Desi in ultimul timp din ce in ce mai multe persoane se indreapta catre un stil de viata sanatos, proprietatile apei alcaline sunt mai putin cunoscute in tara noastra. Poluarea, consumul de alimente procesate, stresul, cafeaua, alcoolul, consumul excesiv de carne si lactate, bauturile acidulate, sedentarismul, hidratarea insuficienta, toate acestea sunt raspunzatoare de cresterea nivelului aciditatii organismului.
Mediul acid este propice dezvoltarii celulelor canceroase si diverselor microorganisme parazitare si un dezechilibru de acest fel poate duce la tulburari digestive, reflux gastric, slabirea sistemului imunitar, boli cardiace, migrene, stari de oboseala, probleme de infertilitate, crestere in greutate.
Pentru a mentine echilibrul intern, organismul uman are un PH sangvin usor alcalin, intre 7,35-7,45. In general alimentele sunt considerate alcaline sau acide in functie de reziduurile ce raman dupa metabolizarea acestora, un exemplu concludent in acest sens fiind lamaia, care desi acida, contribuie la alcalinizarea corpului. Majoritatea fructelor si legumelor proaspete contin sodiu, potasiu, magneziu, calciu, minerale cu rol in combaterea aciditatii. Daca doresti sa urmezi o dieta alcalina, include in alimentatia ta alimente precum legume din familia cruciferelor (varza, broccoli, gulie, conopida), fasole verde, banane, usturoi, smochine, salata verde, sparanghel, alge, avocado, andive, cartofi, pepene, spanac dar si pseudocereale ca mei si hrisca dar si nuci, migdale, seminte de floarea soarelui.
Apa alcalina, cu un PH mai mare de 7,2, are un rol important in echilibrarea organismului, neutralizand reziduurile acide si ajutand corpul la eliminarea acestora, prin urina, respiratie sau transpiratie. Daca alegi sa inlocuiesti apa pe care o consumi de obicei cu apa alcalina, este de preferat sa te indrepti catre o apa alcalina naturala. Aceasta se gaseste la o adancime mare si spre deosebire de alte metode de obtinere cum ar fi ionizarea sau filtrarea si distilarea apei de robinet, apa alcalina naturala este filtrata in mod natural, de catre straturi de pietris, nisipuri, pamant si este imbuteliata fara a fi supusa vreunui proces care sa ii modifice compozitia. Apa alcalina naturala este bogata in minerale precum siliciu, calciu, magneziu.
O sursa excelenta de hidratare, apa alcalina ajuta la detoxifierea organismului, are rol antioxidant, contribuind la neutralizarea radicalilor liberi, favorizeaza digestia si asimilarea nutrientilor in organism, imbunatateste tonusul muscular, reda elasticitatea pielii, ajuta la eliminarea retentiei de apa,  amelioreaza boala refluxului gastroesofagian. Persoanele cu diabet, tensiune arteriala marita sau colesterol ridicat pot beneficia de asemenea de o imbunatatire a starii de sanatate in urma consumului de apa alcalina.
O metoda la indemana de a alcaliniza apa este sa adaugi sucul de la o jumatate de lamaie la un pahar cu apa, lamaia continand minerale care pot schimba compozitia apei. Poti folosi de asemenea bicarbonatul de sodiu (6 grame la un pahar cu apa) sau cateva picaturi de otet de mere. Totusi, apa alcalinizata astfel nu va avea proprietatile apei alcaline naturale, care pe langa un PH ridicat are si un continut bogat de minerale, atat de necesare functionarii optime a organismului.
Specialistii afirma ca majoritatea bolilor se dezvolta in mediul acid iar acesta este creat atat de o dieta dezechilibrata cat si de emotii negative intense. Alcalinizarea corpului printr-o buna hidratare si o dieta corespunzatoare (se spune ca procentul optim este de 80% alimente alcaline si 20% alimente acide) precum si adoptarea unei gandiri pozitive sunt factori ce ajuta la mentinerea echilibrului interior.