Atunci cand vorbim despre silimarina, facem referire la un complex de flavonoide extras din semintele de armurariu, planta cunoscuta sub denumirea stiintifica de sylibum marinanum si denumirea populara de ciulinul laptelui. Armurariul este o planta erbacee, ce poate creste pana la zece metri inaltime si are flori de culoare rosie si violet. Fructele de armurariu sunt recoltate la maturitate, deoarece numai atunci contin derivati flavonoidici precum silibina, silidianina si silicristina.
Prin prisma flavonoidelor pe care le contine, silimarina se afla in topul remediilor medicinale din intreaga lume, eficienta acesteia fiind demonstrata pentru mai multe tipuri de afectiuni. Pentru a fi cat mai informat, descopera in randurile urmatoare ce este, in fapt, silimarina, dar si care sunt recomandarile noastre in ceea ce priveste consumul de silimarina, cum functioneaza acest supliment, care sunt proprietatile si beneficiile silimarinei, dar si ce reactii adverse sau contraindicatii prezinta silimarina.
Cuprins:
- Ce este silimarina?
- Cum functioneaza silimarina
- Beneficiile consumului de silimarina, afectiuni si reactii adverse
- Prospect silimarina
- Produse cu silimarina de la noi
- Produse alternative ale silimarinei
- Modul de administrare al silimarinei
- Contraindicatii silimarina
- Studii clinice si pareri despre silimarina
Ce este silimarina?
Silimarina este o planta medicinala utilizata in tratamentul mai multor tipuri de afectiuni. Are o eficienta ridicata si proprietati antioxidante si antiinflamatorii puternice. Astfel, sylibum marianum, cunoscuta in termeni populari drept silimarina, se afla in topul remediilor medicinale in orice colt al lumii.
Tocmai faptul ca silimarina apartine grupului flavonoizilor, compusi cu o actiune benefica asupra ficatului, este cel care a starnit interesul medicinei moderne fata de aceasta planta medicinala. Silimarina are la baza un amestec format din 7 compusi importanti: taxifolina, silicristina, silidianina, silibina A si B si izo-silibina A si B.
Primele intrebuintari medicinale ale semintelor de armurariu au fost descoperite de grecii antici, iar renumele silimarinei a ajuns pana in prezent. Proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii o recomanda pentru tratarea afectiunilor renale, biliare si hepatice.
Cum functioneaza silimarina
Silimarina functioneaza in baza unui complex de flavonoide extras din seminte de armurariu, sylibum marianum, care isi are originea in Europa, fiind cunoscuta si sub denumirea de ciulinul mediteranean ori ciulinul sfant.
Extractul uscat de silybum marianum este o cultura anuala sau bianuala care se dezvolta intr-un mediu calduros si insorit, fructele fiind recoltate doar atunci cand au ajuns la maturitate si au in compozitie un amestec de derivati flavonoidici, iar printre cei mai importanti amintim silibina, silidianina si silicristina.
Tot acest amestec are rolul de a stimula refacerea celulelor hepatice. De asemenea, silimarina protejeaza hepatocitul (celula ficatului), pentru a evita patrunderea substantelor toxice provenite din alimentatie, alcool, medicamente puternice.
Surse de silimarina
Produsul se pastreaza in conditii optime la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original si nu trebuie mutat in alte cutii de pastrare. Datorita gamei variate de produse disponibile, silimarina este prezenta sub diferite forme precum:
Silimarina sub forma de pulbere este un produs inovativ, cu o concentratie mare de silimarina. Diferenta majora fata de restul produselor similare existente, consta in faptul ca acest produs este conceput in baza unei tehnologii inovative prin care se obtine o pulbere degresata din seminte de armurariu, cu un continut mai mare de silimarina.
