Vitamina D, cunoscută și sub denumirea „vitamina soarelui“, este un compus esențial care ajută la o mai bună absorbție a calciului și a fosforului în organism, având rol principal în remodelarea osoasă. Această vitamină poate ajunge în organism prin intermediul alimentației sau se poate forma la nivelul pielii în urma expunerii adecvate la razele solare.
Studiile din ultimii ani au demonstrat faptul că vitamina D contribuie la funcționarea corectă a multor țesuturi și organe din corp, inclusiv a creierului, inimii, mușchilor și pielii, iar deficitul acestui nutrient a fost asociat cu mai multe afecțiuni, printre care anumite tipuri de cancer, boli autoimune, tulburări cardiovasculare și neurologice, precum și afecțiuni dermatologice. De asemenea, vitamina D contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar.
Despre Vitamina D
Vitamina D este o vitamină liposolubilă esențială care poate fi produsă la nivelul pielii în urma expunerii adecvate la razele solare (după unii cercetători, între 5 și 30 de minute de două ori pe săptămână) și, de asemenea, preluată din alimentație.
Printre alimentele cu conținut ridicat în vitamina D se numără peștele gras și uleiul de pește, stridiile, creveții, gălbenușul de ou, ficatul de vită, ciupercile și laptele fortificat.
Principalele forme de vitamină D cu importanță pentru om sunt vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (coleacalciferol).
- Ergocalciferolul (vitamina D2) – provine din surse vegetale și alimente fortificate;
- Colecalciferolul (vitamina D3) – provine din alimente de origine animală.
Atât vitamina D2, cât și vitamina D3 sunt absorbite eficient în fluxul sangvin. Cu toate acestea, ficatul le metabolizează diferit. Cele mai multe studii arată că vitamina D3 este mai eficientă decât vitamina D2 în creșterea nivelului sangvin de calcidiol.
Pielea produce vitamina D3 atunci când este expusă la lumina soarelui. Radiațiile ultraviolete UVB declanșează formarea vitaminei D3 din compusul 7-dehidrocolesterol din piele.
Un proces similar are loc la nivelul plantelor și al ciupercilor, atunci când razele UVB duc la formarea vitaminei D2 din ergosterol, un compus găsit în uleiurile din plante.
Surse de vitamina D2:
- ciuperci (crescute la lumina soarelui);
- alimente fortificate;
- suplimente alimentare.
Surse de vitamina D3:
- somon, hering, ton, macrou, cod, fructe de mare, creveți;
- ficat de vită;
- carne de miel, porc, piept de pui, carne de vită;
- gălbenuș de ou;
- grăsimi vegetale, unt.
- suplimente alimentare.
Principalul rol al vitaminei D este de a menține nivelurile normale de sânge ale calciului și fosforului, fiind esențială pentru procesul de remodelare osoasă. Astfel, deficitul sever de vitamină D conduce la insuficiența mineralizării osului nou format, având drept consecință dezvoltarea rahitismului la copii și a osteomalaciei la adult.
Vitamina D3 vs. Vitamina D2 – este una mai eficientă decât cealaltă ?
Vitamina D3 este mult mai ușor de convertit de către organism în hormoni necesari bunei funcționări a corpului în comparație cu vitamina D2, relevă un nou studiu. Aceste descoperiri ar putea schimba actualele standarde de administrare ale suplimentelor, care până acum indicau că vitaminele D2 și D3 au același efect.
Studiul controlat randomizat a relevat faptul că administrarea vitaminei D3 timp de 12 săptămâni a dus la niveluri mult mai ridicate de 25-OH vitamina D (calcidiol) decât administrarea de vitamina D2, care era folosită, până acum, în majoritatea suplimentelor.
Cercetările au scos la iveală faptul că vitamina D3 este convertită mult mai eficient de către organism în hormoni necesari bunei sale funcționări.
