Polenul este unul dintre cele mai de preț daruri ale naturii către om fără de care înmulțirea plantelor nu s-ar putea realiza. Florile și pomii fructiferi ar fi condamnați la dispariție daca nu ar mai exista transportatorii de polen, cum sunt albinele. Acestea își umplu săculețul de polen și îl depozitează în stup pentru hrana lor zilnică. Mai târziu, când vizitează o altă floare, granulele de polen rămase pe albină de la floarea anterioară iau contact cu noua plantă și astfel se produce polenizarea.
Polenul crud intră în categoria superalimentelor, fiind extrem de concentrat în substanțe nutritive și conținând aproximativ 40% proteine din care 50% sub formă de aminoacizi necesari pentru buna funcționare a organismului uman. Acest produs miraculos al stupului este extrem de apreciat pentru calitățile sale nutritive. De altfel, Ministerul Sănătății din Germania l-a recunoscut ca medicament.
Polenul era utilizat încă din antichitate de egipteni și chinezi ca remediu natural și pentru întreținerea organismului. În medicina tradițională chineză se consideră că polenul este un tonic nutritiv și un energizant, fiind utilizat pentru creșterea rezistenței la efort, pentru recuperarea după boală, reglarea digestiei, prevenirea rahitismului la copii, a căderii părului, scăderea infertilității la femei sau prevenirea bolilor infecțioase și chiar a cancerului.
În fiecare bobiță de polen există peste 2 milioane de granule de polen, iar într-o linguriță peste 2,5 miliarde.
Curiozități despre polen
Polenul nu poate fi sintetizat în laborator. Atunci când cercetătorii au încercat să hrănească colonia dintr-un fagure cu polen creat de om, aceasta nu a supraviețuit mult timp, cu toate că în produsul din laborator erau înglobați toți nutrienţii cunoscuți din polenul cules de albine.
Știința nu a reușit încă să identifice toate elementele prezente în polen, deși s-au făcut cercetări ample cu echipamente performante. Se știe doar că albinele adaugă acel „ceva” misterios care poate fi chiar motivul pentru care polenul are efecte spectaculoase în diverse afecțiuni ale omului.
Polenul crud este hrana puietului, a albinelor tinere şi conține în proporție de 40% proteine. Polenul de albine reprezintă celulele reproducătoare masculine (gameți) din flori. De asemenea, conține enzime digestive provenite de la albine.
Elementele proteice din polen sunt esențiale vieții întrucât organismul nu le poate sintetiza singur. Mai mult, în polen, există cantități semnificative de acizi nucleici, în special ribonucleici.
Carbohidrații digerabili apar în polen în cantitate de aproximativ 30,8% în medie. Zaharurile reducătoare, în principal fructoza și glucoza, sunt prezente în acest produs în aproximativ 25,7%.
Polen crud: proprietăți
- efect de energizare şi de revigorare a organismului;
- îmbunătăţirea sistemului digestiv;
- protejarea şi regenerarea ficatului
- scăderea în greutate la supraponderali;
- reducerea inflamaţiilor;
- reducerea alergiilor;
- ameliorarea simptomelor astmului;
- îmbunătăţirea funcţiilor sexuale;
- reducerea durerilor;
- îmbunătăţirea fertilităţii;
- efecte benefice asupra sănătății pielii.
- stimulează buna funcționare a rinichilor
- ajută la detoxifierea organismului
- îmbunătățește capacitatea de memorare
- ajută la tratarea hemoroizilor și varicelor
- acționează benefic asupra tiroidei
Ce conține polenul de albine crud:
Polenul crud este un aliment viu care conține, în plus față de polenul uscat, lactofermenți ce ajută la regenerarea florei intestinale, enzime esențiale pentru buna funcționare a organismului, bacterii benefice și antioxidanți care elimină radicalii liberi din organism.
În polen se regăsesc toate substanțele nutritive necesare vieții, fiind bogat în lactobacili, proteine, aminoacizi, vitamine, inclusiv complexul de vitamine B și acid folic.
Studiile au arătat că polenul ne ajută să nu ne mai îngrășăm, posibil prin reglarea dezechilibratelor metabolice care conduc la creșterea în greutate și prin stimularea arderilor interne.