In timp ce restul produselor contin doar seminte de armurariu macinate, cu o cantitate de silimarina mica raportata la 100 de grame de pulbere, acest produs are un procent de silimarina de 4-5 ori mai mare in comparatie cu produsele obtinute prin macinarea semintelor. Totodata, silimarina pulbere are un avantaj major si fata de silimarina capsule, dat fiind ca majoritatea capsulelor de pe piata au o concentratie de 150 mg, pe cand acest produs inovativ contine 260 mg de silimarina.
Mai mult decat atat, in capsule se pot regasi si alte substante inactive, mai mult sau mai putin toxice pentru organism, pe cand silimarina pulbere este realizata in standarde ecologice. Exista, de asemenea, studii care demonstreaza ca suplimentele sub forma de capsule sunt asimilate de organism in proportie de 40-70%, pe cand suplimentele sub forma de pulberi se asimileaza in procent de aproape 100%, fiind usor de integrat in lichide sau shake-uri.
Silimarina are actiune antioxidanta cu o putere de pana la zece ori mai mare decat vitamina E, deoarece principala poate lupta impotriva radicalilor liberi. Ti-am dezvaluit deja intr-un articol anterior ce sunt antioxidantii si care este rolul acestora in organism, pentru a intelege mai bine actiunea silimarinei asupra sanatatii noastre. Silimarina creste cu un procent de pana la 35% nivelul glutationului in ficat. Glutationul raspunde de detoxifierea anumitor hormoni, a organismului in urma consumului de medicamente, dar si de alte substante chimice care pot avea un impact major asupra sanatatii.
Consumata in mod regulat, silimarina poate spori nivelul enzimelor cu activitate antioxidanta in culturile celulare. Stimuleaza expunerea proteinelor in ficat si cresterea noilor celule hepatice, pentru a le inlocui pe cele afectate.
In urma cercetarilor facute de catre specialistii in domeniu, silimarina este recomandata in primul rand pentru tratarea bolilor de ficat provocate de consumul de alcool in exces. Tratamentul este benefic chiar si pe termen lung, deoarece nu afecteaza organismul.
Beneficiile consumului de silimarina, afectiuni si reactii adverse
Silimarina nu inlocuieste un stil de viata sanatos. Pentru a te putea bucura pe deplin de beneficiile ei trebuie sa eviti consumul de alimente nesanatoase (dulciuri, produse fast-food) si alcool. Dar hai sa intram putin in detalii si sa descoperim cum consumul de silimarina are beneficii numeroase pentru organism!
Beneficiile consumului de silimarina
Poate controla diabetul. Administrarea pentru tratarea diabetului este recomandat de medicul specialist si poate include si silimarina, deoarece aceasta planta are capacitatea de a tine sub control nivelul glucozei din sange. De asemenea, consumul de silimarina poate ameliora si imbunatati nivelul insulinei din sange.
Reduce riscul de dezvoltare a cancerului. Datorita efectelor hepatoprotectoare si anticancerigene, silimarina poate ajuta la inhibarea cresterii celulelor tumorale, in special in cazul cancerului de san, de piele, prostata sau de col uterin. Poate modifica stratul exterior al celulelor care sunt sanatoase, pentru a le proteja de eventualele deteriorari. Silimarina inhiba toxinele, poate ajuta la reinnoirea celulara si contracareaza efectele nocive ale produselor chimice.
Detoxifica ficatul. Este principala caracteristica a silimarinei, deoarece starea generala a sangelui se afla in stransa legatura cu starea ficatului. Este organul direct raspunzator de detoxifierea intregului organism si are rolul de a purifica sangele si de a proteja fiecare organ in parte. Silimarina ajuta la eliminarea substantelor nocive din sange si ajuta organismul sa isi mentina energia la nivel optim in fiecare moment al zilei, deoarece elibereaza glucoza din sange.
Previne imbatranirea. In momentul in care elimina toxinele din sange, silimarina poate preveni si eventualele efecte nocive ale radicalilor liberi. Un consum regulat de silimarina poate avea efecte vizibile la suprafata, in interiorul pielii, dar si la nivelul organelor. Se reduc leziunile aparute la nivelul pielii, dar si semnele usoare de imbatranire, cum ar fi ridurile si liniile fine de expresie si petele negre.
