Se spune că depresia este boala secolului XXI. Conform celor mai recente statistici, 125.000.000 de oameni din întreaga lume se confruntă cu simptomele acestei boli. În Romania, numărul persoanelor depresive este mai mare decat al celor care suferă din cauza diabetului sau al bolilor cardiovasculare.
În ultimii 20 de ani, ritmul vânzării antidepresivelor chimice a crescut cu 40%, devenind o afacere profitabilă pentru companiile farmaceutice. În tot acest timp, dependență pentru bolnavi, un real lanț vicios.
Anual în lume se consumă 10.000 de tone de tranchilizante cu rol antidepresiv și anxiolitc. Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), bolile mintale costă UE aproximativ 3-4% din PIB, în principal prin productivitatea pierdută. Toate aceste cifre îngrijorătoare au transformat depresia în una din cele mai studiate afecțiuni psihice.
Cauzele depresiei
Depresia poate afecta pe oricine, indiferent de sex, vârstă, pregătire intelectuală sau nivel socio-economic. Cu toate acestea, fiecare individ răspunde diferit la factorii declanșatori.
Nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele depresiei, în ciuda eforturilor depuse. Viziunea unanimă a impus un model bio-psiho-social, cauzele multifactoriale fiind reprezentate de condițiile de viață, de mediu, factori psihologici, genetici și apartenența la sex.
Factori de risc
- Factori genetici – Vulnerabilitatea genetică – Șansele să dezvoltăm simptome ale depresiei cresc cu 20% dacă trăim într-un mediu în care unul dintre părinți este depresiv și 50% în cazul în care ambii părinți sunt depresivi
- Factori psihosociali – Evenimente stresante, traume din copilărie, prezența abuzului fizic și emoțional, moartea unei persoane dragi, despărțirea, divorțul, lipsa perspectivei după absolvirea facultății.
- Condiții medicale – Prezența unor afecțiuni medicale generale care favorizează dezvoltarea depresiei. Boli neurologice( cerebrovasculare, epilepsie), endocrinologice (tulburări tiroidiene – hipotiroidism/hipertiroidism și ale altor glande endocrine). Fluctuațiile hormonale fiziologice ale persoanelor de sex feminin cresc riscul de manifestare a sindroamelor depresive, în deosebi în perioada pubertății și postnatal. Boli infectioase ( HIV, mononucleoză, pneumonia virală și bacteriană), inflamațiile.
- Factori de personalitate – bordeline și obsesiv-compulsiv, trăsături de personalitate de tip histrionic.
- Un context socio-financiar defavorabil – sărăcia, izolarea socială, carențele nutriționale, absența asigurării medicale și accesul limitat la servicii medicale, lipsa unei locuințe decente.
- Consumul excesiv de carbohidrați, carența de vitamine (B9, B12, D) și lipsa acizilor grași omega-3 din alimentație pot favoriza apariția episoadelor depresive
- Expunerea limitată la lumina solară.
Cum recunoaștem o persoană depresivă ?
O persoană depresivă este o persoană tristă, detașată de realitatea din jurul său. Bolnavul nu se mai poate bucura de viață, devine pesimist, îngândurat, lipsit de energie și speranță pentru un viitor mai luminos. Apare o deteriorare în plan social, profesional, familial și uman. Persoana care suferă de depresie nu poate funcționa bine nicăieri, nici la locul de muncă, nici în familie. Totul este zadarnic pentru un depresiv. Poate pierde un număr mare de kilograme sau se poate îngrăsa excesiv, din cauza tulburărilor alimentare asociate bolii. Manifestările psihologice sunt exprimate prin lipsa de încredere în propria persoană, stimă de sine scăzută, indecizie, scăderea capacității de concentrare, izolare socială și auto-învinovățire.
Știai că ?
Cercetătorii folosesc înmulțirea selectivă și modificările genetice pentru a produce alimente mai bogate în triptofan. Acest aminoacid ajută creierul să producă serotonină, o substanță care poate induce o dispoziție mai optimistă. Aceste alimente vor putea fi folosite în viitor pentru combaterea depresiilor moderate.
Ce este 5-HTP ?
5-HTP este un antidepresiv natural, fără reactii adverse, care se formează în organism din aminoacidul triptofan pentru a produce serotonină. 5-HTP (5-Hidroxitriptofan) este un aminoacid precursor al serotoninei, un neurotransmițător important numit și „hormonul fericirii”, necesar pentru transferul impulsurilor nervoase între celule. Pentru ca 5-HTP să se convertească în serotonină, organismul mai are nevoie și de vitaminele C si B6.
Rolul triptofanului în creșterea producției de serotonină
Triptofanul este unul dintre cei 9 aminoacizi esențiali. Acești aminoacizi nu sunt produși natural de către organism, ci este necesar să îi includem în dieta alimentară. Putem asimila aminoacizii esențiali din hrană sau consumând suplimente cu aminoacizi esențiali.
Atunci când ajunge în organism, triptofanul este transformat în 5-hidroxitriptofan(5-HTP) cu ajutorul căruia creierul produce serotonina. Serotonina ca neurotransmițător intervine în producerea somnului, în procesele mintale și afective (depresie și anxietate, tulburare obsesiv-compulsiv), în funcții motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale și are rol în reglarea hormonală.
Triptofanul se transformă în serotonină la nivelul sistemului nervos. Serotonina are efect euforizant, combate stresul, fiind asociată cu starea de bună dispoziție. În același timp, triptofanul participă la prelucrarea de către organism a vitaminei B3, necesară pentru funcționarea sistemului nervos și prevenirea tulburărilor de memorie. Consumul de triptofan este considerat a fi una dintre cele mai bune metode de luptă împotriva stresului, ne ajută să ne calmăm stările de anxietate și insomnia. Putem considera că acest compus chimic este un element al fericirii. De asemenea, acest aminoacid esențial poate diminua durerile cronice și poate influența pozitiv comportamentul obsesiv, violent, impulsiv, precum și dependențele.
