Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea organismului tău, al patrulea cel mai abundent din corpul uman și este implicat în sute de procese metabolice.
Deși se regăsește în numeroase alimente: în leguminoase, nuci, semințe, legume cu frunze verzi, dar și în carne și pește, studiile arată că 50% din populația Europei se confruntă cu un deficit de magneziu, deficit asociat deseori cu afecțiuni precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare sau boala Alzheimer.
Este bine de știut că magneziul este regăsit în numeroase suplimente care luptă cu deficitul și asigură numeroase beneficii.
Rolul magneziului în organism
Beneficiile magneziului în organismul uman se manifestă atât la nivel fizic, cât și psihic. Magneziul ajută la buna funcționare a mușchilor și a oaselor, susține sistemul imunitar, activitatea hormonală și metabolismul. În același timp, doza zilnică de magneziu contribuie la prevenirea sau tratarea unor afecțiuni cronice, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul sau Alzheimer.
De asemenea, stresul este ținut mai ușor sub control prin aportul necesar de magneziu în organism. Astfel, se îmbunătățește starea de spirit și se pot evita sau gestiona mai ușor stările de depresie, nervozitate sau anxietate. Circulația sângelui este îmbunătățită cu ajutorul magneziului, prin faptul că acesta contribuie la relaxarea mușchilor din pereții venelor și arterelor.
De aceea, suplimentele alimentare care conțin magneziu au și rolul de a susține circulația și implicit de a împiedica apariția cârceilor sau de a ameliora durerea în cazul în care au apărut deja. Magneziul relaxează mușchii și scade inflamația. De asemenea, magneziul are rol în îmbunătățirea somnului, pregătind organismul pentru a intra în starea de relaxare necesară pentru un somn odihnitor.
Carențele de magneziu, în schimb, se resimt prin apariția mai multor tipuri de simptome. Printre acestea se numără apariția migrenelor, crampele musculare, cârcei, stări accentuate de oboseală, irascibilitate, anxietate, depresie, palpitații sau hipertensiune. Lipsa dozei optime de magneziu poate duce la o fragilitate a oaselor, care în timp crește riscul de apariție a fracturilor sau riscul apariției osteoporozei.
Simptomele deficitului de magneziu
Potrivit medicilor, cele mai importante roluri ale magneziului sunt legate de sistemul nervos, cardio-vascular, osos și muscular.
De aici si problemele care apar în lipsa unei concentrații optime de magneziu. Iată o serie de simptome care pot fi cauzate de lipsa de magneziu:
- oboseală,
- dureri musculare,
- crampe musculare,
- cârcei,
- palpitații,
- dureri osoase
Cauzele deficitului de magneziu
Deficitul de magneziu poate fi cauzat de:
- Aport redus de magneziu
O dietă dezechilibrată și numărarea caloriilor duc adesea la deficit de magneziu. Persoanele în vârstă care mănâncă și beau din ce în ce mai puțin pot fi, de asemenea, afectate. - Cerințe crescute de magneziu
Corpul folosește și pierde mai mult magneziu prin transpirație în timpul activităților fizice și sportive. Magneziul și lichidele pierdute trebuie înlocuite rapid. Diabeticii au, de asemenea, o necesitate crescută de magneziu, deoarece excretă mai mult din mineral în urină. - Absorbție slabă a magneziului
Nivelul de magneziu al organismului poate suferi cu utilizarea anumitor medicamente, de exemplu blocante de acid și diuretice.
Jumătate din populație are lipsă de magneziu
Magneziul este implicat în mai mult de 600 de reacții din corpul tău, inclusiv:
- Crearea de energie: ajută la transformarea alimentelor în energie;
- Formarea proteinelor: ajută la crearea de noi proteine din aminoacizi;
- Protecția genelor: ajută la crearea și repararea ADN și ARN;
- Mișcări musculare: ajută la contracția și relaxarea mușchilor;
- Echilibrarea sistemului nervos: ajută la reglarea neurotransmițătorilor, care trimit mesaje către creier și sistemul nervos.
Din păcate, studiile sugerează că aproximativ 50% din persoanele din SUA și Europa nu obțin doza zilnică recomandată de magneziu.
Beneficiile magneziului pentru organism:
- Reglează colesterolul
- Asigură sănătatea inimii
- Ajută la circulația sângelui
- Purifică organismul
- Contribuie la metabolismul energetic normal
- Consolidează sistemul osos împreună cu calciul și Vitamina D
- Relaxează nervii și mușchii
- Participă la procesul de digestie
- Ajută la transformarea zahărului în energie
- Împiedică formarea depunerilor de calciu, a caliculilor renali și biliari
- Vitamina B6 joacă un rol esențial în construirea și menținerea țesuturilor musculare și este necesară în absorbția proteinelor și grăsimilor. Împreună cu magneziul contribuie la reducerea oboselii și extenuării, la metabolismul energetic normal și la funcționarea normală a sistemului nervos.
Magneziu B6 – superputerile magneziului + vitamina care menține sănătatea sistemului nervos
Fuziunea dintre magneziu și vitamina B6 prezintă numeroase beneficii pentru sănătatea mușchilor, a oaselor, asigură un metabolism energetic optim, dar are un rol la fel de important și în funcționarea normală a sistemului nervos grație vitaminei B6.
Vitamina B6 este o vitamină solubilă care întreține numeroase funcții și contribuie la sănătatea sistemului nervos. Cum majoritatea oamenilor nu se bucură de un aport suficient prin dietă și anumite populații prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu un deficit de vitamina B6, suplimentele sunt extrem de eficiente în asigurarea dozei optime.