Prin urmare, cei care își iau aportul de vitamina D3 din pește, ouă, carne roșie, ficat de vită sau suplimente alimentare, vor avea un nivel de vitamina D de două ori mai crescut în comparație cu cei care consumă alimente bogate în D2, precum ciupercile, pâinea fortifiată sau suplimentele cu vitamina D2.
Cine are cea mai mare nevoie de Vitamina D3 ?
E important să știm că toți oamenii au nevoie de această vitamină, fiind esențială pentru sănătatea organismului. Nu există excepții și majoritatea dintre noi probabil avem carențe.
Însă, anumite categorii de oameni au nevoie extra de “Vitamina Soarelui”, având beneficii specifice în contexte specifice din viață.
Prin urmare, specialiștii ne spun că suplimentele cu Vitamina D3 ar trebui să fie nelipsite din dieta:
- Femeilor însărcinate — având beneficii atât pentru sarcină, cât și pentru copil
- Persoanelor vârstnice — datorită capacității ei de întărire a oaselor și de prevenție a multor boli asociate cu înaintarea în vârstă (Alzheimer, de exemplu)
- Oamenilor care nu stau suficient la soare — precum cei cu job la birou sau care lucrează mult în interior
Ce beneficii are Vitamina D3 pentru sănătate ?
Contribuie la dezvoltarea și la întărirea oaselor
Vitamina D3 este vitală pentru sănătatea oaselor. Concret, contribuie activ atât la dezvoltarea, cât și la întărirea lor. Iar asta nu e tot.
Această vitamină esențială previne apariția fracturilor, osteoporozei, osteomalaciei (înmuierea oaselor) și artritei reumatoide, păstrând oasele puternice și rezistente chiar și la vârste mai înaintate.
Sunt beneficii importante care se datorează absorbției și fixării calciului & fosforului în organism — cel mai important rol al Vitaminei D3, conform medicilor specialiști.
Pentru oase puternice și rezistente, apelează cu încredere la ea.
Protejează și întărește sistemul imunitar
Până în prezent, peste 500 de studii au dovedit că Vitamina D3 asigură o imunitate de fier. Datorită ei, organismul este protejat de gripă, răceli, boli respiratorii și multe alte viroze periculoase.
Dacă îți dorești o imunitate de fier și un organism care face față cu succes răcelilor, asigură-te că ai doza zilnică recomandată de Vitamina D3.
Previne apariția cariilor și scade riscul de pierdere a dinților
Conform studiilor, Vitamina D3 previne apariția cariilor și contribuie la reducerea afecțiunilor gingivale.
Pe lângă asta, s-a descoperit că o carență de Vitamina D3 la bebeluși întârzie apariția primilor dinți.
Să nu uităm și că Vitamina D3 facilitează absorbția și fixarea calciului în organism — un alt mineral esențial pentru sănătatea dinților. Subliniem asta pentru că un studiu efectuat pe o perioadă de 3 ani a demonstrat că un aport adecvat de calciu și Vitamina D3 scade riscul de pierdere a dinților cu 40%.
Prin urmare, indiferent de vârstă, vorbim despre o vitamină esențială pentru dinți frumoși și sănătoși.
Menține inima sănătoasă și protejează sistemul cardiovascular
O doză adecvată de Vitamina D3 în organism menține inima sănătoasă și protejează întregul sistem cardiovascular.
Specialiștii au descoperit că “Vitamina Soarelui”:
- Reduce hipertensiunea arterială
- Previne afecțiunile miocardice
- Și scade riscul de infarct
Are un rol benefic împotriva cancerului mamar, de colon, de prostată, hepatic și pancreatic
Vitamina D3 contribuie și la prevenția multor tipuri de cancer.
Studiile au dovedit că are un rol benefic împotriva cancerului mamar, de colon, de prostată, hepatic și pancreatic.
În plus, cercetătorii japonezi au descoperit că persoanele cu un aport mai mare de Vitamina D3 în organism prezintă un risc cu 20% mai mic de a dezvolta cancer și de 30-50% mai mic în a dezvolta cancer hepatic.
