Îmbătrânirea umană este un proces complex pe care știința încă încearcă să îl înțeleagă. Lungimea telomerilor este unul dintre indicatorii săi, deoarece aceștia sunt regiunea secvențelor repetitive de nucleotide de la fiecare capăt al unui cromozom.
Ce sunt telomerii ?
De mii de ani, oamenii au căutat fântâna tinereții. În ultimii ani, cercetătorii cred că au găsit-o în sfârșit și are legătură cu telomerii.
Telomerii reprezintă o regiune de ADN situată la capătul fiecărui cromozom. Aceștia au rolul de a proteja materialul genetic al celulei. Cercetătorii au descoperit că exista o legătură între micșorarea lungimii telomerilor și procesul îmbătrânirii și al apariției bolilor.
Scurtarea telomerilor, care se produce progresiv, este, practic, cauzată de incapacitatea organismului de a mai produce suficienta telomerază (o enzimă care împiedică scurtarea telomerilor și reface secvențele de ADN) odată cu înaintarea în vârstă.
Apoi, au mai observat că, în lume, există câteva specii de plante care ajută la menținerea și chiar la creșterea lungimii acestor telomeri.
Telomerii conțin răspunsuri despre procese complexe și enigmatice, cum ar fi îmbătrânirea, cancerul și moartea.
În anii 1930, Hermann Joseph Muller și Barbara McClintock au descoperit telomerii. De fapt, acest lucru le-a adus un premiu Nobel. Apoi, în 2009, cercetătorii Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider și Jack W. Szostak au primit un alt premiu Nobel în fiziologie și medicină datorită cercetărilor pe același subiect.
Unii oameni de știință credeau în trecut că celulele se puteau diviza la infinit. Apoi, alții au descoperit că celulele se pot înmulți doar de un anumit număr de ori, apoi mor. Lungimea telomerilor determină cât de curând vor muri celulele.
Scurtarea telomerilor și, prin urmare, incapacitatea lor de a proteja ADN-ul, pare a fi cauza îmbătrânirii și a apariției bolilor legate de vârstă, inclusiv:
- Probleme cardiovasculare
- Boli neurodegenerative
- Infertilitate
- Diabet
- Cancer
Telomerii și îmbătrânirea
De la descoperirea naturii telomerilor și a telomerazei, numeroase studii au susținut legătura dintre vârsta biologică, lungimea telomerilor, starea de sănătate și mortalitate. Un studiu din anul 2003, publicat în revista The Lancet, a constatat că, dintr-un eșantion de oameni aparent sănătoși cu vârsta de peste 60 de ani, persoanele cu telomerii mai scurți prezentau o rată de mortalitate mai mare din cauza bolilor cardiace sau infecțioase.
În anul 2013, un alt studiu a descoperit că schimbările din viața de zi cu zi în privința exercițiilor fizice, dietei, managementului stresului și vieții sociale erau asociate cu lungimi mai mari ale telomerilor unui grup restrâns de bărbați cu risc redus de cancer de prostată. O evaluare din 2022 a arătat că activitatea fizică regulată pare a conserva lungimea telomerilor.
Rata de scurtare a telomerilor a fost asociată cu lungimea vieții la numeroase organisme. Un studiu din anul 2019, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences din S.U.A., a constatat că, chiar dacă, în general, lungimea vieții nu este corelată cu lungimea telomerilor unui organism, cu cât telomerii unui organism se scurtează mai rapid, cu atât durata vieții se reduce și ea.
Telomerii și cancerul
O cale importantă prin care telomerii sunt asociați cu sănătatea este riscul de cancer. Atunci când telomerii devin foarte scurți, crește probabilitatea de afectare a ADN-ului în timpul diviziunii celulare, ceea ce poate crește riscul de cancer.
O altă cale prin care perturbarea funcționării telomerilor poate duce la cancer este atunci când enzima telomerază se activează în celule în care nu ar trebui să fie activă. Aproape toate celulele canceroase au găsit mecanisme de menținere a activității telomerazei și de prevenire a scurtării telomerilor – de aceea celulele canceroase sunt imortale.
Organismul încearcă să oprească dezvoltarea cancerului prin împiedicarea diviziunii celulelor cu telomeri prea scurți, fenomen denumit senescență.
Potrivit unui studiu din 2023 publicat în revista Nature, telomerii pot declanșa moartea celulară: ei comunică cu mitocondriile pentru a crea fenomene inflamatorii mortale și a declanșa moartea programată a celulei ca răspuns la scurtarea critică a telomerilor. Acest lucru explică modul în care telomerii ajută la prevenirea transformării celulelor normale în celule canceroase.
Influența obiceiurilor de viață
Acum că am stabilit ce sunt telomerii, vom discuta despre modul în care stilul de viață afectează dimensiunea acestora.
Diverse studii au dovedit faptul că anumite obiceiuri de viață scurtează dimensiunea telomerilor. După cum poți ghici, cele mai dăunătoare sunt:
- Consumul excesiv de băuturi zaharoase
- Fumatul
- Un stil de viață sedentar
- Lipsa de odihnă adecvată
- Poluarea
De asemenea, cercetătorii au detectat faptul că stresul cronic scurtează telomerii. Cortizolul, hormonul stresului, reduce producția de telomerază. Datele referitoare la alimente sunt deocamdată neconcludente, dar există o relație între telomerii mai lungi și consumul de legume, fructe, acizi grași Omega 3 și cafea.
