Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă. Astăzi vom discuta despre acel tip de ceai care se obține din planta Camellia sinensis, dar diferitele moduri de recoltare si procesare a plantei produc diferite tipuri de ceai. Ceaiul negru conține cofeină, precum și alți stimulenți și antioxidanți.
După recoltare, frunzele de ceai negru trec printr-un proces de uscare, măcinare, rulare și oxidare. Procesul numit oxidare transformă frunzele verzi într-o culoare maroniu-negru închis. Oxidarea înseamnă că frunzele sunt expuse la aer umed, bogat în oxigen.
Producătorii de ceai pot controla gradul de oxidare. Oxidarea are loc atunci când frunzele rămân expuse la aer mult timp. Enzimele descompun substanțele chimice din frunze, determinând culoarea maronie și mirosul familiar.
Procesul de preparare a ceaiului verde este similar, dar nu implica oxidare. Oxidarea poate oferi ceaiului negru beneficii nutriționale care nu sunt prezente în ceaiul verde.
De exemplu, nutrienții din ceaiul negru pot reduce riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, pot proteja inima împotriva aterosclerozei și pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale sănătoase.
Despre ceaiul English Breakfast
English Breakfast este cu siguranță cel mai consumat ceai din țările europene. Denumirea de „English Breakfast” provine de la comercianții care l-au introdus pe piața britanică și i-a fost conferită datorită faptului că era foarte bine asortat cu micul dejun englezesc.
Ceaiul English Breakfast a fost făcut cunoscut de către regina Victoria, o mare iubitoare de ceai negru.
Gustul puternic și aromat îi conferă ceaiului English Breakfast, pe lângă complexitate și gust plăcut, o notă specială de asprime. Ceaiul negru își păstrează aroma un timp mai îndelungat decât ceaiul verde.
English Breakfast este o adevărată bijuterie între ceaiurile negre, fiecare strop dezvăluind gustul clasic și elegant.
4 Beneficii ale ceaiului negru English Breakfast
1. Ceaiul negru English Breakfast ca sursă de antioxidanți
Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile din organism care rezulta atât din procese naturale, cât și din presiunile mediului înconjurător. Corpul poate elimina radicalii liberi, dar dacă se acumulează prea mulți, aceștia pot deteriora sau modifica celulele din organism.
Aceste modificări pot contribui la dezvoltarea multor boli și afecțiuni, cum ar fi ateroscleroza și unele tipuri de cancer.
Antioxidanții pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi, iar ceaiul negru este o sursă excelentă de antioxidanți. De fapt, un studiu demonstrează următoarele: compușii fenolici, cu efecte antioxidant, constituie pana la 30% din greutatea uscată a ceaiului verde sau negru.
Antioxidanții din ceaiul negru sunt diferiți de cei din ceaiul verde, datorită procesului de oxidare. Ceaiul verde conține în principal catechine. În timpul oxidării, acestea se transformă în arubigine, teaflavine și flavonoli, fiind principalele surse de antioxidanți din ceaiul negru care pot susține sănătatea generală. Acestea pot oferi ceaiului negru diferite beneficii similare celor ale ceaiului verde, ajutând astfel la scăderea riscului de boli cronice.
Polifenolii sunt un tip de antioxidant care se găsește în anumite alimente și băuturi, inclusiv în ceaiul negru.
2. Ceaiul negru English Breakfast poate reduce colesterolul
Organismul conține două lipoproteine care transportă colesterolul în tot organismul. Una este lipoproteină cu densitate joasa (LDL), iar cealaltă este lipoproteină cu densitate mare (HDL).
LDL este considerata lipoproteină „rea”, deoarece transportă colesterolul către celulele din organism. In schimb, HDL este considerată lipoproteină „bună”, deoarece transportă colesterolul din celule către ficat, pentru a fi eliminat din sânge.
Când există prea mult LDL în organism, acesta se poate acumula în artere. Acest lucru poate duce la probleme precum insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral. Din fericire, unele studii au descoperit ca prin consumul zilnic de ceai negru se poate reduce colesterolul LDL.
3. Ceaiul negru English Breakfast poate îmbunătăți sănătatea intestinelor
Studiile au descoperit ca anumite bacterii din intestin pot juca un rol semnificativ în sănătatea noastră. Nu toate bacteriile din intestin sunt benefice pentru sănătate. De fapt, unele studii au sugerat ca unele bacterii din intestin pot contribui la reducerea riscului de apariție a anumitor afecțiuni, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, obezitatea și chiar cancerul.
Polifenolii găsiți în ceaiul negru English Breakfast pot ajuta la menținerea unui intestin sănătos prin promovarea proliferării bacteriilor bune și inhibând dezvoltarea bacteriilor neprietenoase.
In plus, ceaiul negru conține proprietăți antimicrobiene care ucid substanțele nocive și îmbunătățesc bacteriile intestinale și imunitatea, ajutând la repararea mucoasei tractului digestiv.
4. Ceaiul negru English Breakfast poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale
Hipertensiunea arterială poate crește riscul de insuficienta cardiacă și renală, accident vascular cerebral, pierderea vederii și atacuri de cord. Din fericire, schimbările în dietă și stilul de viață echilibrat pot reduce tensiunea arterială.
Consumul zilnic de ceai negru, precum și încorporarea altor modificări ale stilului de viață, cum ar fi strategiile de gestionare a stresului, pot aduce beneficii persoanelor cu hipertensiune arteriala.
Ceai negru – contraindicații
Consumul de ceai negru în cantități moderate este în general sigur pentru majoritatea oamenilor. Nu s-a stabilit cantitatea optimă pentru consum. Ingredientele și calitatea suplimentelor pot varia foarte mult, acest lucru făcând dificilă stabilirea unei doze standard.
Consumul excesiv, mai mult de 4 sau 5 căni pe zi, poate provoca probleme de sănătate, în mare parte din cauza efectelor secundare ale conținutului de cofeină.