestate de fiecare pacient.
Cele mai comune analize prescrise pentru evaluarea nivelului de fier în sânge sunt: hematocritul, nivelul de hemoglobină și feritina serică.
Care este legătura dintre fier și anemie?
Deficitul de fier și minerale esențiale poate duce la apariția anemiei feriprive, care prezintă simptome mai puternice decât în cazul unei carențe de fier obișnuite.
În acest caz hemoglobina scade îngrijorător de mult, ceea ce nu se întâmplă în celelalte cazuri de lipsă de fier, când se înregistrează niveluri reduse de feritină serică.
Nu toate tipurile de anemie sunt cauzate de valori scăzute ale fierului în sânge. Anemiile aplastice și anemiile pernicioase sunt determinate de dereglări în producerea de eritrocite, leucocite, trombocite, vitamina B12.
Cum se tratează lipsa de fier?
Atunci când se constată carențe de fier se recomandă surse naturale de fier pentru tratarea simptomelor cauzate de lipsa de fier:
Tratarea lipsei de fier prin consum de alimente bogate în fier
Se recomandă consumul unor alimente bogate în fier, pentru a asigura asimilarea nutrienților necesari reglării nivelului de fier, antioxidanți și minerale esențiale în organism. Dacă dieta nu rezolvă problema se administrează suplimente de fier, la recomandarea medicului.
Tratarea lipsei de fier cu suplimente alimentare
Pacienții cu care se confruntă cu lipsa de fier au la dispoziție o gamă largă de suplimente alimentare, pe care trebuie să le administreze conform instrucțiunilor, după efectuarea analizelor medicale și cu respectarea dozelor recomandate. Excesul de fier poate cauza intoxicații, de aceea fierul trebuie menținut un nivel normal în sânge, în funcție de vârstă, sex și stare de sănătate.
Doza zilnică recomandată de fier
Femeile au nevoie de 27 mg de fier zilnic în timpul sarcinii și de 9 mg pe zi în perioada alăptării. Fierul este important și în procesul de creștere, fiind recomandat alături de vitamine și minerale esențiale pentru copii.
Alimente bogate în fier
Iată ce să mănânci când ai lipsă de fier:
- Ficat de pasăre, ficat de porc;
- Carne roșie (somon, sturion, vită, vițel, porc, miel, oaie);
- Carne de pasăre, fructe de mare;
- Cereale fortificate cu fier;
- Semințe de quinoa, spirulină, alge;
- Plante cu frunze verzi: spanac, urzici, ștevie, varză, broccoli, salată, ceapă și usturoi verde, pătrunjel, mărar, leuștean;
- Sfeclă roșie;
- Fasole, oleaginoase (nuci, migdale, caju, alune, arahide, semințe, susan);
- Fructe confiate – caise, prune, stafide.
Se recomandă alimente bogate în vitamina C, pentru că favorizează absorbția fierului în organism.
Surse de fier: 5 suplimente naturale recomandate
Ca surse naturale de fier sunt și suplimentele sub formă de tablete cu fier, comprimate minerale cu fier, suplimente efervescente sau siropuri cu fier, dintre care recomandăm următoarele produse:
Fier natural
Este un supliment solid, tip capsule, pentru uz intern, care nu conține lactoză și este asimilat bine de organism, fără efecte adverse la nivelul sistemului digestiv, imunitar sau cardiovascular.
Se recomandă în procesele de vindecare și de recuperare după intervenții chirurgicale, chimioterapie. Are rol benefic în anemie, sarcină, convalescență, boli cronice. Contribuie la creșterea tonusului fizic și psihic, refacerea capacității de efort.
Fier C histidină acid folic
Reprezintă un supliment alimentar natural pentru un organism rezistent și conține fier, vitamina C, histidină și acid folic. Această combinație de elemente îi asigură o eficiență superioară, pentru că vitamina C este importantă în absorbția fierului, iar celelalte substanțe completează gama de minerale și contribuie la un metabolism energetic normal.
Se recomandă în perioada de creștere, în timpul sarcinii și la alăptare, pentru aportul de fier în cazul unor diete dezechilibrate.
Tablete efervescente cu fier
Reprezintă un supliment solid, de tip pulbere efervescentă solubilă, pentru uz intern. Are importanță deosebită în echilibrul nutrițional și întărirea imunității organismului. Se recomandă mai ales în cazuri de anemie, astenie și convalescență.
Fier organic lichid
Reprezintă un supliment lichid sub forma de soluție orală, fără gluten, fără lactoză, din categoria vitamine și minerale. Se recomandă în anemiile carențiale de fier ce apar la copii și adulți, în sindromul de malabsorbție a fierului la nivel intestinal, stări de oboseală cronică, întărirea sistemului imunitar.
Sirop fier
Reprezintă un supliment lichid de tip sirop fito-terapeutic, din categoria băuturi curative, nu conține gluten sau lactoză. Este recomandat pentru aportul de fier și vitamina C, corectează anemiile feriprive. Poate fi administrat și copiilor, are efect de vitaminizare și remineralizare a organismului.
Este important consumul de alimente și suplimente care reprezintă surse naturale de fier, pentru asigurarea unui aport optim de minerale și substanțe nutritive care să permită buna funcționare a organismului.
Acestea trebuie completate cu alimente bogate în magneziu și alte elemente esențiale. Este nevoie de întreaga gamă de nutrienți, de exemplu beneficiile zincului sunt importante în sinteza proteinelor, sinteza ADN-ului, creșterea și dezvoltarea armonioasă.
Acordă atenție modului în care te alimentezi și ține seama de recomandările medicului, pentru a beneficia de cele mai bune surse naturale de fier, și pentru a te bucura de o stare bună de sănătate.
One thought on “Surse naturale de fier: ce trebuie să conțină o dietă echilibrată”