Utilizată încă din cele mai vechi timpuri pentru reducerea episoadelor de anxietate și tulburarea problemelor cu somnul, valeriana (Valeriana Officinalis) este o plantă erbacee perenă, cu proprietăți terapeutice care au făcut subiectul numeroaselor studii.
Dacă îți dorești să afli care sunt principalele beneficii ale consumului soluțiilor pe baza de valeriana, dar și cum pot fi asimilați eficient de către organism nutrienții acestei plante, rămâi alături de noi până la finalul acestui articol.
CUPRINS:
- Ce este valeriana?
- Ce valori nutriționale oferă valeriana?
- Care sunt beneficiile consumului de valeriană?
- Cum poate fi administrată valeriana?
- Contraindicații ale consumului de valeriană
1. Ce este valeriana?
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasa: Magnoliopsida
Ordin: Dipsacales
Familie: Valerianaceae
Gen: Valeriana
Specie: Valeriana Officinalis
Valeriana este o plantă întâlnită în diferite zone naturale din Europa, Asia și America de Nord. Perioada de înflorire este în timpul verii, iar culegerea plantelor se realizează pentru utilizarea acestei materii prime în diferite industrii: farmaceutică sau cosmetică etc.
Tulpina valerianei ajunge la o înălțime maximă de 70-170 cm, iar florile sale pot fi roșii, roz, roșu-liliachii, sau chiar albe, grupate într-un tip de inflorescență umbeliformă. În scop terapeutic, doar rădăcina acestei plante este utilizată în procesele de fabricație.
Caracterul terapeutic al plantei de valeriană este asigurat de conținutul ridicat al acidului gama-amniobutiric (GABA), ce a fost asociat în diferite studii de specialitate ameliorării stresului cronic, a episoadelor de anxietate și a problemelor de somn.
Valeriana este o plantă în a cărei formulă chimică se regăsesc și alți compuși recunoscuți pentru suportul oferit în gestionarea acestor probleme: acidul valeric, acidul isovaleric, precum și diferiți antioxidanți, precum hesperidina (efect sedativ).
2. Ce valori nutriționale oferă valeriana?
Cercetările realizate cu scopul de a descoperi beneficiile valerianei arată că un consum regulat poate asigura un nivel de echilibru la nivelul organismului, așa cum vedea puțin mai târziu. Acest lucru este datorat și nutrienților din compoziția plantei.
Valorile nutriționale ale unei cantități de 100 gr de valeriană (Valeriana Officinalis)*
- Proteine: 4.63 gr
- Carbohidrați: 2.24 gr
- Grăsimi: 1.17 gr
- Fibre solubile: 7.3%
- Fibre insolubile: 77%
- Carotenoizi: 132.7 mg
- Fosfor: 328 mg
- Mangan: 11.47 mg
- Calciu: 829 mg
- Cupru: 2.69 mg
- Zinc: 4.8 mg
- Crom: 249 µg
*a nu se confunda cu Valerianella locusta, plantă ale cărei frunze sunt utilizate pentru prepararea salatelor.
3. Care sunt beneficiile consumului de valeriană?
Utilizată încă de pe vremea romanilor pentru beneficiile oferite, valeriana a rămas până în prezent inclusă în categoria soluțiilor naturiste, eficiente pentru abordarea depresiei, anxietății, insomniilor, precum și a altor probleme de sănătate:
3.1. Diminuarea stărilor de insomnie cu care te confrunți
Studiile arată că aproximativ 30% din totalul populației planetei se confruntă cu anumite niveluri de insomnie. Consumul regulat de suplimente naturale, așa cum sunt tincturile de valeriana, poate contribui la obținerea unui somn mult mai odihnitor, descris de:
- adormiri mult mai rapide
- mai puține treziri în timpul nopții
- mai multe ore de somn consecutive etc
Somnul este deosebit de important pentru protejarea circuitelor neuronale, deoarece are un rol important în formarea celulelor de mielină, ce determină niveluri ridicate de odihnă și energie.
3.2. Ameliorarea episoadelor de anxietate
Nivelurile ridicate de stres cu care ne confruntăm în prezent zi de zi, precum și evenimentele traumatizante sau lipsa unei perspective clare asupra viitorului, sunt doar câțiva dintre principalii factori ce pot cauza declanșarea episoadelor de anxietate.
Suplimentele naturale pe baza extractului din aceasta planta, precum ceaiul de valeriana, pot reduce stările specifice anxietății, determinate de anumiți stresori. Consumul cu regularitate al acestora poate favoriza obținerea unui nivel de relaxare mult mai ridicat.
