Virozele respiratorii sunt cele mai întâlnite afecțiuni ale sezonului rece. Sunt cauzate de numeroase tipuri și subtipuri virale, a căror apariție este favorizată de frig și umezeală. Acestea afectează cel mai frecvent căile aeriene superioare: nasul, sinusurile, faringele și laringele (în acest caz marea majoritate sunt de natură virală).
În cazul persoanelor în vârstă și cu boli cronice, imunitatea acestora poate fi mult mai afectată. Persoanele diagnosticate cu boli cronice de tipul celor respiratorii, cardiace, oncologice, renale sau diabet, suportă mai greu aceste condiții și este bine să se adreseze medicului de familie sau medicului specialist pentru monitorizarea evoluției atunci când sunt afectați de viroză.
Ce este viroza respiratorie?
Viroza respiratorie este o boală infecto-contagioasă de cauză virală a tractului respirator superior, care afectează mai ales rinofaringele. Cunoscută și sub denumirea de rinofaringită, coriza acută sau răceala comună, reprezintă cea mai frecventă patologie infecțioasă la nivel global. În general, trece într-un timp relativ scurt (5-10 zile), dar netratată corespunzător poate produce complicații ale căilor respiratorii.
Infecțiile respiratorii pot fi cauzate de virusuri sau bacterii și sunt denumite răceli. Aici putem diferenția:
Infecții respiratorii superioare:
- Durerea în gât
- Adenofaringita
- Sinuzita
Infecții respiratorii inferioare:
- Pneumonia
- Bronșita
- Infecțiile căilor respiratorii
Umiditatea, vremea rece, aerul uscat încălzit, sunt factori care cresc susceptibilitatea la infecții.
Simptomele infecțiilor tractului respirator
Principalul simptom al infecțiilor tractului respirator este tusea, care, deseori, poate fi însoțită de mucus și flegmă.
De asemenea, alte manifestări comune sunt:
- nasul înfundat și secrețiile nazale abundente, ochii înlăcrimați;
- strănutatul și răgușeala;
- durerile de cap (cefaleea), durerile în gât și cele musculare;
- febra;
- oboseala și disconfortul;
- urechile înfundate sau dureroase;
- manifestările digestive: dureri abdominale sau sensibilitate, greață și vărsături.
În cazurile mai grave pot apărea durerea în piept, respirația greoaie și șuieratul. Este recomandat ca încă de la primele simptome sa se recurgă la un tratament corespunzător.
Remedii naturiste împotriva răcelii și gripei
Tratamentele naturiste sunt recomandate nu doar pentru favorizarea procesului de recuperare, ci și pentru prevenirea apariției afecțiunilor respiratorii.
Se recomandă:
- inhalații cu uleiuri esențiale de mentă, brad și eucalipt
- ceaiuri cu rol imunizant din lămâie si ghimbir, echinaceea sau cătină, îndulcite cu miere
- o alimentație sănătoasă bazată pe fructe și legume, acestea fiind bogate în vitamine și minerale
- salinoterapia sau terapia cu aerosoli – un real ajutor în tratarea infecțiilor tractului respirator
- Probioticele pot ajuta la stimularea sistemului imunitar, fie ca este vorba despre capsule probiotice sau de alimente bogate in probiotice, cum ar fi iaurtul sau varza murată.
Tipuri de afecțiuni respiratorii:
Răceală/guturai (agentul cauzal este adenovirus) – prin răceala se descrie o boală virală, care se manifestă prin guturai, tuse și toate celelalte simptome generale.
Laringita – reprezintă inflamația laringelui, situat în gât, între faringe și trahee. Această inflamație poate fi determinată de suprasolicitarea, iritarea sau infecția laringelui.
Gripa – problema infecției gripale este evoluția bolii cu simptomele de răceală, însă mult mai accentuate, care pot afecta plămânii (pneumonia), inima (pericardita) sau creierul (inflamarea țesutului).
Bronșita – înseamnă inflamarea branhiilor și a bronhiolelor (micile canale prin care circulă aerul de la trahee la plămân) asociată cu mucus în exces.
Pneumonia – reprezintă o infecție a plămânilor, o inflamație a unui lob sau a unui segment pulmonar. Alveolele se umplu de lichid sau puroi, ceea ce determină febră, frisoane, tuse și expectorații.
Tratamente naturiste pentru infecții respiratorii în sezonul rece
Sirop din muguri de pin 200ml, SEVA PLANT – produs 100% natural, obținut prin prelucrare manuală.