Crește șansele de a rămâne însărcinată
Vitamina Soarelui are un rol important și în fertilitate.
În primul rând, este implicată în producerea hormonilor sexuali — substanțe chimice responsabile de aspectul, vocea și distribuția părului & grăsimii în corp, în funcție de sexul pe care-l ai.
În al doilea rând, sunt studii care au demonstrat că o doză mai mare de Vitamina D3 în organism crește șansele de a rămâne însărcinată mai repede, în timp ce un deficit de Vitamina D3 le scade.
Prin urmare, este important să te asiguri că ai doza zilnică recomandată de D3 atât înainte, cât și în timpul sarcinii.
Contribuie la dezvoltarea sănătoasă a fătului
Pe lângă concepere, Vitamina Soarelui are un rol important și în timpul sarcinii, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului.
Studiile arată că deficiența de vitamina D poate conduce la preeclampsie (hipertensiune după săptămâna 20 de sarcină) sau chiar naștere prematură.
Pe lângă asta, un nivel scăzut de vitamina D poate contribui la apariția diabetului gestațional și a vaginozei bacteriene.
Astfel, doctorii recomandă o doză optimă de Vitamina D3 înaintea, în timpul sarcinii și după sarcină.
Reduce riscul de apariție a astmului bronșic
Proprietățile antiinflamatoare ale Vitaminei D3 reduc riscul de apariție a astmului bronșic și a crizelor de astm.
Conform specialiștilor, aceasta reduce atât riscul de a dezvolta alergii, cât și riscul de a dezvolta o infecție bacteriană la nivelul tractului respirator. Drept rezultat, principalii factori de risc pentru astmul bronșic sunt combătuți, iar boala este evitată cu succes.
Dacă ești predispus la alergii — un factor declanșator al acestei boli — ai doar de câștigat investind în prevenție.
Are beneficii dovedite împotriva infecțiilor pulmonare
Conform unor studii recente, Vitamina D3 reduce considerabil reacția inflamatorie asociată cu tuberculoza.
Un studiu realizat în Marea Britanie a descoperit că Bacilul Koch (agentul responsabil pentru declanșarea tuberculozei) a fost eradicat mai rapid la pacienții care luau antibiotice și suplimente cu vitamina D3, în comparație cu pacienții tratați strict cu antibiotice.
Beneficiile acestei vitamine s-au văzut și în cazul pneumoniilor — o altă inflamație pulmonară care se vindecă mai repede datorită ei.
Ajută glanda tiroidă să funcționeze corect
Studiile arată că un nivel scăzut al Vitamine D3 în organism este asociat cu:
- Un risc mai mare de tiroidită autoimună
- Un risc mai mare de hipotiroidism
- Și un nivel mai mare al anticorpilor ATPO & anti-tireoglobulină.
Drept rezultat, doctorii recomandă un nivel adecvat de Vitamina D3 în organism astfel încât glanda tiroidă să funcționeze corect.
Are grijă și de sănătatea mintală
Nu în ultimul rând, numeroase studii au descoperit beneficiile Vitaminei D3 și pentru creier.
De exemplu, majoritatea pacienților care suferă de depresie au și un nivel scăzut de Vitamina D3 în organism. Astfel, doctorii au ajuns la concluzia că această vitamină are un rol central în funcțiile cerebrale, reușind să scadă riscul de depresie.
Mai mult decât atât, un studiu realizat pe 7000 de persoane a demonstrat că suplimentele cu vitamina D3 pot înlătura emoțiile negative, inducând o stare de bine.
Beneficiile Vitaminei Soarelui pentru creier nu se opresc aici. Sunt studii care au dovedit că îmbunătățește și memoria, combătând afecțiuni grave precum Alzheimer sau demență.
Proprietățile ei neuroprotectoare sunt incontestabile, având grijă de sănătatea noastră mintală.