Beneficii 5-HTP (Griffonia simplicifolia)
Griffonia simplicifolia este o plantă cu proprietăți medicinale din zona Africii de Vest. Crește nativ in zonele cu pădure din țări precum Congo, Nigeria, Mali sau Mauritania. De secole, triburile arhaice din zonele respective au folosit aceasta plantă atât în ceaiuri cât și consumată cu diferite alimente. Planta este bogată în antioxidanți, vitamine și minerale, iar semințele acestei plante au un conținut ridicat de hidroxitriptofan (5-HTP). Un studiu realizat în anul 2010 a demonstrat că, prin administrarea unui supliment alimentar pe bază de extract de Griffonia, unor subiecți care trecuseră printr-o despărțire, s-a observat o îmbunătățire a nivelul de serotonină și o reducere a efectelor stresului.
Calmoherb este un supliment alimentar 5-HTP recomandat în tratarea depresiei, anxietății/atacurilor de panică, a insomniei și în curele de slăbire. Suplimentul, de calitate Premium, realizat din ingrediente de proveniență UE, îmbină beneficiile plantei Griffonia, cu cele ale Ginsengului siberian și Magneziului marin. Acțiunea lor sinergică este benefică asupra funcției cerebrale, ciclului somn-veghe, contribuie la eliminarea disforiei, diminuează anxietatea și stările depresive.
Compoziție:
Griffonia – (Griffonia simplicifolia), semințe, extract apos uscat cu min. 30% L-5-HTP/L-5-hidroxitriptofan: 225 mg; O alternativă naturală, fără efecte secundare, la antidepresivele chimice.
Ginseng siberian – (Eleutherococcus senticosus), rădăcină, pulbere: (112,5mg); Una din cele mai prețioase plante, recunoscută pentru proprietățile energizante și revigorante. Are și proprietăți imunostimulatoare, adaptogene, antioxidante; stimulează funcția sexuală și crește libidoul.
Magneziu marin – pulbere:(112,5mg) contribuie la reducerea oboselii, extenuării, la funcționarea normală a sistemului nervos și muscular, la sinteza normală a proteinelor, menținerea sănătății psihice, a sistemului osos si a dinților.
Capsulă de origine vegetală.
Produsul NU conține alergeni(drojdie, gluten, lactoză)
Precauții: a se utiliza cu prudență de către femeile însărcinate sau care alăptează.
5-HTP Prospect:
- Contribuie la buna funcționare a sistemului nervos
- Combate stările anxioase, depresive, agitația și neliniștea
- Îmbunătățește calitatea somnului, reduce durata și frecvența episoadelor de apnee de somn (probleme de respirație în timpul somnului)
- Susține echilibrul psihic
- Ajută la recuperarea energiei mentale și fizice în situații de stres
- Efecte favorabile în normalizarea funcției de relaxare și de regenerare nervoasă prin somn
- Controlează senzația de foame și susține procesul de pierdere în greutate
- Ajută la metabolismul energetic normal și la funcționarea normal a sistemului muscular.
Proprietățile benefice ale 5-HTP:
Reducere apetitul
Cercetarile au demonstrat că utilizarea suplimentelor cu 5-HTP are efecte benefice în curele de slăbire, deoarece scade pofta de carbohidrați(zaharuri), fiind util în cazul persoanelor care doresc să slăbească.
Reduce depresia și anxietatea
Conform Universității Maryland, depresia nu este doar un sentiment de tristete, ci o tulburare de dispoziție, în care sentimentele de furie, tristețe si neputință interferează cu activitățile zilnice. Studiile efectuate au arătat că 5-HTP poate fi benefic în caz de depresie, anxietate și atacuri de panică. De asemenea, contribuie la îmbunătățirea calității somnului. 5-HTP are efecte similare antidepresivelor ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei).
Ameliorează simptomele fibromialgiei:
Fibromialgia este o tulburare caracterizata prin dureri musculo-scheletice răspândite în tot corpul, însoțite de oboseala, tulburări de somn, de memorie si de dispoziție. Într-un studiu publicat in “The Journal of International Medical Research” (1992), cercetătorii au descoperit ca 5-HTP a fost eficient in ameliorarea simptomelor fibromialgiei, prin atenuarea intensității durerii, reducerea oboselii, anxietății și a punctelor dureroase.
Gestionarea depresiei prin schimbarea stilului de viață
La eficacitatea unui tratament împotriva depresiei contribuie și schimbarea stilului de viață, care este esențială. Aici vorbim eliminarea alimentelor procesate si a bauturilor alcoolice din dieta zilnica. Aceste alimente conțin aditivi alimentari și adaosuri chimice care pot modifica chimia corpului si, implicit, starea de spirit. Câteva alimente benefice pentru tratarea depresiei sunt: peștele, turmericul, ceaiul verde, nucile, semintele și pudra de cacao.
Importanța exercițiului fizic în tratamentul depresiei
Studiile au demonstrat faptul că exercițiul fizic contribuie la menținerea echilibrului emotional, crește rata de răspuns la medicația antidepresivă, poate ajuta la reducerea dozelor de medicamente antidepresive. În depresia minoră și moderată are efecte comparabile cu psihoterapia.
Administrare supliment alimentar 5-HTP Calmoherb Seva Plant:
Câte 1-2 capsule de două ori pe zi, în timpul meselor.