Agava, cel mai bun indulcitor natural

Foto: pixabay.com

Preocuparea pentru scoaterea zaharului din alimentatie este constanta. Afectiuni grave precum diabetul determina limitarea consumului de alimente dulci, dar și pe cele cu un factor glicemic ridicat. De asemenea, riscul de obezitate, dar si de boli cardiovasculare, ba chiar si de cancer conduc catre o singura concluzie – inlocuirea zaharului obisnuit cu produse la fel de dulci, dar mult mai sanatoase.

Agava este o planta ce se poate gasi in Statele Unite ale Americii, dar si in Africa, avand numeroase proprietati si un gust dulce si bun, asemenea zaharului rafinat pe care il consumam odata cu prepararea prajiturilor sau sucurilor. Aceasta a inceput a fi introdusa in alimentatie inca din cele mai vechi timpuri. De aceea, este bine sa inlocuim zaharul cu sirop de agave, mult mai sanatos si cu un indice glicemic foarte mic, dar mai ales un dulce sarac caloric.

Despre agave se cunosc multe lucruri, insă proprietatile lor antibacteriene sunt benefice pentru organism, astfel ca indulcitorul este un produs foarte bun chiar si pentru vindecarea bacteriilor intestinale sau ale stafilococului auriu. Este unul dintre cei mai cunoscuti si mai buni indulcitori naturali, avand o capacitate de indulcire la fel de buna sau chiar mai buna decat mierea.

Atunci cand vorbim despre nectar de agave ar trebui sa se cunoasca ca acesta poate fi folosit atat la prepararea prajiturilor si dulciurilor, dar si pentru fabricarea alcoolului, avand proprietati la fel de bune pentru prepararea acestor tipuri de bauturi.

Tinand cont de numarul redus de calorii, inlocuirea zaharului cu sirop de agave poate fi o solutie pentru cei ce doresc sa scape de kilogramele in plus. De asemenea, agava poate fi folosita in salate, frunzele sale fiind comestibile si avand numeroase proprietati pentru sanatate.

 

Beneficiile agavelor

Fie ca vorbim despre siropul de agave, fie despre nectarul de agave, acestea pot fi folosite aproape in orice tip de dieta, fiind un indulcitor foarte sarac caloric. Astfel, toti cei ce vor sa scoata zaharul din alimentatie ar putea incerca aceasta varianta, mult mai sanatoasa. In prajituri, nectarul de agave poate fi adaugat fara nicio problema. Trebuie sa se tina cont de cantitate intrucat indulceste mai bine. Ca atare, se va pune un sfert de ceasca de nectar de agave pentru o ceasca de zahar.

Agavele contin numerosi nutrienti, astfel ca aceste plante sunt poate la fel de bune precum ginsengul sau spanacul. Gratie mineralelor și vitaminelor pe care le contine, aceasta are rol antiinflamator, antimicrobian si mai ales ajuta la intarirea sistemului imunitar. Ca atare, am putea spune nu numai ca ne bucuram de gustul dulce, ba chiar si contribuim la mentinerea unui organism sanatos.

Acesta este un indulcitor cu un indice glicemic cat se poate de mic, putand fi consumat fara probleme chiar si de persoanele care sufera de diabet sau de cele ce urmaresc atent valorile zaharului din sange.

Agavele contin inulina, o fibra alimentara benefica pentru sanatate. Ca atare, prin consumul acestui indulcitor, sistemul digestiv va putea fi ajutat, avand si efect prebiotic si contribuind la refacerea florei microbiene. In plus, cei ce vor sa slabeasca vor constata ca se satura mult mai repede, apetitul fiind redus. De asemenea, este bine de remarcat ca inulina, fibra continuta de agave, reduce nivelul de colesterol.

Dintre cele mai bune beneficii ale agavelor am putea aminti cresterea nivelului de absorbtie a nutrientilor, magneziului si calciului. Dintre nutrientii pe care ii contine amintim calciu, fier, dar si vitamina din grupul B si C.

Acest tip de indulcitor nu este rafinat si ca atare nu afecteaza sanatatea. In plus, in timpul procesului sau de fabricatie nu sunt afectati nutrientii, astfel ca isi pastreaza proprietatile indiferent de varianta aleasa pentru consum.

 

One thought on “Agava, cel mai bun indulcitor natural

  1. De când am fost depistată cu diabet zaharat am înlocuit zaharul cu siropul de agave și mă foarte bine .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.