Interesul față de produsele pentru îngrijire cât mai naturale este unul tot mai ridicat, lucru care nu poate decât să ne bucure. Suntem mai atente la ingrediente și alegem cosmeticele pe a căror etichetă nu găsim parabeni sau alte substanțe asemănătoare.
Una din modalitățile prin care te poți asigura că produsele cu care îți îngrijești tenul și pielea sunt 100% naturale este să le prepari chiar tu la tine acasă. În plus, dacă ești pasionată de handmade, cu siguranță nu vei refuza un astfel de proiect.
Și, întrucât dorim să te încurajăm să-ți prepari propriile cosmetice, te ghidăm pas cu pas în realizarea produselor naturale potrivite pentru tine. Am pregătit 6 rețete homemade din care ne dorim foarte mult să te inspiri.
Lucruri de care să ții cont atunci când faci cosmetice pentru tine
Avocado, mierea și lactatele nu sunt doar delicioase, ci și ingrediente cu proprietăți excelente pentru îngrijirea pielii. De exemplu, folosite într-o mască hidratantă sau într-un exfoliant, reușesc să ofere un aspect sănătos pielii și catifelează.
Înainte să aplici produse cosmetice făcute de tine pe ten, testează produsul pe altă parte a corpului. Aplică pe încheietură o cantitate mică din produsul realizat și urmărește efectele. Dacă pielea se înroșește sau devine aspră, înseamnă că produsul nu e potrivit pentru tine. Nu îl mai aplica și aruncă-l.
Creează-ți propriile produse cosmetice
Indiferent ce rețetă ai face, ține cont de:
- Toate ingredientele trebuie amestecate într-o pastă.
- După amestecare, pasta trebuie aplicată cât mai repede posibil pentru a menține prospețimea.
- Lasă produsul cosmetic să acționeze în medie 10-15 minute.
- După aceea, clătește bine cu apă.
Descoperă cum să-ți creezi propriile produse cosmetice naturale pas cu pas!
Cele mai bune ingrediente naturale
Însă ce ingrediente sunt cele mai bune pentru cosmetice naturale? Și de care dintre ele are nevoie pielea cel mai mult? Află mai jos informații despre cele mai faimoase ingrediente naturale pentru îngrijirea pielii !
LACTATELE
Iaurtul, cașul și laptele sunt bogate în carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine, minerale și oligoelemente importante. Acidul lactic este, de asemenea, o componentă naturală a pielii și contribuie la un aport echilibrat e umiditate.
ULEIUL DE MĂSLINE LUPTĂ ÎMPOTRIVA DETERIORILOR CELULARE
Uleiul de măsline presat la rece conține mulți acizi grași nesaturați, care sunt foarte sănătoși pentru piele. De asemenea, este bogat în antioxidanți care leagă radicalii nocivi și protejează ușor pielea de deteriorarea celulelor. Prin urmare, îți recomandăm să creezi o cremă cu ulei de măsline!
AVOCADO PENTRU PIELEA USCATĂ
Uleiul de avocado presat la rece conține numeroși antioxidanți, steroli, Omega-9, minerale și vitamine, inclusiv vitaminele E și C. Împreună, acești nutrienți stimulează producerea de colagen, ameliorează inflamația și te scapă de celulele moarte ale pielii.
MIEREA
Pe lângă proprietățile regenerative, mierea conține mulți antioxidanți precum vitamine, enzime și minerale. Are, de asemenea, un efect antiseptic și antiinflamator asupra pielii. Dacă te confrunți cu pete pigmentare amestecă puțin miere bio ușor încălzită pe baie de aburi, cu germeni de grâu. Aplică masca obținută pe porțiunile de piele pigmentată și masează ușor.
În îngrijirea tenului, mierea are un efect calmant și susține procesul de vindecare. În plus, este excelentă și pentru îngrijirea și hrănirea buzelor!
LĂMÂIE ÎMPOTRIVA RIDURILOR
Rețetele cu lămâie sunt recomandate în special pielii mature. Cu un conținut ridicat de vitamine, lămâia nu este doar sănătoasă, ci este și una dintre cele mai importante materii prime din produsele cosmetice naturale. Vitamina C conținută este esențială pentru producerea de colagen și îmbunătățește elasticitatea și fermitatea pielii. În plus, acidul fructului reduce eficient ridurile.
