Ceaiul Ceylon oferă numeroase beneficii pentru organism, printre care: scăderea în greutate, protejarea împotriva bolilor cronice, stimularea sănătății inimii, creșterea nivelului de energie, întărirea sistemului imunitar și îmbunătățirea aspectului pielii.
Povestea ceaiului negru Ceylon
Ceylon este numele vechi al statului Sri Lanka, o fostă colonie britanică. Chiar englezii au încurajat cultivarea ceaiului pe această insulă, a cărei poveste te invităm să o descoperi în rândurile care urmează.
În Sri Lanka, ceaiul negru are o tradiție relativ scurtă, dacă o comparăm cu alte țări, planta camellia sinensis fiind adusă aici de către britanici din China. Cultivarea și producția de masă a ceaiului au început în Ceylon în anii 1870, după ce principala recoltă a insulei, cea de cafea, a fost distrusă de o boală fungică. Tot răul spre bine, am putea spune.
Industria ceaiului în Ceylon a luat practic naștere în 1867, când James Taylor a început o plantație de ceai pe domeniul Loolecondera din Kandy. În 1872, el a obținut prima recoltă de ceai de Ceylon, iar un an mai târziu, acest sortiment a ajuns în Londra. Treptat, și domeniile din jur s-au orientat spre cultivarea ceaiului.
Când țara și-a schimbat numele în Sri Lanka în 1972, s-a luat decizia de a se păstra numele Ceylon pentru ceaiul care devenise un adevărat brand național, în pofida unor opozanți care doreau ruperea totală de trecutul colonial.
Regiunile de cultivare a ceaiului în Ceylon
Ceaiul Ceylon este de obicei împărțit în trei categorii:
Ceaiul de cultură joasă – sub 600 de metri
Ceai de cultură medie – între 600 și 1200 de metri
Ceai de cultură înaltă – peste 1200 de metri
Există șapte regiuni celebre de cultivare a ceaiului în Sri Lanka, care îi imprimă acestuia anumite trăsături caracteristice: Nuwara Eliya, Dimbula, Uva, Uda Pussallawa, Kandy, Ruhuna, Sambaragamuwa.
Ceaiurile din fiecare zonă au un profil de aromă specific. Numele regiunii este aproape întotdeauna atribuit ceaiului și ajută la recunoașterea aromei. Ceaiul negru cultivat la altitudine mare, cum ar fi ceaiurile din Nuwara Eliya, va avea de obicei o culoare mult mai deschisă și va avea o notă florală, în timp ce cele din Ruhuna vor da o culoare roșie mai închisă.
Ceaiurile cultivate la altitudine joasă reprezintă peste 50% din producția totală de ceai din Sri Lanka. Acestea sunt expuse perioadelor lungi cu soare și uneori vremii calde și umede, astfel că rezultă frunze închise la culoare, care dau o infuzie brun-vișinie, cu o notă puternică de malț.
Despre ceaiul negru Ceylon
Ceaiurile negre Ceylon sunt cea mai populară bază pentru ceai rece, dar bineînțeles că se servesc și calde. Le vei întâlni adesea în sortimentele Earl Grey sau în blenduri cu fructe, fiind foarte potrivite de băut la micul dejun sau brunch.
Pot fi combinate cu lapte, pentru a îmblânzi tăria gustului și astringența sau cu lămâie, mai ales în cazul ceaiurilor cu gheață. Se pot îndulci cu zahăr sau miere și dau savoare oricăror rețete de dulciuri care conțin ca ingredient ceai negru simplu.
Infuzia de culoarea cuprului are note florale și lemnoase, cu un gust mai fin decât un Assam și mai puternic decât un Darjeeling și un conținut ridicat de cofeină (însă mai redus decât al unei cafele obișnuite).
Beneficiile pentru sănătate ale consumului de ceai de Ceylon
1. Este bogat în antioxidanți
Ceaiul negru Ceylon este bogat în antioxidanți, cu ajutorul cărora organismul nostru luptă împotriva radicalilor liberi, care ne îmbătrânesc și cresc numărul de toxine din țesuturi. Polifenolii sunt tipuri de antioxidanți care se găsesc în anumite alimente și băuturi, inclusiv ceaiul negru. Grupurile de polifenoli, inclusiv catechine, teaflavine și tearubigine, sunt principalele surse de antioxidanți din ceaiul negru și pot contribui la îmbunătățirea sănătății generale.
2. Este tonic și energizant
Cofeina conținută de ceaiul negru Ceylon acționează ca un energizant pentru sistemul nervos. Stimulează toate funcțiile organismului, iar tu te simți mai bine dispus și mai plin de viață. Ceaiul negru ajută la îmbunătățirea concentrării și datorită conținutului aminoacidului numit L-teanina. Acest aminoacid crește activitatea alfa din creier, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea concentrării și vigilenței.
3. Previne cancerul
Polifenolii din compoziția ceaiului negru susțin dezvoltarea celulelor sănătoase și stagnează înmulțirea celor „bolnave”. În acest mod, substanțele active atacă celulele canceroase înainte ca acestea să reușească să atace țesuturile sănătoase. Astfel, e important de reținut: consumul de ceai negru nu va vindeca boala. Însă, poate ajuta la scăderea dezvoltării celulelor canceroase și la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.
4. Susține sistemul imunitar
Taninii, substanțe care îi dau ceaiului acel gust amărui, sunt extrem de utili pentru sistemul imunitar, pe care îl mențin complet funcțional și capabil să lupte cu virusurile și bacteriile.