Imbunatateste sanatatea cardiovasculara. Consumul regulat de silimarina poate determina cresterea nivelului de HDL, colesterolul bun din sange, actiune care poate reduce riscul de ateroscleroza. De asemenea, are efect hepatoprotector si scade tensiunea arteriala, care poate duce la afectiuni cardiovasculare grave. Astfel, silimarina poate ajuta la preventia bolilor cardiovasculare.
- E recomandata pentru depresie si anxietate
Silimarina nu are doar rol in stimularea sistemului imunitar, ci si a celui nervos. Astfel, aceasta planta poate ajuta celulele nervoase sa produca o cantitate mai mare de neurite, mentinand celulele in viata pentru mai mult timp.
- Ajuta in tratamentul acneei
Datorita proprietatilor sale antioxidante, silimarina este recomandata pentru tratarea acneei. Studiile au demonstrat ca utilizarea zilnica a silimarinei, timp de 8 saptamani, duce la scaderea leziunilor provocate de acnee cu mai mult de 50%. Desigur, medicul dermatolog este cel care trebuie sa stabileasca atat doza, cat si durata tratamentului.
Afectiuni in care se recomanda silimarina
Pulberea, capsulele comprimate cu silimarina, dar si tincturile, asa cum este tinctura de armurariu, sunt recomandate ca tratament adjuvant in urmatoarele afectiuni:
- Ciroza hepatica
- Hepatita virala acuta
- Insuficienta hepatica
- Hepatita virala cronica
- Ciroza hepatica compensata
- Calculi biliari
- Tulburari de digestie – am vorbit intr-un articol anterior despre dieta recomandata pentru o digestie sanatoasa, iar printre alimentele esentiale ar trebui sa se regaseasca cu siguranta si silimarina, in orice forma a sa.
- Consum de substante toxice, precum alcoolul.
Reactii adverse ale silimarinei
Ca orice alt medicament, si silimarina poate determina aparitia unor reactii adverse, dar acest lucru nu se intampla la toate persoanele. Medicamentul actioneaza diferit, in functie de puterea fiecarui organism.
Reactiile adverse pot fi clasificate astfel:
- Foarte frecvente – care pot afecta mai mult de 1 pacient din 10;
- Frecvente – care pot afecta mai putin de 1 pacient din 10;
- Mai putin frecvente – care pot afecta mai putin de 1 pacient din 100 ;
- Rare – care pot afecta mai putin de 1 pacient din 1000;
- Foarte rare – care pot afecta mai putin de 1 pacient din 10 000: in cazul consumului de silimarina, pot sa apara reactii alergice, care se manifesta prin tulburari gastro-intestinale, dureri la nivelul pieptului sau diaree.
- Cu o frecventa necunoscuta – care momentan nu poate fi estimata.
Silimarina poate deregla flora intestinala atunci cand este administrata pe termen indelungat si aceasta dereglare se manifesta prin diaree, balonare, greata, dureri de abdomen. Alte reactii pot fi localizate la nivel nazofaringian si, in general, se manifesta prin urticarie si dermatita alergica. De asemenea, tot in cadrul reactiilor adverse, foarte rar pot aparea reactii alergice care sa se manifeste ca dureri la nivelul pieptului.
Daca vreuna dintre reactii persista un timp indelungat sau se observa simptome nespecificate initial pe prospect, atunci este recomandat sa te adresezi medicului specialist ori farmacistului in masura sa ofere mai multe informatii.
Prospect silimarina
Prospectul silimarinei contine informatii care trebuie citite cu atentie inainte de a incepe tratamentul. In acest exemplu de prospect se regasesc informatii despre:
- Ce este silimarina, dar si pentru ce se utilizeaza;
- Cum se administreaza;
- Posibile reactii adverse;
- Modalitati de administrare;
- Informatii suplimentare.