EXFOLIANTE CU ZAHĂR BRUN PENTRU TEN ȘI CORP
Ai nevoie de un exfoliant ? Unul pe bază de zahăr brun te va ajuta să-i redai pielii suplețea și să îmbunătățești circulația sanguină. După folosire, te vei bucura de o piele fină și revigorată!
Rețete de cosmetice naturale
1. Mască pentru ten
Un produs care se aplică pe ten ar trebui sa conțină strict ingrediente naturale și sănătoase pentru pielea ta. Cu toate acestea, multe produse din comerț au în compoziție parabeni, coloranți și chiar alcool, cel din urmă uscând pielea și favorizând apariția coșurilor.
O mască naturală pentru ten poate fi ușor pregătită chiar la tine acasă, într-un bol curat.
Amesteca bine următoarele ingrediente:
- 2 linguri de fulgi de ovăz
- 2 linguri piure de mere
- O lingură de miere de manuka
- Câteva picături de apă de trandafiri
Aplică masca pe față cu mișcări blânde, circulare și las-o apoi să își facă efectul timp de 10-15 minute. Clătește-ți fața cu apă călduță și șterge-te cu un prosop moale.
2. Scrub pentru corp
Scrubul perfect este destul de abraziv pentru a-și face efectul, dar suficient de fin pentru a nu irita sau zgâria pielea. Este suficient de uleios pentru a hidrata, dar nu atât de uleios încât să lase în urma lui o senzație neplăcută. Miroase frumos, dar nu foarte puternic.
Nu este oare mai ușor să îți faci propriul scrub, în loc sa îl cauți săptămâni întregi pe cel perfect?
Deși există numeroase combinații delicioase și eficiente pentru un exfoliant homemade, noi iți oferim două variante:
A. Zaț de cafea + ulei de cocos + un strop de ulei esențial de vanilie
Adori mirosul cafelei cu note subtile de vanilie ? Acest scrub va deveni instant preferatul tău. Cele doua uleiuri din compoziție iți vor lăsa pielea fină, în timp ce cafeaua se va ocupa de exfoliere.
Pe lângă faptul că zațul de cafea este un exfoliant natural minunat, proprietățile cafelei pentru piele sunt și ele extraordinare. Stimularea arderii grăsimii, conținutul mare de antioxidanți și îmbunătățirea circulației sunt doar câteva dintre beneficii.
B. Zahăr brun + ulei de migdale + ulei esențial de portocale
Daca ești, mai degrabă, fana citricelor, vei iubi acest scrub natural și revigorant.
Zahărul brun este un exfoliant ceva mai dur decât zațul de cafea, așa că folosește mișcări foarte blânde, circulare. Uleiul de migdale poate înlocui cu brio cremele hidratante și este eficient chiar și pentru cele mai uscate tipuri de piele.
Astfel, acest exfoliant îți va oferi tot ce ai nevoie: o piele netedă, fină, hidratată și energizată.
3. Balsam pentru buze
Parabenii, parfumurile, alcoolul sub formă de mentol sau camfor – toate aceste ingrediente găsite în balsamurile din comerț usucă și deteriorează buzele.
Pentru a-ți prepara propriul balsam de buze natural, ai nevoie de următoarele ingrediente principale:
Pune-le într-un recipient la foc mic, lasă-le sa se topească, amestecă și stinge aragazul. Când compoziția este călduță, adaugă și câteva picături din uleiul esențial preferat. Pentru un strop de culoare, poți adăuga și puțin praf de sfeclă.
Când totul s-a răcit complet, pune amestecul obținut într-un recipient micuț, pe care îl poți lua cu tine oriunde.
4. Cremă de corp hrănitoare
Îți propunem o cremă luxuriantă, cu o consistență bogată, intens hrănitoare și emolientă, cu un miros delicios și o compoziție 100% naturală.
Ingrediente necesare:
- 1 cană de unt de cacao
- ½ cană de unt de shea
- ¼ cana de ulei de migdale
- ¼ cană de ulei de vitamina E
- 2-3 picături de ulei de tea tree
- Pasul 1: Se plasează toate ingredientele într-un recipient și se încălzesc la bain-marie.