Cercetătorii au observat, de asemenea, că bebelușii hrăniți exclusiv cu lapte matern în primele 4 până la 6 săptămâni de viață au telomeri mai lungi la vârsta de 4 ani. În mod similar, telomerii mai scurți par a fi asociați cu depresia clinică.
Cum ajută plantele la reîntinerirea organismului ?
Dacă substanțele de sinteză folosite pentru activarea telomerazelor s-au dovedit mult prea cancerigene. Plantele medicinale, datorită concentrației lor mari de principii active, sunt o soluție mai puternică pentru reîntinerirea organismului.
Au fost verificate și testate sute de specii medicinale, pe culturi de celule, pe animale de experiență și chiar pe grupuri de pacienți umani.
În final, au fost descoperite două specii de plante foarte puternice stimulatoare de telomeraze și cu efecte reîntineritoare: Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) şi Astragalus (Astragalus membranaceus).
Telom-R este un supliment alimentar, dezvoltat de DVR Pharm. Produsul are la baza descoperirea telomerilor, premiată cu premiul Nobel în 2009. Descoperirea telomerilor a revoluționat medicina.
Ce contine Telom-R 120 de capsule ?
Acest produs conține o formulă originală, pe bază de extracte naturale, care stimulează funcțiile acestor telomeri, crescând exponențial imunitatea, regenerând și întinerind organismul.
- Extractul de Astragalus: un bun stimulator de telomeraze (enzimele care controlează telomerii)
- Lăptișorul de matcă potențează acțiunea stimulatorilor de telomeraze și, în plus, crește producția și mobilitatea celulelor stem, cunoscute și ca echipa de reconstrucție a organismului.
- Ciuperca tibetană (Cordyceps sinensis) – un puternic remediu împotriva afecțiunilor cauzate de celulele care au suferit mutații, făcând un tandem redutabil cu extractul Astragalus.
- Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) – este o algă unicelulară extrem de bogată în clorofilă și nutrieți și, conform studiilor științifice, este și un excelent stimulator al telomerazelor.
TELOM-R și imunitatea– Atunci când le sunt activate telomerazele (enzimele care acționează la nivelul telomerilor), celulele sistemului imunitar devin foarte rezistente, active și eficiente în lupta cu diverșii agresori ai organismului. La nivel practic, aceasta înseamnă că bolile infecțioase și tumorale vor fi prevenite, dar și tratate cu o eficiență incredibilă, cu ajutorul TELOM-R. Așadar, fie că vrem să ne protejăm de epidemiile de gripă, că vrem să prevenim sau să tratăm o infecție urinară, digestivă, respiratorie etc., produsul TELOM-R este cea mai bună soluție.
TELOM-R și tinerețea pielii – Poate că cele mai spectaculoase efecte le are acest stimulator de telomeraze la nivelul pielii. Acțiunea sa reîntineritoare, pornind de la nivel celular, face pielea mai elastică, mai fermă, îi redă strălucirea și sănătatea.
Efecte ale extractelor din compoziţia suplimentului TELOM-R:
- susţin capacitatea de apărare a organismului în faţa microorganismelor ce afectează aparatul respirator, urinar, digestiv.
- contribuie la activarea imunităţii în sensul depistării celulelor din organism ce au suferit mutaţii şi eliminării lor.
- susţin anumite sisteme (endocrin, imunitar, cardiac) sau organe (ficat, rinichi) în timpul administrării de chemoterapice.
- contribuie la refacerea şi menţinerea structurii hepatice normale.
- prin susţinerea imunităţii, ajută organismul în blocarea replicării şi a proceselor trofice ale viruşilor patogeni de tip hepatic, herpetic, etc.
- infectii respiratorii recidivante, bronșită cronică, pneumonie, TBC
- contribuie la modularea reacţiei imune, cu beneficii în cazul afectărilor bronşice sau la nivelul căilor respiratorii superioare de tip alergic.
- contribuie la menţinerea funcţiilor normale ale organismului în cazul interacţiunilor, accidentale sau voite, cu diferite tipuri de radiaţii.
- susţine buna funcţionare şi structura normală a articulaţiilor, îndeosebi a ţesuturilor elastice susceptibile la procese degenerative, auto-imune etc.
- îmbunătăţesc procesele trofice la nivelul pielii, contribuie la elasticitate şi la o hidratare normală, specifică vârstei tinere.
- contribuie la modularea reacţiei de apărare a organismului în procesele auto-imune ce afectează derma, epiderma, ţesutul conjunctiv din organele interne.
Administrare Telom-R 120cps – DVR PHARM
- Câte 1-2 capsule, de 2 ori pe zi.
Precauții, atenționări și sfaturi: Telom-R 120cps – DVR PHARM
- Poate interacționa cu medicamentele imunosupresive (persoane cu transplant).
- A se întrerupe administrarea produsului înaintea intervențiilor chirurgicale (crește riscul sângerării).
- A se păstra bine închis, ferit de umiditate și căldură.
- Produsul este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască un regim alimentar variat și echilibrat și un mod de viață sănătos.
- A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
- Produsul nu conține ingrediente cu potențial alergenic.
- A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
- A se consuma de preferință, înainte de: vezi data înscrisă pe ambalaj.