In această perioadă, caracterizată prin temperaturi scăzute și vânt, ne putem confrunta cu diferite infecții și inflamații la nivelul cailor respiratorii. Vorbim despre problemelor sezoniere de sănătate, cum ar fi răceala, viroza, gripa sau infecțiile respiratorii acute.
Infecțiile de natură virală reprezintă principala cauză a durerilor în gât. Fiind la intersecția căilor digestive cu cele respiratorii, zona este una expusă la infecții virale frecvente. Durerea este comună în cazul răcelii și gripei sezoniere, virușii specifici provocând infectarea mucoasei faringiene, ceea ce duce la disconfortul resimțit în gât și, uneori, pot apărea infecții ale căilor respiratorii.
Simptomele generale ale virozelor respiratorii sunt:
- stări de oboseală;
- febră;
- tuse;
- secreție nazala;
- strănut;
- dureri musculare;
- dureri în gat;
- cefalee (dureri de cap);
Formele ușoare de viroze respiratorii, cum sunt răcelile comune, de exemplu, durează între 5 si 10 zile.
În asociere cu infecția virală a gâtului apare cel mai frecvent tusea. Tusea este un mecanism normal de protecție, care poate să apară de mai multe ori pe parcursul zilei, timp de câteva zile la rând.
Prin tuse sunt eliminate substanțele care blochează căile aeriene și cauzează disconfortul respirator.
Infecțiile virale apar cel mai des în sezonul rece. Pe lângă simptome ca tusea și durerile în gât, este posibil să mai apară și altele, cum ar fi: nas înfundat sau care curge, febră sau dureri de cap și dureri musculare. Toate aceste simptome sunt asociate răcelii și gripei sezoniere.
Remedii naturale pentru calmarea tusei
Tusea reprezintă un act involuntar prin care organismul încearcă să se elibereze de diverse substanțe iritante, nepermițând astfel pătrunderea acestora în plămâni.
Apare în momentul in care gâtul devine iritat din cauza virusurilor. Cu toate că are un scop benefic pentru organism, tusea poate continua să persiste mai mult timp decât ar fi necesar.
Iată trei remedii pentru calmarea tusei:
Unul dintre cele mai puternice antibiotice fără efecte secundare, argintul coloidal este soluția cu particule foarte mici de argint, cunoscută pentru un puternic efect antibacterian, antiseptic și antifungic. Argintul coloidal acționează împotriva unei palete largi de microorganisme (chiar și a tulpinilor bacteriene puternice) ce cauzează diverse afecțiuni, fiind recomandat în viroze respiratorii, bronșită, faringită, amigdalită, precum și în cazul simptomelor specifice gripei și răcelii (tușe, febră, dureri în gât etc).
Acest produs al stupului este mai mult decât un dulce sănătos, ci și o soluție naturală pentru calmarea tusei. Pe lângă efectul antibacterian, mierea are acțiune emolientă ce calmează căile respiratorii și elimină senzația de disconfort în momentul tusei. Poate fi administrată de 3 ori pe zi, câte o linguriță, sau sub forma așa-numitelor leacuri băbești, cum ar fi combinată cu suc de ridiche neagră.
Plantele au fost și vor fi întotdeauna un ajutor de nădejde în tratarea naturală a anumitor probleme de sănătate, iar unele dintre acestea sunt recunoscute pentru acțiunea eficientă în calmarea tusei seacă și productivă deopotrivă. Pătlagina, nalba-mare, ciuboțica-cucului, isopul sau scaiul-vânat reprezintă doar câteva exemple de plante medicinale care, sub formă de suplimente alimentare naturale, tratează tusea și alte simptome specifice gripei și răcelii.
Alături de medicația alopată, remediile din plante au efecte antitermice, antiseptice şi antiinflamatoare, ajutând la un control mai bun al simptomelor și la o recuperare mai rapidă.
Remedii naturale pentru calmarea durerii în gât
De îndată ce temperaturile scad, începem să resimțim iritații în gât, dureri la înghițire, răgușeală. Le cunoaștem cu toții. Durerea de gât nu reprezintă o afecțiune în sine, ci mai degrabă un simptom. Cauzele pot fi foarte diverse. Însă de departe cea mai des întâlnită cauză este inflamația produsă de un virus.
Durerile în gat, întâlnite de cele mai multe ori în faringită, apar de obicei sub efectul unor factori iritativi (vânt uscat și rece, băuturi reci, expunere la fum sau praf etc.). O alta cauză frecventă sunt virusurile responsabile cu declanșarea răcelii și a gripei.
Cauzele durerii in gât:
Cele mai importante infecții virale care provoacă dureri de gât sunt:
- răceala;
- gripa;
- pojarul;
- varicela;
- mononucleoza infecțioasă.
Infecțiile bacteriene cele mai frecvente care provoacă dureri de gat sunt:
- infectia cu streptococ;
- tusea convulsiva (o infectie contagioasa a tractului respirator);
- difteria (boala respiratorie)
Simptome asociate durerilor în gât
Durerea de gât, sau durerea la înghițire poate fi însoțită de alte simptome precum:
- tuse;
- durere de ureche;
- oboseala persistenta;
- febra;
- gat inflamat (rosu);
- congestie nazala;
- vărsături;
- răgușeală;
- mărirea in volum a ganglionilor limfatici de la nivelul gatului;
- lipsa poftei de mâncare;
Top 3 remedii naturale pentru calmarea tusei și a durerilor în gât
Sirop SevaTusin de la SEVA PLANT este un sirop fito-terapeutic, realizat din plante medicinale si uleiuri esențiale. Acest produs natural a este recomandat pentru calmarea tusei și descongestionarea căilor respiratorii, ușurând respirația.