Este un emolient al căilor respiratorii și expectorant al secrețiilor bronșice. Mugurii de pin conțin uleiuri esențiale, vitamina C, bioflavonoide, săruri minerale ce contribuie la creșterea rezistenței organismului.
Siropul cu extract de muguri pin este un supliment nutritiv compus din extracte naturale, ușor si plăcut de administrat, care pătrunde până la nivelul țesuturilor pentru a le hrăni, regenera, revigora și menține sănătoase.
Mugurii de pin sunt cunoscuți încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Utilizați atât intern, cât și extern, aceștia au o putere terapeutică extraordinară. Conform unor papirusuri egiptene, medicii faraonilor obișnuiau să prescrie pinul pentru pneumonie și alte afecțiuni pulmonare. Acesta are efect decongestionant asupra mucoaselor, fiind un bun inhalant în afecțiuni respiratorii.
Mugurii de pin se recomandă în bronșite, afecțiuni ale căilor respiratorii superioare. Fluidifică secrețiile bronșice, fiind un bun expectorant și calmant al tusei.
Sirop din muguri de pin SEVA PLANT -Acțiuni și recomandări
Acțiuni:
- fluidifică secrețiile bronșice
- antiseptic al căilor respiratorii
- antiinflamator
- ușurează respirația
- susține mecanismele de autoapărare ale organismului
Recomandări:
- gripe
- bronșite
- laringite
- traheite acute și cronice
Siropul de pătlagină – un produs deosebit de sănătos
Pătlagina a fost considerată încă din cele mai vechi timpuri drept „mama tuturor plantelor”, fiind recomandată în tratarea diverselor afecțiuni interne, printre care: probleme digestive, tuse, pneumonii, răceli, bronșite și tulburări gastrice.
Pătlagina conține mucilagii, taninuri și glicozide iridoide, ceea ce îi conferă proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare și expectorante.
Sirop de Pătlagină 200ml -SEVA PLANT. Produs 100% natural, obținut prin prelucrare manuală.
Siropul de pătlagină este un leac ușor și plăcut de administrat, care pătrunde până la nivelul țesuturilor pentru a le hrăni, regenera, revigora și menține sănătoase.
Este un produs natural, conceput pentru normalizarea secrețiilor bronșice și descongestionarea tractului respirator.
Pătlagina oferă o multitudine de beneficii în sprijinul sănătății organismului, cu precădere în privința afecțiunilor pulmonare.
Frunzele de pătlagină sunt bogate în mucilagii, care exercită o activitate protectoare asupra căilor respiratorii, acoperindu-le cu un strat protector care reduce iritația ce provoacă tusea uscată sau seacă.
De asemenea, datorită faptului că are în compoziție glicerină și pectină, planta oferă un efect benefic și calmant asupra plămânilor, favorizând producerea unui mucus care ajută la ameliorarea disconfortului și a iritației.
Pătlagina se mai folosește în caz de tuse și iritații provocate de infecții ale tractului respirator, mai multe studii demonstrând că această plantă are proprietăți care ajută la ameliorarea iritației din plămâni. In același timp, susține sistemul imunitar în combaterea infecției.
Sirop de Pătlagină SEVA PLANT – Acțiuni și recomandări
Acțiuni:
- expectorant recomandat în tratamentul bronșitei acute și cronice, traheo-bronșitei acute însoțite de tuse productivă
- fluidifică secrețiile bronșice
- ajută la degajarea de mucozități de pe căile respiratorii
- susține mecanismele de autoapărare ale organismului
Recomandat în:
- tuse
- laringita
- bronșită
- astm bronsic
- pneumonie
- viroze respiratorii
- stări gripale
- ulcer gastric
Măsuri de prevenire a infecțiilor respiratorii
Medicul poate recomanda, atunci când este necesar, suplimente pentru întărirea sistemului imunitar.
Pentru prevenirea infecțiilor căilor respiratorii superioare se pot lua și alte măsuri:
- urmarea unei diete sănătoase, bogate în alimente ce conțin vitamina C;
- hidratarea corespunzătoare, ce constă într-un aport crescut de apa plată, ceaiuri, sucuri naturale, consumul de supe si ciorbe;
- aerisirea încăperilor, folosirea unor articole vestimentare potrivite sezonului rece, evitarea spațiilor aglomerate și a expunerii la temperaturi scăzute;
- petrecerea a cât mai mult timp liber în aer liber, atunci când vremea permite acest lucru;
- cât mai multă relaxare, pentru a diminua sau a elimina stresul;
- evitarea tutunului și a alcoolului;
- respectarea normelor de igienă.