Vitamina B6 are un rol major în reducerea simptomelor de depresie și în reglarea stărilor de dispoziție, are o funcție esențială în menținerea sănătății creierului, poate ajuta la prevenția Alzheimerului, ajută în producția de hemoglobină, previne anemia și are o acțiune eficientă în ameliorarea simptomelor premenstruale.
Suplimentele cu vitamina B6 prezintă un rol important în metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților pentru generarea globulelor roșii, iar o doză corectă poate facilita în timp și ameliorarea afecțiunilor cronice.
Combinația de magneziu și vitamina B6 este relevantă în special în cazul stresului sever
Un studiu francez efectuat pe participanți cu deficiență de magneziu care sufereau de stres moderat până la sever, depresie și anxietate, jumătate dintre participanți au primit 300 mg de magneziu zilnic, în timp ce cealaltă jumătate obținea aceeași cantitate de magneziu combinată cu 30 mg de vitamina B6.
Studiul a demonstrat că participanții care sufereau de stres moderat din ambele grupuri au raportat stres redus după 4 și 8 săptămâni. Nu a contat mult dacă participanții cu stres moderat au luat magneziu în sine sau în combinație cu vitamina B6, dar combinarea celor doi nutrienți a făcut o diferență semnificativă pentru acei participanți care au suferit de stres sever, deoarece în cazul lor, stresul sever a fost redus cu 50% în opt săptămâni.
Conform acestui studiu, magneziul este relevant pentru toate persoanele cu deficiență de magneziu afectate de stres, dar este de asemenea recomandat să includem vitamina B6 pentru a crește absorbția și utilizarea magneziului în celule, în special pentru cei care suferă de stres sever sau doresc să îl evite.
Ce roluri are magneziul în organism
Acest mineral face parte din categoria celor esențiale pentru organism. El participă la câteva sute de reacții biochimice și joacă un rol crucial într-o serie de procese fiziologice. Iată care sunt printre cele mai importante beneficii aduse de magneziu:
Reglează nivelul glicemiei
Magneziul activează metabolismul carbohidraților și secreția de insulină. Prin urmare, un nivel optim este esențial pentru reglarea nivelului glicemiei, potrivit specialiștilor National Institutes of Health (NIH), din SUA.
Persoanele care suferă de prediabet și diabet sunt mai predispuse la carențe de magneziu ca urmare a excreției urinare crescute cauzate de hiperglicemie. În cazul acestor persoane, suplimentarea este recomandată pentru a-și asigura un nivel optim în organism.
Reduce stresul, anxietatea și depresia
Magneziul este implicat și în răspunsul la stres al organismului. El reglează anumiți neurotransmițători din creier. Studiile au arătat că persoanele care suferă de stres cronic au un nivel scăzut de magneziu în sânge, spre deosebire de cei care nu sunt stresați.
Menține oasele sănătoase
Până la 60% din cantitatea de magneziu din organism este depozitată în oase. Deficitul acestui mineral inhibă activitatea osteoblastelor, celule care formează țesutul osos, și crește activitatea osteoclastelor, celule implicate în distrugerea țesutului osos.
Avem nevoie de magneziu și pentru absorbția, respectiv metabolizarea vitaminei D. „Vitamina soarelui”, cum mai este numită, este esențială pentru absorbția și metabolizarea calciului, un alt mineral esențial pentru menținerea integrității oaselor.
Persoanele care au deficit de magneziu sunt mai predispuse la afecțiuni osoase precum osteopenia și osteoporoza.
Reglează tensiunea arterială
Magneziul este implicat și în mecanismele de reglare a tensiunii arteriale. De exemplu, el stimulează eliberarea oxidului nitric. Această moleculă acționează ca un vasodilatator, scăzând presiunea în interiorul vaselor și facilitând circulația sângelui.
Un aport optim de magneziu ne poate reduce riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, dar poate fi benefic și după instalarea bolii. Potrivit studiilor, administrarea de suplimente poate reduce tensiunea sistolică și diastolică la persoanele hipertensive.
Poate fi un remediu pentru insomnii
Magneziul poate fi de ajutor și în tulburările de somn. El se leagă de anumiți receptori din sistemul nervos central și activează unul dintre cei mai importanți neurotransmițători (acidul gamma-aminobutiric sau GABA) implicați în mecanismele de reglare a somnului.
Persoanele care își asigură un aport crescut din alimente sau din suplimente cu magneziu au cele mai mari șanse să se odihnească 7-9 ore pe noapte, atât cât recomandă medicii.
Doza zilnică recomandată
Doza zilnică recomandată pentru a fi asimilată din alimentație ar fi de 400-420 mg pentru bărbați și 320-360 mg pentru femei. Dar mai ales în contextul unei diete bogate în produse ultraprocesate, e foarte dificil să îți asiguri acest necesar doar prin alimentație.
Magneziu B6 SEVA PLANT este un supliment alimentar esențial pentru sănătatea organismului. Inima, rinichii si creierul au nevoie de magneziu pentru a funcționa optim.
Suplimentul contribuie la:
- Funcționarea normală a sistemului nervos
- Reducerea oboselii și extenuării
- Metabolismul energetic normal
- Echilibrul electrolitic și la funcționarea normală a sistemului muscular
- Formarea normală a globulelor roșii
- Funcționarea normală a sistemului imunitar
Administrare: Câte 1 comprimat pe zi.
Se recomanda ca înainte de eforturi fizice prelungite să se administreze o doză de 2 comprimate.
Pentru aportul de magneziu, îmi place foarte mult să consum semințe și nuci hidratate. Hidratarea nucilor potențează și activează enzimele din acestea.
În plus, frunzele verzi sunt iarăși o parte importantă din dieta mea și consider că ar trebui să facă parte din dieta zilnică, nu ocazională.
Foarte de acord, Jorjette 🙂 imi place cum gandesti