Deficitul de vitamina D
Deficitul de Vitamina D3 este mult mai frecvent decât se credea până acum, în special în rândul adolescenților, femeilor și vârstnicilor. Astfel, numeroase studii au arătat că mai mult de 50% dintre vârstnicii instituționalizați și un procent similar de femei care urmează tratament pentru osteoporoză prezintă nivele inadecvate de vitamina D.
De asemenea, persoanele care își limitează expunerea la soare, pacienții obezi sau cu boli cronice severe și nou-născuții din mame cu deficit asociază un risc crescut de a dezvolta deficit de vitamin D.
Simptomele deficitului de vitamina D
Printre simptomele deficitului de vitamina D se numără:
- demineralizarea osoasă, reducerea densității scheletului ducând la probleme mult mai grave, precum creșterea riscului de fracturi
- oboseala accentuată
- slăbiciunea musculară și crampele, până la sarcopenie. Mai ales la persoanele de vârsta a treia, aceasta poate crește riscul de căderi.
- slăbirea sistemului imunitar
- demineralizarea dinților, cu creșterea riscului de boală parodontală, carii și infecții ale gingiilor
- stările de deprimare, anxietate ori depresie
- progresia mai rapidă a osteoporozei, cu creșterea riscului de fracturi
- problemele dermatologice, de exemplu, uscarea excesivă a pielii și dermatita atopică.
În cele mai grave cazuri, carența de vitamina D3 poate duce la instalarea hipertensiunii arteriale și la diferite tulburări parțial responsabile de cancerul mamar sau de colon.
Necesarul de vitamina D
Dozele zilnice recomandate de vitamina D sunt următoarele:
- Copii (0-12 luni): 400 IU (10 mcg);
- Copii (1-18 ani): 600 IU (15 mcg);
- Adulți (până la vârsta de 70 de ani): 600 IU (15 mcg);
- Adulți (peste vârsta de 70 de ani): 800 IU (20 mcg);
- Femei însărcinate sau care alăptează: 800 IU (20 mcg).
Limita maximă recomandată de vitamina D este de 4000 IU pe zi, cu toate că excesul de vitamina D rămâne scăzut și în cazul a 10.000 IU pe zi, conform Institutului Național de Sănătate din America.
Când se ia vitamina D, dimineața sau seara ?
De cele mai multe ori, suplimentele alimentare conțin o doză de 400 UI (10 μg). Dacă te întrebi când se ia vitamina D dimineața sau seara, trebuie să știi că aceasta poate fi administrată oricând în cursul zilei, de preferat la mijlocul sau la sfârșitul unei mese.
Vitamina D3 se administrează, în general, din noiembrie până în martie, adică în perioada de iarnă, dar și după vârsta de 50 de ani.
Evaluarea nivelului de vitamina D
Nivelul de vitamina D din sânge va fi evaluat prin realizarea unor analize de sânge.
Cel mai concludent test de sânge este cel pentru determinarea 25-OH-vitaminei D. Un nivel adecvat pentru un adult sănătos este de 20-50 nanograme/ mililitru. Un nivel mai mic de 12 ng/mL indică un deficit de vitamina D.
Valoarea normală pentru vitamina D3 în organism este, indiferent de vârstă și sex, între 20-100 ng/mL. Orice valoare care iese dintre aceste limite trădează o problemă și trebuie tratată ca atare.
Concluzie
Așadar, vitamina D contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și a celui imunitar, fiind esențială pentru dezvoltarea copiilor, dar și pe perioada sarcinii. Pielea produce vitamina D în urma expunerii la soare, însă aceasta se regăsește și în anumite alimente sau suplimente alimentare.
In același timp, trebuie să știm care sunt semnele care pot indica o carență de vitamina D. O doza optimă poate contribui la menținerea sănătății organismului.
Ți-a plăcut articolul ? Trimite-l și prietenilor tăi! 🙂