5. Stimulează sistemul nervos
Ceaiul negru Ceylon îmbunătățește memoria, atenția și concentrarea, stimulând circulația sângelui și oxigenarea creierului. Poți bea un ceai negru la o oră după masa de prânz, pentru creșterea productivității după-amiaza.
6. Este sănătos pentru inimă
Ceaiul negru protejează funcționarea corectă a inimii, vasele de sânge și arterele. Previne formarea cheagurilor de sânge, blochează oxidarea colesterolului și întărește mușchiul cardiac pentru o circulație cât mai bună a sângelui. De asemenea, studiile au descoperit că ceaiul negru poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
7. Întărește sistemul osos
Un beneficiu mai puțin cunoscut este dat de fitochimicalele din ceaiul negru. Deși nu au fost realizate multe studii până acum, s-a observat că pacienții care includeau în dietă ceaiul negru aveau o incidență mai mică de osteoporoză și dezechilibre ale sistemului osos.
8. Piele, păr și unghii mai sănătoase
Ceaiul negru susține regenerarea pielii în cazurile de arsuri solare, inflamații și eczeme. Este bogat în vitaminele B2, C, E, zinc, potasiu și magneziu, benefice pentru o piele luminoasă și tânără. Te poți clăti pe față de 2 ori pe săptămână cu ceai negru, iar aminoacizii și antioxidanții din compoziție vor elimina toxinele și îți vor lăsă tenul proaspăt și curat.
9. Te ajută să slăbești
Ca și ceaiul verde, cel negru stimulează metabolismul, ajută la eliminarea apei în exces și a toxinelor. Este o bună modalitate de hidratare în timpul unei diete.
10. Combate halitoza
Ceaiul negru te poate scăpa de respirația cu miros neplăcut, omorând bacteriile din cavitatea bucală. Poți face gargară cu ceai negru sau pur și simplu să îl bei regulat.
11. Poate scădea nivelul colesterolului LDL
LDL și HDL sunt două tipuri de lipoproteine care transportă colesterolul în tot organismul. Prea multă LDL în organism poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Studiile au descoperit că ceaiul negru poate ajuta la reducerea nivelului de LDL, dar rezultatele sunt mixte.
12.Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale
Hipertensiunea arterială poate provoca multe complicații de sănătate. Consumul regulat de ceai negru poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice.
13. Poate scădea nivelul zahărului din sânge
Conform unor cercetări, ceaiul negru poate ajuta la scăderea zahărului din sânge după o masă sau o gustare, cunoscută și sub denumirea de glicemia postprandială.
14. Îmbunătățește digestia
Polifenolii găsiți în ceaiul negru pot ajuta la menținerea unui intestin sănătos prin promovarea creșterii bacteriilor bune și inhibând creșterea bacteriilor rele. În plus, ceaiul negru Ceylon are proprietăți antimicrobiene care ucid substanțele nocive și îmbunătățesc bacteriile intestinale și imunitatea, ajutând la repararea mucoasei tractului digestiv.
Cum se prepară ceaiul negru?
Prepararea ceaiului negru Ceylon este simplă și durează doar câteva minute. Poți folosi fie pliculețe de ceai, fie frunze libere și poți ajusta gustul după preferințe.
- Pentru a face ceai negru, mai întâi fierbe apa. Dacă utilizezi pliculețe de ceai cumpărate din magazin, adaugă pur și simplu un pliculeț de ceai într-o cană și umple-o cu apă fierbinte.
- Dacă utilizați ceai din frunze vrac, utilizați 2-3 grame de frunze de ceai într-o strecurătoare, pentru fiecare 200 mililitri de apă.
- Lasă ceaiul să se infuzeze în apă timp de 3-5 minute. Pentru un ceai mai puternic, folosește mai multe frunze și lasă-le în apă pentru o perioadă mai lungă de timp.
- După înmuiere, scoate frunzele de ceai sau plicul de ceai din apă și savurează băutura. În funcție de preferințele tale de gust, poți adăuga puțin lapte sau lămâie.
Ice tea Ceylon – macerat la rece
Ceaiul negru rece te ajută să te răcorești în zilele caniculare.
- Pasul 1. Adaugă ceai negru Ceylon și apă rece sau la temperatura camerei, într-un recipient din sticlă.
- Pasul 2. Acoperă recipientul și lasă-l la frigider pentru cel puțin 12 ore. În funcție de intensitatea aromei pe care o dorești, îl poți lăsa la rece până la 24 de ore.
- Pasul 3. Strecoară frunzele de ceai și adaugă-l în pahar.
- În funcție de preferințe, mai poți adăuga cuburi de gheață, frunze proaspete de mentă, felii de lămâie și, desigur un îndulcitor natural.
Efecte secundare și contraindicații
Unele studii leagă consumul de cofeină din ceaiul negru și cafea de efectele negative asupra metabolismului calciului. Acestea sunt posibil legate de pierderea de calciu prin urină și de scăderea absorbției calciului în organism. Totuși, lucrurile nu pot fi generalizate – depinde mult de predispoziția genetică a fiecărei persoane
Ceaiul negru se recomandă a fi consumat cu precauție de femeile însărcinate și persoanele care suferă de boli cardiovasculare, diabet, sau urmează anumite tratamente medicamentoase. Recomandarea noastră este să nu bei niciodată mai mult de 1 cană pe zi.
Felicitari de articol.
Am folosit cateva ceaiuri de la Basilur si deja am devenit fan al ceaiurilor facute de ei.
Este clar cel mai bun ceai negru care l-am baut vreodata.