Făina de orez este o făină obținută prin măcinarea foarte fină a boabelor de orez. Dintre tipurile de orez disponibile în comerț, orez cu bob lung, cu bob mediu și cu bob rotund, cel cu bob lung este cel mai potrivit pentru a produce făină de orez.
De unde provine făina de orez ?
Istoria orezului a început cu peste 8000 de ani în urmă, în Asia de Sud-Est, mai exact în China, de unde s-a răspândit în restul Asiei și Orientul Mijlociu. În acele timpuri, orezul se folosea în stare pură și se consuma în alimentație.
A început să se răspândească în zona mediteraneană, ajungând în Spania undeva în secolul al VIII-lea. Primele culturi au fost cultivate în India și China iar apoi orezul a început să fie cultivat în insulele din Indonezia si Japonia, unde a fost până în secolul al XVII-lea principala monedă de schimb.
In aceste zone, orezul are o strânsă legătură cu religia și este considerată o planta sacră și o întruchipare a zeiței Dewi Sri. În Asia, orezul este aliment de bază și se consumă de două sau de trei ori pe zi. În lume, sunt cunoscute 25 de specii de orez, cu peste 40000 de varietăți. În România, prima plantație de orez datează din secolul al XVIII-lea Și a fost cultivată în zona Banatului, de către un grup de italieni din Milano.
Orezul este o plantă din familia gramineelor, cu tulpina dreaptă, frunze liniare alungite și spice mici, cultivată pe terenuri umede și provine din Asia răsăriteană. El face parte din grupa cerealelor cunoscute și consumate în diverse forme pe tot mapamondul.
Despre făina de orez
Făina de orez este obținută din orez alb sau integral măcinat fin. Se deosebește de amidonul de orez, care este produs, de obicei, prin aburirea orezului. Făina de orez este un înlocuitor comun pentru făina de grâu și se poate combina în rețete cu alte tipuri de făină, precum făina de hrișcă, ale căror texturi se completează bine.
Făina integrală de orez este o făină ușor digerabilă, nu conține gluten, ideală pentru prepararea mâncărurilor preferate. Este obținută din orez integral semi-decorticat și este supusă unor proceduri de prelucrare, speciale. Cu toate că are o textură ușoară, dă o senzație de sațietate și asigură aluatului fără gluten volumul și fermitatea ideale.
Informații utile despre făina de orez
- Nu conține gluten, ceea ce înseamnă că poate fi consumată și de persoanele cu alergie la gluten.
- Orezul are un conținut mare de proteine, vitamine și minerale care se păstrează după măcinare deoarece făina de orez nu este selectată și nimic nu se pierde din ea.
- Făina de orez brun este chiar mai bogată din punct de vedere nutrițional, fiindcă are o cantitate mare de fibre.
- Orezul este bogat în antioxidanți care combat radicalii liberi și îmbătrânirea prematură.
- Carbohidrații complecși pe care îi conține orezul combat diabetul și stabilizează glicemia.
Ce conține făina de orez
Făina de orez conține minerale precum potasiu, calciu, magneziu și fier.
Valori nutriționale – 100g
- Valoare energetică: 352 kcal
- Carbohidrați: 79,1 g
- Proteine: 7,2 g
- Grăsimi: 0,7 g
- Acizi grași Omega 3 – 67 mg
- Acizi grași Omega 6 – 313 mg
Minerale
- Calciu: 7 mg
- Fier: 0,4 mg
- Potasiu: 104 mg
- Magneziu: 23 mg
- Sodiu: 4 mg
Vitamine:
- Vitamina B3 – 2,60 mg
- Vitamina B8 (colina) – 5,80 mg
- Vitamina B9 (acid folic) – 4 mg
- Vitamina E: 1 mg
La ce poate fi folosită făina de orez și cum se depozitează aceasta ?
Făina de orez este foarte comună printre celiaci, deoarece nu conține gluten, are o aromă neutră și poate fi folosită în orice rețetă. Totuși, dacă o folosim pentru aluaturi pufoase de pâine, chec, cozonaci, trebuie să o combinăm cu alte tipuri de făină (făină de hrișcă, făină spelta integrală, făină integrală de grâu).
Cu alte cuvinte, nu putem pregăti pâine exclusiv din făină de orez. Lipsa glutenului îi va da o textură compactă aluatului.
Prin termenul gluten, se înțelege un amestec din proteine, lipide și carbohidrați. Acest amestec are proprietăți elastice speciale atunci când i se adaugă apă și permite o structură bună a aluatului rezultat. Multe tipuri de făină de cereale conțin gluten, prin urmare, au proprietăți de coacere mult mai bune.
Dacă realizezi un amestec de ¾ făină de hrișcă și ¼ făină de orez, poți prepara pâine gustoasă cu o crustă crocantă și brună.