Pentru detaliile dintr-un alt tip de prospect de silimarina consultati linkul de mai sus sau intrati aici, in magazin, si efectuati o cautare dupa produsul pe care il detineti.
Produse cu silimarina de la noi
Silimarina forte – are in compozitie extract din fructe de armurariu, cu 80% silimarina. Produsul este recomandat in afectiuni ale ficatului, dar si afectiuni digestive si obezitate. Este o solutie usoara de tratament si pentru cresterea performantelor fizice, concentrare in timpul examenelor si in stari de convalescenta. Nu este recomandat copiilor cu varsta sub 3 ani si nici femeilor insarcinate in primul trimestru.
Silimarina Provita Nutrition – are in compozitie extract hidroalcoolic din fructe de armurariu, standardizat la 80% silimarina. Este recomandat pentru insuficienta hepatica, hepatita, ficat obosit sau intoxicat, ciroza, dar si pentru mentinerea sanatoasa a ficatului. Se consulta medicul specialist in cazul femeilor insarcinate si nu este recomandat copiilor cu varsta mai mica de 3 ani.
Silimarina polen forte – este protector si regenator hepatic natural, iar polenul asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale de care corpul are nevoie. Atenueaza starile de oboseala si are un rol puternic antioxidant si energizant.
Pulbere seminte armurariu – contine silimarina si are o actiune benefica asupra ficatului. Contine 100% pulbere din seminte de armurariu, iar pulberea se obtine prin macinarea semintelor. Este recomandata pentru ciroza hepatica, hepatita, insuficienta hepatica, icter sau cancer hepatic. Se recomanda pentru consum de 2-3 ori pe zi, o lingurita amestecata cu apa, pe stomacul gol. Nu este recomandata pentru copii.
Silimarina Natures Bounty – semintele de silybum marianum din compozitie protejeaza celulele hepatice si influenteaza in mod favorabil functia de detoxifiere a ficatului. Este un supliment nutritiv recomandat pentru consum de 1-2 ori pe zi.
Produse alternative ale silimarinei
Ficatul este organul cel mai complex al organismului si trebuie protejat in permanenta, insa cu atat mai mult in perioadele solicitante din punct de vedere psihic si fizic. Un stil de viata dezechilibrat, caracterizat prin oboseala acumulata, stres, consum de alcool in exces si lipsa odihnei, poate duce la aparitia unor afectiuni la nivelul ficatului.
- Liv 52 este un adjuvant natural pentru ficat, alternativa a silimarinei si modalitatea ideala prin care iti protejezi ficatul. Are in compozitie numai ingrediente naturale, structurate in doza ideala de care ficatul are nevoie. Este un supliment alimentar care are rolul direct de a optimiza functiile ficatului, avand o formula hepatoprotectoare complexa.
Liv 52 ajuta in procesul complex de regenerare hepatocelulara, reduce nivelul enzimelor hepatice si impiedica incarcarea ficatului cu grasimi. Este recomandat in mod direct pentru:
- Hepatita
- Ficat gras
- Ciroza
- Vezica biliara lenta
- Toxicitate provocata din cauza medicamentelor sau alcoolului
- Lipsa poftei de mancare.
Ca mod de administrare se recomanda in cazul adultilor 2 tablete de 2 sau 3 ori pe zi, iar in cazul copiilor cu varsta de peste 6 ani, 1 tableta de 2 ori pe zi.
- Hepatofit 1 (silimarina cu anghinare) este un produs natural sub forma de capsule care sustine buna functionare a ficatului si este recomandat mai ales pentru persoanele care consuma alcool sau medicamente un timp indelungat.
Pentru un efect vizibil, trebuie consumat in cure de 3 luni, cate 1 capsula de 3 ori pe zi. O capsula contine extract uscat de fructe de armurariu standardizat in min. 85% silimarina, extract uscat de schisandra chinensis, extract de frunze de anghinare, extract de rostopasca, extract de radacina de papadie si extract de sulfina.