3.3. Reducerea simptomelor sindromului premenstrual
Femeile care au fost diagnosticate cu sindromul premenstrual și se confruntă cu simptomele acestei probleme medicale pot găsi în soluțiile pe bază de valeriană un aliat de încredere.
Rezultatele unui studiu publicat în International Journal of Gynaecology and Obstretics au arătat că un consum al acestei plante contribuie la ameliorarea simptomelor fizice ale sindromului premenstrual, precum și a celor emoționale sau comportamentale.
3.4. Posibila ameliorare a simptomelor asociate OCS
Sindromul obsesiv-compulsiv (OCD) este o tulburare de anxietate, în care pacientul se confruntă cu gânduri nedorite și recurente (obsesii), ce îi provoacă acestuia nevoia de a repeta anumite acțiuni (compulsii).
Un astfel de comportament repetitiv (ex: spălarea mâinilor, curățenia, verificarea anumitor lucruri etc) poate interfera semnificativ cu activitatea profesională, sau cu relațiile interumane ale persoanei respective.
Consumul unor suplimente naturale pe bază de valeriană poate contribui la ameliorarea simptomelor OCD. De asemenea, studiile arată că administrarea soluțiilor cu extract de valeriană pot fi benefice și în cazul problemelor de concentrare sau hiperactivitate.
3.5. Minimizarea efectelor intrării la menopauză
O serie de cercetări, cu obiect de studiu impactul consumului de valeriană asupra femeilor aflate la menopauză, arata că intensitatea și frecvența bufeurilor se poate reduce semnificativ, ca urmare a administrării soluțiilor cu extract din această plantă.
3.6. Diminuarea simptomelor sindromului picioarelor obosite
Un studiu realizat timp de 8 săptămâni, pe un eșantion de respondenți diagnosticați cu sindromul picioarelor neliniștite, care au consumat 800 mg valeriană pe zi, demonstrat ameliorări importante ale simptomelor acestei afecțiuni.
4. Cum poate fi administrată valeriana?
Administrarea unor suplimente naturale pe bază de valeriană poate să difere de la o persoană la alta, de diagnosticul stabilit de medicul specialist, sau de intensitatea problemei medicale respective.
În cazul lipsei de somn, se recomandă administrarea unei cantități cuprinse între 400 și 900 mg de extract de valeriană, cu 30 până la 120 de minute înainte de culcare. S-a observat că doze mai mari de acest interval cauzează stări de somnolență, după trezire.
În cazul episoadelor de anxietate, se recomandă administrarea de trei ori pe zi a unei cantități mai mici de produs cu extract de valeriană, de 120-200 mg, după mesele principale. S-a observat că doze mai mari de acest interval cauzează stări de somnolență, după trezire.
În cazul în care optezi pentru ceai cu extract de valeriana, lasă produsul la infuzat în apă pentru aproximativ un sfert de oră, înainte de a fi consumat. Rezultatele pot apărea la aproximativ două săptămâni de la începerea consumului de ceai cu valeriană.
Ai la îndemână și opțiunea consumului de capsule pe bază de valeriană, în funcție de propriile preferințe pentru modul de administrare al unui astfel de supliment natural.
5. Contraindicații ale consumului de valeriană
Suplimentele naturale pe baza de valeriana nu produc dependenta si nici simptome ale unui posibil sevraj, se recomanda administrarea corecta a produselor specifice. In caz contrat, consumul excesiv de valeriana, poate duce la:
- dureri de cap
- dureri de stomac
- grețuri și vărsături
- stări de amețeală
- insomnii etc
Totodată, deoarece consumul de valeriană produce stări de somnolență, nu este indicat ca aceste produse să fie consumate înainte de a conduce, sau de a practica unele activități ce implică un nivel de concentrare foarte ridicat.
De asemenea, suplimentele naturale cu extract de valeriană nu trebuie consumate în combinație cu băuturi alcoolice, sedative sau alt tip de medicamentație prescrisă pentru episoadele de anxietate, deoarece se pot produce unele reacții adverse.
În cazul în care te confrunți cu anumite afecțiuni hepatice, sau cu alte boli de sănătate grave, se recomandă discuția cu medicul specialist, pentru ca expertul să își exprime părerea avizată, privind administrarea produselor pe bază de valeriană.
Administrată în doza recomandată ambalajul produsului respectiv, valeriana este o plantă perenă ce contribuie la îmbunătățirea calității somnului și ameliorarea simptomelor specifice anxietății.
Pentru a te bucura de cele mai bune rezultate, îți recomandăm să ceri sfatul medicului specialist, astfel încât să te asiguri ca nu te confrunți cu posibile reacții adverse, în urma unui consum impropriu.
One thought on “Ce beneficii are valeriana și cum trebuie consumată?”