Îți recomandăm să folosești făină de orez brun, deoarece cea albă este rafinată și lipsită de fibre, putând genera constipație.
În ceea ce privește gătitul, făina de orez poate fi folosită ca liant similar cu amidonul din porumb. Făina de orez fin măcinată se folosește în special în bucătăria thailandeză la numeroase preparate. Tăiețeii din bucătăria asiatică sunt produși din făină de orez.
Aceasta mai este folosită la scară largă ca liant pentru sosuri, dar este potrivită și pentru aluat. În cazul producției de dulciuri (brioșe, biscuiți, fursecuri sau blaturi de tartă) făina de orez este bună în special ca liant pentru budinci.
Făina de orez ar trebui depozitată într-un loc închis ermetic, uscat și întunecat. În mod ideal, într-un recipient închis și la o temperatură sub 20 de grade Celsius.
Preparatele cu făină de orez trebuie coapte puțin mai mult timp decât cele cu făină de grâu și la o temperatură mai redusă. Timpii de coacere sunt de obicei menționați în rețetele speciale care conțin acest ingredient.
Făina de orez vs. făina de grâu
Pe lângă faptul că făina de orez nu conține gluten și poate fi consumată de persoanele care suferă de boala celiacă sau care nu consumă gluten, este mai sățioasă decât făina de grâu pentru că este mai bogată în fibre.
Făina de orez induce senzația de sațietate mai rapid, în cantități mai mici și echilibrează nivelul glicemiei, ceea ce înseamnă că poate inhiba pofta de dulce.
✩ Făina de orez ajută la menținerea funcției hepatice sănătoase
Făina de orez conține colină, care ajută la transportul colesterolului și a trigliceridelor din ficat spre orice zonă din organism. Prin urmare, colina te poate ajuta să menții un ficat sănătos. Colina este necesară pentru a menține componentele esențiale ale membranelor.
Fie că urmezi un regim alimentar care exclude glutenul, fie că vrei să încerci preparate și ingrediente noi, făina de orez este o alegere foarte bună atât din punct de vedere nutritiv, cât și din punct de vedere gastronomic. Poți folosi acest ingredient pentru prepararea produselor de panificație fără gluten, dar și în alte rețete care necesită făină.
Gustul preparatelor obținute cu făină de orez este autentic, iar prelucrarea este simplă dacă urmezi pașii indicați în rețeta aleasă.
Beneficii făină de ovăz
1. Bogată în fibre
Organele noastre au nevoie de fibre insolubile, iar în cazul în care constipația este o problemă, făina de orez poate ajuta împreună cu consumul de nuci, fasole și legume, cum ar fi conopida și cartofii, pentru a spori aportul de fibre.
Alegerea unei diete bogate în fibre poate contribui la scăderea colesterolului și la echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge. Poate chiar ajuta la reducerea riscului de boală diverticulară, boli de colon, diabet de tip 2 și hipertensiune arterială.
2. Nu conține gluten
Făina din orez este produsă din cereale fără gluten, ceea ce o poate face o alegere mai bună atunci când vine vorba de persoanele care suferă de intoleranță la gluten și de boală celiacă. Glutenul este o proteină găsită în produsele din cereale, cum ar fi grâul și secara.
Oricine are boală celiacă, suferă de o afecțiune digestivă care perturbă sistemul imunitar atunci când intră în contact cu glutenul. Pentru cei cu intoleranță, deși ușoară, făina de orez poate reprezenta o alternativă.
3. Ajută la menținerea funcției hepatice sănătoase
Făina de orez conține colină, care ajută la transportul colesterolului și a trigliceridelor din ficat spre orice zonă din organism. Prin urmare, colina te poate ajuta să menții un ficat sănătos.
Un studiu publicat în International Journal of Experimental Pathology a arătat că o dietă care este deficitară în colină și bogată în grăsimi a condus la fibroză hepatică progresivă rapidă la șoareci.
4. Este bogată în antioxidanți
Are în componență antioxidanți, care luptă cu radicalii liberi în organism și previn îmbătrânirea prematură și boli precum cancerul.
Cum să faci făină de orez acasă (fără gluten)
O opțiune excelentă pentru cei care suferă de boala celiacă sau cei care urmează o dieta fără gluten, este aceasta rețetă de făina de orez, practică, economică și făcută în doar 5 minute.
- Ingrediente: 450g boabe de orez
- Materiale: blender, sită
- Pune boabele de orez în bolul blenderului.
- Alege funcția „puls” și amestecă până obții un praf fin.
- Cerne compoziția. Dacă mai rămân boabe întregi, amestecă-le din nou în robotul de bucătărie.
Făină integrală de orez și beneficiile oferite
- făină care nu conține în mod natural gluten
- ușor de digerat
- dă o senzație de sațietate
- adaugă fermitate și volum unui aluat fără gluten
- nu conține zahăr
- potrivită pentru vegani