Modul de administrare al silimarinei
Silimarina sub forma de pulbere se consuma imediat, deoarece se poate oxida foarte repede din momentul in care a fost rasnita. Silimarina pulbere se administreaza in medie de 3-4 ori pe zi, cate o lingurita, cu aproximativ 30 de minute inainte de masa.
Se tine sub limba timp de 10 minute, iar ulterior se inghite cu apa sau suc de fructe ori legume, dupa preferinte. Silimarina pulbere poate fi folosita si sub forma de ceai, in urma unei infuzii.
Doze de administrare
Doza de silimarina variaza in functie de varsta sau de afectiune si, de regula, se iau intre 200 si 400 de mg.
- Administrare pe termen lung
Pentru comprimate, doza recomandata este de 2 pastile pe zi, aproximativ 70 mg silibina, de 2-3 ori pe zi, o perioada de cel putin 3 luni, pentru a vedea rezultate favorabile.
- Administrare in mod preventiv
Daca se consuma in mod preventiv, atunci sunt recomandate cate 2 comprimate pe zi.
- Administrare la copii
Silimarina nu este recomandata copiilor cu varsta mai mica de 6 ani.
- Administrare la femeile insarcinate
Femeile insarcinate trebuie sa discute cu medicul lor inainte de a lua silimarina, deoarece fiecare organism percepe diferit substanta.
Contraindicatii silimarina
- Hipersensiblitate la orice componenta a medicamentului.
- Alergie la silimarina.
- Nu au fost cunoscute cazuri de supradozaj.
- Nu trebuie consumat de catre femeile cu dereglari hormonale sau care au avut tumori hormono-dependente, deoarece are efect fitoestrogenic.
- Nu ar trebui asociat cu antibiotice sau sedative, deoarece modifica activitatea enzimelor hepatice.
- Nu trebuie administrat in caz de ulcer, gastrita, duodenita sau iritatie a mucoasei intestinale, deoarece contine multi acizi organici, care irita mucoasa stomacului si a intestinului.
Studii clinice si pareri despre silimarina
Studiile in vitro, dar si studiile clinice cu voluntari, au demonstrat ca silimarina are un efect benefic asupra ficatului in cazul pacientilor cu ciroza provocata de alcoolism, daca este administrata in doze de 420 mg/zi. De asemenea, administrarea acestei substante stimuleaza regenerarea ficatului la pacientii cu boli hepatice aflate in stadii incipiente.
Din cercetarile pe care le-am facut, am observat ca parerile despre silimarina ale utilizatorilor sunt in general increzatoare si pozitive. Oamenii care au utilizat produsul spun ca rezultatele nu se vad imediat, dar pe termen lung (cel putin 3 luni de administrare) efectele devin evidente.
Unii pacienti au observat ca silimarina ajuta si in cazul durerilor de ficat si senzatiei pe greata provocata de afectiunile hepatice, dar, ca intotdeauna, recomandarea este sa consultati un specialist si sa nu va autoadministrati medicatie de orice natura, in special in cazul afectiunilor grave.
In concluzie, silimarina este un supliment natural foarte util in cazul tulburarilor de ficat, fiind recomandat inclusiv persoanelor care trebuie sa consume multe medicamente pe termen lung sau celor care au ficatul afectat din cauza alcoolului. Desigur, insistam, acest produs trebuie consumat dupa o discutie prealabila cu medicul, care poate stabili si doza potrivita pentru fiecare pacient in parte.
Multa sanatate!
Sursa studiu clinic:
US National Library of Medicine National Institutes of Health, „Silymarin: a review of its clinical properties in the management of hepatic disorders” via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11520257
Chiar nu am auzit pana acum de benefciile silimarinei si nu stiam ca pot afecta in bine atat de tare viata oameniilor. O sa incep sa folosesc si eu.