Siropul Antitusiv are la bază o rețetă tradițională complexă din 4 plante, îmbogățită cu 3 uleiuri esențiale, îmbinând astfel cunoștințele autohtone cu cele mai recente studii asupra plantelor medicinale și a uleiurilor volatile.
Siropul de tuse este realizat din ingrediente naturale concentrate, potențate cu uleiuri esențiale care le cresc forța de acțiune, mărindu-le eficiența.
Ingrediente Active:
- Extractul de pătlagină
- Extractul de trei frați pătați
- Lumânărica
- Frunzele de melisa
- Uleiul esențial de anason stelat
- Uleiul esențial de eucalipt
- Uleiul esențial de lămâie
Sirop SevaTusin – Recomandări
Recomandat ca adjuvant în:
- Tuse seaca/uscată și tuse productivă
- Viroze respiratorii
- Răceală, gripă și simptomele asociate
- Rinită, sinuzită, rinofaringită, laringotraheită, laringită
- Bronșită, traheită, pneumonie, astm bronșic.
Administrare:
- Copii: 3 – 4 lingurițe (15 – 20ml) pe zi
- Adulți: 6 lingurițe (30ml) pe zi
Propolis Vitamina C cu Echinacea și Stevie de la SEVA PLANT este un produs 100% natural, conceput prin combinarea extractelor standardizate de Echinaceea și Propolis cu vitaminele B2, C și îndulcită cu ștevie pentru eficiență ridicată si gust delicios.
Produsul are o acțiune antibacteriană, antifungică și antivirală. Mărește rezistența organismului față de infecții, stimulează sistemul imunitar al organismului si are un efect benefic în infecțiile virale și bacteriene.
Recomandat ca adjuvant în:
• Tratarea durerilor în gât cauzate de răceală și gripă
• Prevenția gripei, răcelii, guturaiului, traheitei, laringitei cronice
• Preventiv, pentru creșterea rezistenței față de infecțiile de tipul laringitelor, faringitelor, amigdalitelor și rinofaringitelor
• Infecții localizate la nivelul cavității bucale, tractului respirator cauzate de bacterii
• Bronșită acută
Administrare:
- Copii: Câte 1 comprimat masticabil de 2 – 3 ori pe zi
- Adulți: Câte 1 comprimat masticabil de 3 – 4 ori pe zi
Sirop muguri de pin de la SEVA PLANT – produs 100% natural, obținut prin prelucrare manuală.
Este un emolient al căilor respiratorii si expectorant al secrețiilor bronșice. Mugurii de pin conțin uleiuri esențiale, vitamina C, bioflavonoide, săruri minerale ce contribuie la creșterea rezistenței organismului.
Siropul cu extract de muguri pin este un supliment nutritiv compus din extracte naturale, ușor si plăcut de administrat, care pătrunde pana la nivelul țesuturilor pentru a le hrăni, regenera, revigora si menține sănătoase.
Acțiuni și recomandări:
Acțiuni:
- fluidifică secrețiile bronșice
- antiseptic al căilor respiratorii
- antiinflamator
- ușurează respirația
- susține mecanismele de autoapărare ale organismului
Recomandări:
- gripe
- bronșite
- laringite
- traheite acute și cronice
Administrare:
Copii 1-5 ani: 2-3 lingurițe pe zi (din 3 în 3 ore câte o linguriță)
Copii 6-12 ani: 4-5 lingurițe pe zi (din 3 în 3 ore câte o linguriță)
Copii peste 12 ani și adulți: 3-5 linguri pe zi (din 4 în 4 ore câte o lingură)
A se agita înainte de utilizare.
Durata unei cure recomandate: este de 1-2 luni sau la nevoie.
Sfaturi pentru o sănătate de fier în sezonul rece
- Alimentație
Este necesar să acordăm atenție hranei bogate în vitamine mai ales în sezonul rece. Hrana zilnică trebuie să conțină multă vitamina C.
Pâinea din făină integrală, ca și produsele lactate sunt un sprijin prețios pentru sistemul imunitar. Mănâncă suficiente fructe și legume. Evită zaharurile rafinate și carbohidrații.
Bea în permanență suficiente lichide. Consumul de lichide protejează mucoasele, le împiedică să se usuce și le face rezistente la infecții.
- Suplimente alimentare
Pentru a ne menține sănătoși, motivați, plin de energie și cu o stare de spirit bună până la sosirea primăverii, trebuie să profităm de beneficiile pe care le oferă suplimentele alimentare. Iată spre ce nutrienți ar trebui să ne îndreptăm atenția:
Când trebuie să ne adresăm medicului specialist ?
În momentul în care observăm că, după o perioadă de 2-3 zile, simptomele nu se ameliorează sau chiar se agravează ori apar manifestări noi, ca cele de mai jos, este recomandat sa mergem de urgență la un consult medical.
- Dificultăți de respirație;
- Febră foarte mare (39-40 de grade);
- Febră persistentă care nu cedează la antitermice;
- Stări de confuzie;
- Semne de deshidratare (amețeală atunci când ne ridicăm sau urinăm mai puțin decât este normal);
- Stări de vomă;
Concluzie:
Plantele și suplimentele alimentare sunt dovedite a fi o alternativă benefică pentru susținerea organismului în lupta cu răceala, gripa și simptomatologia lor aferente. Multitudinea de beneficii pe care le au plantele este surprinzătoare, iar în cazul infecțiilor virale, reprezintă o soluție viabilă pentru înlocuirea medicamentelor convenționale eliberate fără prescripție medicală.
În dozele bine stabilite, consumul de suplimente naturale ne ajută să avem grijă de sănătatea noastră pe toată linia, de la prevenție la tratare.