Iată câteva dintre elementele nutritive foarte utile pentru sănătate din compoziția polenului crud:
- enzime și lactobacili care ajută la regenerarea florei intestinale și la reglarea tranzitului intestinal;
- vitamina A într-o cantitate de 20 de ori mai mare decât morcovul și aceeași cantitate de provitamina A;
- aminoacizi (glutamină, metionină, valină, cisteină etc.) care accelerează funcționarea ficatului și dezintoxicarea organismului;
- acizi grași, mai ales nesaturați care contribuie, printre altele, la prevenirea arterosclerozei;
- fitosteroli care ajută la scăderea colesterolului;
- vitamina E care reduce afecțiunile provocate de poluare;
- rutină care asigură prevenirea hemoragiilor la nivelul creierului, inimii sau retinei;
- fermenți, hormoni, vitamine, flavonoizi necesari organismului pentru stimularea imunității;
- minerale precum fier, calciu, seleniu, zinc, magneziu de care corpul are nevoie pentru buna funcționare a sistemului nervos, osos etc.;
- lecitină indicată pentru sănătatea creierului.
Polen proaspăt, congelat sau cel uscat?
Cu polenul de albine te întâlnești de cele mai multe ori în forma sa uscată. Mai rar îl găsești crud (congelat) sau proaspăt. Cel mai valoros este polenul proaspăt, prin uscare se pierde o bună parte din valorile sale nutritive și terapeutice. Congelarea este o metodă bună de conservare, astfel polenul pierde puține procente din calitățile sale. Caută-l pe cel proaspăt în sezonul activ al albinelor, sau pe cel congelat.
Polenul crud se păstrează la congelator, la temperaturi cuprinse între -5ºC și -18ºC. Rezistă până la 5 zile în afara congelatorului, în ambalajul original, și până la 10 zile în frigider, după desigilare, fără să își piardă din proprietăți.
Deși se păstrează la congelator, polenul crud de iarbă neagră nu îngheață datorită conținutului său scăzut de apă (aproximativ 8-10%). Acest lucru permite consumul său imediat după ce a fost scos din congelator.
De reținut!
Polenul crud de iarbă neagră poate fi pus și scos din congelator de nenumărate ori, păstrându-și integral calitățile.
Cum să folosești polen crud: pentru beneficii maxime, contează modul de administrare
Medicii nutriționiști recomandă următoarele reguli de administrare a polenului crud, pentru obținerea beneficiilor dorite:
- Pentru copii până în 12 ani: 1 linguriță/zi.
- Pentru adulți: 2 lingurițe/zi.
- În curele de slăbire, se ia cu minimum 30 de minute înainte de masă. Ajută și la diminuarea poftei de mâncare.
- Pentru refacerea organismului sau carențe alimentare, se ia după masă.
- Pentru o bună absorbție, se recomandă dizolvarea în puțină zeamă de lămâie. Se bea un pahar mare de apă după administrare.
- Se poate amesteca în smoothie-uri și în sucuri de fructe la micul dejun.
- Nu se recomandă administrarea seara, pentru că este energizant.
- Se păstrează obligatoriu la congelator. Proprietățile se păstrează doar 10 zile în frigider.
Polenul crud: studii clinice
Studiile au relevat că polenul poate spori abilitățile de detoxifiere ale ficatului. În cazul subiecților mai în vârstă, polenul a stimulat apărarea antioxidantă a ficatului și a îndepărtat mai multe produse reziduale, cum ar fi malondialdehida și ureea din sânge.
Alte studii au demonstrat că antioxidanții din polen protejează ficatul împotriva daunelor cauzate de mai multe substanțe toxice, inclusiv în cazul supradozajelor de medicamente. Polenul favorizează și regenerarea ficatului.
Cercetătorii au demonstrat că există o substanță în polenul de albine care inhibă dezvoltarea numeroaselor bacterii dăunătoare. Experimentele au arătat că polenul de albine conține un factor antibiotic eficient împotriva Salmonellei și a unor tulpini de bacterii.
La nivel clinic, studiile au demonstrat că un efect de reglare a funcției intestinale poate fi atribuit polenului albinelor. De asemenea, polenul normalizează nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge.
Unul dintre cele mai importante studii despre polen care a fost publicat şi în Journal of the National Cancer Institute, arată eficiența utilizării polenului pentru întârzierea apariției tumorilor mamare. Studiul a fost realizat pe șoareci de laborator, iar rezultatele excepționale obținute au uluit cercetătorii.
Polenul abundă într-o mare varietate de antioxidanți, printre care flavonoide, carotenoide, quercetină, kaempferol și glutation.
Antioxidanții protejează împotriva moleculelor potențial dăunătoare numite radicali liberi. Daunele produse de radicalii liberi sunt asociate cu dezvoltarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2.