- Pasul 2: Se lasă la răcit până ce se atinge o consistență solida, dar moale, fără ca amestecul să se întărească de tot. Putem accelera această etapă, răcind la frigider timp de aproximativ o oră.
- Pasul 3: Amestecăm compoziția cu ajutorul mixerului, timp de aproximativ 10 minute, până ce obținem o consistență ușoară, aerată, ca o cremă spumoasă fină.
- Pasul 4: Depozităm în frigider într-un borcan de sticlă, preferabil sterilzat în prealabil, și avem grijă să îl închidem etanș.
- Pont: respectă proporțiile de 75% solid (unt), 25% lichid (ulei).
5. Tratament pentru zona decolteului
Pe lângă ten și pielea corpului, și zona decolteului are nevoie de îngrijire specială pentru a rămâne fermă și hidratată.
Sfatul nostru: o mască hidratantă pe bază miere și mere în care acidul malic acționează ca un peeling natural, iar mierea are un efect antibacterian. Ambele ajută la uscarea coșurilor și previn pielea pătată.
- Pur și simplu aplică pe piele un strat de miere bio și așează feliile de măr deasupra.
- Lasă tratamentul să acționeze aproximativ 15 minute, apoi clătește bine.
6. Săpunuri homemade
Indiferent de ingredientele pe care alegi să le folosești pentru crearea de săpunuri homemade, vei avea nevoie de 3 produse.
Bază de săpun ce conține uleiuri, ingrediente vegetale, diverse extracte, glicerină; pe scurt, acele substanțe ce conferă săpunului acțiunea de curățare, hidratare etc. Taie baza de săpun în 6 bucăți egale. Fiecare bucată se topește separat pe baie de apă după ce este tăiată la rândul ei în cubulețe pentru a grăbi acest proces.
Forma de silicon în care am turnat compoziția fiecărui săpun în parte. Pe planteea.ro găsești atât forme simple, dreptunghiulare, cât și cu cavități de diferite forme dacă vrei să obții săpunuri homemade mai deosebite. După prepararea și turnarea în forme a săpunurilor, acestea trebuie depozitate la frigider cel puțin 24 de ore.
Flacon cu pulverizator în care se amestecă apă cu alcool, mix ce previne formarea bulelor de aer pe suprafața săpunului. Acesta se pulverizează de câteva ori direct în forma de silicon și după turnarea compoziției săpunului.
Săpun în straturi, Lavandă & Liliac
Un săpun decorativ cu aspect interesant, conține baze de săpun natural, ulei esențial de lavandă, flori de lavandă și parfumant natural liliac.
Faza | Ingrediente pentru un săpun | Total 70 gr |
A | Bază de săpun Transparent | 50 gr |
A | Ulei esențial de Lavandă | 40 picături |
A | Flori de Lavandă | 1/2 linguriță |
B | Bază de săpun alb | 25 gr |
B | Parfumant natural Lilac | 25 picături |
B | Pigment cosmetic mat 10 Pink | 0,1 gr (un vf. de cuțit) |
C | Flori de Lavandă | 1/3 linguriță |
Tăie în cubulețe bazele de săpun. Presară în forma de săpun 1/2 linguriță de flori uscate de lavandă.
Primul strat:
Topește pe baie de apă baza transparentă de săpun, apoi adăugă uleiul esențial de lavandă. Toarnă jumătate în forma de săpun peste florile de lavandă, restul lasă deoparte.
Al doilea strat:
Topește pe baie de aburi baza albă de săpun. Toarnă o jumătate peste primul strat.
Al treilea strat:
Omogenizează pigmentul cu parfumantul. Adaugă amestecul în baza de săpun topită, rămasă de la pasul precedent și omogenizează. Toarnă peste al doilea strat.
Al patrulea strat:
Jumătatea rămasă de la primul strat se plasează pe baia de aburi până ce se topește din nou. Se adaugă 1/3 linguriță flori de lavandă și se amestecă. Se toarnă în formă deasupra celorlalte, ca ultim strat.
Lasă săpunul în formă să se întărească pe o suprafață plană. După cca. 4 ore scoate-l și lasă-l la uscat până a doua zi. Săpunul astfel preparat se poate apoi folosi.