Acest articol mi-a fost foarte util, eu nestiind beneficiile enorme ale silimarinei.
Am auzit de la un prieten despre Silimarina si nu stiam care este treaba. M-a ajutat acest articol cu ce ajuta, fiind foarte detaliat si la subiect. Keep up!
Nu uitati ca Silimarina este contraindicata in bolile tiroidei!
Bună dimineața. Am inceput tratamentul cu silimarină de ieri 23 . 10
Din cauza balonări și durere abdominala , m-am gândit că din cauza ficatului sunt balonată . Este vreo problemă dacă continui tratamentul cu silimarină ??
Vă rog să-mi răspundeți . Mulțumesc frumos.
Bună ziua, eu am varice la picioare afectează cu ceva silimarina?
²
Buna ziua! Iau medicament ptr colesterol.., tensiune, puls.. E bine sa iau în fiecare zi silimaryna? Deoarece iau medicament de colesterol. Atoris. Mulțumesc!
Intersat . si eu iau pt colesterol si hipertensiune medicamente
Buna ziua mi-am facut analize ca nu ma simțeam pre bine mia ieșit ficatul marit 88 consumăm alcol și nu exagerat doc.de familie mi spus sa nu iau niciun fel de pastile sa stau 1 lună jumate fără să consum alc și după aia vada eu sun foarte speriat va rog frumos e bine macar sa iau silimarina
E buna silimarina pentru ficat gras ? si trigliceride mari ? Multumesc
Pentru gicatul gras ajută Berberina
Bună ziua sunt operată de colicist de 3 luni am hepatita b tot msi sm dureri in partea dreapta am tinut regim dar am mai gustat cîte putin iau silimarina 7000 2 pe zi si arginina l este bine?
Bună ziua.
Recomandarea este sa consultati un specialist, acest produs trebuie consumat dupa o discutie prealabila cu medicul, care poate stabili schema de tratament potrivită.
Am calculi biliari de 10mm,pot sa iau silimarina de 150?
creau mai multe documentati
Fac un tratament medicamentos, hipertensiune, fibrilație cardiaca, pot lua silimarina pentru protejarea ficatului?
Pot lua silimarina forte 150 mg dacă iau și betaloc și prestarium doze minime plus duloxetina 1 cp de 60 mg pe zi și ocazional o zi doua diclotard și tramadol? Ptr protecție ficat după cura cu silimarina de 3 luni trebuie sa iau zilnic cite 1 cp de silimarina deoarece iau acele medicamente ptr tensiune, depresie și hernie disc?
Buna ziua,
Este cunoscut faptul că Silimarina 150 mg nu interacționează cu alte medicamente. Totuși, cereți sfatul medicului sau farmacistului înainte de a utiliza.
În cazul expunerii la medicamente cu risc toxic hepatic (printre care și cele pe care dvs le administrați), capsulele de Silimarină Forte 150mg se administrează timp de cel puțin 3 luni, 1 comprimat 1-2 ori/zi.
Am un ficat gras si un lobo marit eau silimarină 1000. 2 pe zi dar ma durut stomacu , 3 zile foarte tare nu mai ma durut stomacu,nu am mai luat2am luat 1, am tensiunea 20
Multumesc
.
Buna ziua !
Fac tratament cu pradaxa,pot lua silimarină ?
Mulțumesc !
Utilizarea silimarinei poate să crească valoarea trigliceridelor serice ?
In urma unui ecograf am fost diagnosticata cu ficat gras.
Nu mi s-a prescris nici un medicament.
O farmacista mi-a indicat Silimarina.
Mentionez ca iau si alte medicamente deoarece am suferit un pre infarct unde mi s-a montat stem si am si tensiunea marita , colesterol si diabetul intre 128- 142 .
Este buna silimarina ?
Multumesc
Primesc tenotovir, pot primi totodată si silimarina sau cardomarin?
Primesc tenofovir,pot primi totodată și silimarină?