Polenul crud: beneficii
1. Redă pofta de mâncare
Pofta de mâncare scăzută și netratarea acesteia poate duce la afecțiuni severe ale organismului, de aceea se recomandă să nu fie neglijată. Daca simțiți că apetitul dumneavoastră a scăzut brusc, un tratament naturist cu polen crud vă poate ajuta să vă reglați pofta de mâncare.
2. Creste nivelul de energie
Lipsa apetitului duce automat și la scăderea nivelului de energie, iar cura cu polen are proprietatea de a echilibra organismul, fiind un factor energetic puternic. Ceea ce îi oferă polenului această caracteristică este gama variată de nutrienși și vitamine pe care le conține și care pot ajuta organismul să se mențină în formă pentru întreaga zi, prin mărirea rezistenței la efort și înlăturarea oboselii.
3. Tratează tulburările intestinale
Conform unuia dintre cei mai renumiți cercetători Remy Chauvin, consumul de polen are acțiuni curative și la nivel intestinal, cu efect dublu: tratează constipația, iar pe de altă parte ameliorează și anumite cazuri de diaree acută, precum și alte infecții.
Cercetătorul atenționează însă că efectele vizibile se văd doar după o cură cu polen prelungită cu o doză corespunzătoare de 20-30 g.
4. Vindecă afecțiunile pielii
Datorită aminoacizilor și vitaminelor prezente în compoziția sa, polenul protejează pielea și ajută la regenerarea acesteia. Aplicat în zonele cu probleme, acest produs apicol tratează iritațiile, eczemele și remediază inflamațiile.
5. Protejează sistemul respirator
Un alt beneficiu pe care polenul îl are asupra organismului este protejarea sistemului respirator. Acest lucru se datorează conținutului mare de antioxidanți ce are un efect antiinflamator pentru țesuturile plămânilor, prevenind apariția astmului.
6. Remediază tulburările prostatei
Un studiu realizat de savanții de la clinicile medicale ale Universității din Upsala și Lund au constatat că polenul are proprietăți curative asupra prostatei, dar mai ales asupra adenomului, acea tumoare glandulară benignă, constituită din celule epiteliale care poate afecta majoritatea organelor precum și glandele endocrine și unele mucoase.
7. Scade tensiunea
Polenul scade nivelul grăsimilor din sânge, îmbunătățind fluiditatea sângelui, reduce microhemoragiile, catifelează interiorul pereților arteriali, capilari și venoși, hrănește musculatura arterială și nervii cardiaci, având grijă de buna funcționare a inimii.
8. Menține starea psihică
Polenul nu are efecte doar asupra fizicului, ci și asupra psihicului. Folosit încă din 1971, R. Llopis Paret își ajuta pacienții să treacă peste depresie cu ajutorul tratamentelor naturiste pe baza de polen, înlocuind astfel medicamentele antidepresive.
Contraindicatii
Anumitor persoane le este contraindicat consumul polenului de albine. Cu toate ca, pentru un numar mare de indivizi, poate avea efecte benefice, exista si exceptii. Este important sa discuti cu un medic in cazul in care nu stii cu siguranta daca esti sau nu expus efectelor adverse.
- Exista riscul ca persoanele ce prezintă alergie la polenul de flori să fie alergice și la cel de albine. La fel și în cazul persoanelor diagnosticate cu astm bronșic. Cel mai indicat este să discuți cu un medic. In funcție de caz, acesta poate recomanda efectuarea unui test alergologic, pentru a constata daca este sigur sau nu pentru tine să consumi acest aliment.
- Alte situații nedorite care pot apărea sunt cele de interacțiuni cu anumite medicamente cum sunt cele anticoagulante. Daca urmezi orice tip de tratament, este necesar să ceri aprobarea medicului înainte de a consuma polenul de albine.
- Polenul de albine este contraindicat pe durata sarcinii și a alăptării. Nu există suficiente studii care sa ateste ca ar fi sigur pentru femeile însărcinate, proaspetele mame și copii, astfel că se recomandă evitarea acestuia.
Important de reținut!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Contraindicat în cazul persoanelor alergice la produsele apicole.
Respectați condițiile de păstrare menționate pe etichetele produselor apicole.
A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic sau, în cazul in care aceasta nu este menționată, a nu se consuma în exces.
Buna ziua !!!! Asa este un MIRACOL pe care bunul””””” Dumnezeu ni la daruit „”””” Va multumesc !!!!!