Făina de spelta: proprietăți, beneficii, calorii

Cu o aromă asemănătoare cu a nucilor, făina de spelta te poate ajuta să obții un plus de nutrienți și un gust diferit. Află ce beneficii are consumul frecvent.

Graul spelta (Triticum Spelta) este strămoșul grâului comun și una din cele mai vechi cereale din lume. Se deosebește de grâul comun prin faptul că după recoltare, bobul rămâne protejat de pale. Gustul său este intens și deosebit, amintind de cel al nucii.

Această specie de grâu se cultivă încă din antichitate, (în urmă cu cel puțin 5000 de ani), de către civilizațiile din sud-vestul Asiei, dar și în Caucaz. Inclusiv în Vechiul Testament este menționată această cereală, ca principal ingredient în producerea pâinii. În Europa s-a semnalat utilizarea grâului spelta în jurul anului 1900 î. Hr.

În ceea ce privește vechimea agriculturii pe teritoriul României cu această cereală, săpăturile arheologice făcute la Porțile de Fier au arătat ca Triticum spelta era prezent aici încă de acum 10000 ani.

Ce este făina de spelta și ce este atât de special la ea?

Făina de spelta și-a câștigat popularitatea în timp, deoarece este una dintre cele mai accesibile făinuri integrale nutritive. Beneficiile făinii de spelta sunt cunoscute de oamenii din antichitate, iar aceasta a jucat un rol esențial în bucătăriile vremii. Este o boabă de cereale, dar care nu se aseamănă cu grâul.

Gustul făinii de spelta este un pic dulce și cu gust de nucă. Mulți oameni o numesc o făină universală, deoarece poate fi folosită cu ușurință pentru a coace sau găti. Datorită prezenței “glutenului”, făina de spelta este o opțiune excelentă pentru pâine și prăjituri.

Așadar, adăugând sau folosind făină de spelta, vei obține gustul, toată valoarea nutritivă a făinii de spelta și, de asemenea, textura necesară. În afară de beneficiile nutriționale ale făinii de spelta, un alt motiv pentru popularitatea sa este faptul că se digeră mult mai ușor.

Făină de spelta: Valoare nutrițională

  • 100g făină de spelta:
  • 246 de calorii
  • 11g de proteine
  • 1,6g de grăsimi
  • 51g de carbohidrați
  • 7,6g de fibre

Spelta este o sursă excelentă de calciu, magneziu, seleniu, zinc și fier.

De asemenea, conține vitamina E și complexul de vitamine B, în special niacină.

Consumul de făină de spelta este ideal pentru a obține necesarul zilnic de fibre. În acest mod îți va fi mult mai ușor să-ți reconturezi silueta fără să apelezi la diete foarte restrictive. Fibrele țin apetitul sub control și reduc poftele pentru alimente hipercalorice. De asemenea, previn fluctuațiile glicemiei și stimulează digestia, prevenind constipația, crampele sau durerile abdominale.

În urma studiilor s-a constatat că includerea în meniul zilnic a produselor pe bază de făină de spelta previne afecțiunile cardiovasculare și reduce riscul de atac de cord

Care este diferența dintre spelta și grâul integral ?

Din punct de vedere al conținutului de vitamine și minerale, spelta și grâul sunt foarte similare, însă spelta are un conținut mai mare de proteine. Numărul de calorii este asemănător, iar cantitatea de fibre este apropiată.

Beneficiile folosirii făinii de spelta

Folosirea făinii de spelta în gătit și coacere are mai multe beneficii, inclusiv:

  • Niveluri nutriționale mai mari de vitamine și minerale în comparație cu făina de grâu obișnuită
  • Conținut mai scăzut de gluten, făcându-l potrivit pentru persoanele cu sensibilitate la gluten
  • Textură mai ușoară și gust mai dulce în produsele de panificație
  • Ideal pentru a face pâine, brioșe și alte produse de copt
  • Perfect pentru utilizare în salate și risotto

Dovezi științifice care susțin beneficiile pentru sănătate ale făinii de spelta

În ciuda faptului că este un cereale străveche, s-a descoperit că făina de spelta are numeroase beneficii pentru sănătate. Iată câteva studii științifice care susțin beneficiile pentru sănătate ale făinii de spelta:

  • Un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a constatat că făina de speltă conține niveluri mai mari de antioxidanți în comparație cu alte tipuri de făină de grâu.
  • Un alt studiu publicat în Journal of Nutrition a constatat că făina de spelta poate ajuta la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
  • Un studiu publicat în Journal of Cereal Science a constatat că făina de spelta are un indice glicemic mai scăzut în comparație cu făina de grâu obișnuită, ceea ce o face o opțiune bună pentru persoanele care doresc să își gestioneze nivelul zahărului din sânge.

Beneficiile grâului spelta pentru sănătate

Primele observații asupra acestui tip de grâu sunt făcute de Sfânta Hildegard din Bingen.

Stareța Hildegard din Bingen (1098-1179) a fost o iubitoare a plantelor vindecătoare și o bună cunoscătoare a folosirii terapeutice a lor, iar indicațiile ei sunt urmate cu succes și astăzi. Ea a notat sistematic efectele vindecătoare ale grâului, alături de observațiile sale despre plantele medicinale în cartea ei “Physika”.

Grâul Spelta are un efect special de întărire a sistemului nervos și o digestibilitate crescută.

Cauzele acestui efect se afla atât în proteine, cât și în structura amidonului. Datorită solvabilității lor deosebite în apă, substanțele vitale ale grâului sunt asimilate mai ușor și mai repede ca hrană de către organism.

Acest lucru poate explica de ce persoanele slăbite, copiii mici și bolnavii în vârstă pot digera mai bine grâul Spelta.

Are un efect regenerator asupra celulelor, mărind capacitatea acestora și crescând potențialul intelectual.

Regimul bazat pe aceasta cereală este frecvent aplicat în sanatorii la bolnavii de leucemie, pentru efectul benefic asupra splinei și măduvei. În procesul digerării acestuia, organismul necesită o cantitate foarte mică de secreții biliare.

Cu ajutorul analizelor făcute in Germania, de către dr. Kling s-au stabilit deosebiri ale complexelor de proteine între grâul Spelta și tipurile de grâu comun.

Astfel:

  • Grâul Spelta are un conținut de grăsimi mai mare decât grâul comun;
  • Conține Thiocyanat, ceea ce are un efect vitalizant, de stimulare a imunității și antiinflamator;
  • are un conținut de vitamine mai ridicat;
  • un conținut mai ridicat de substanțe minerale;
  • un conținut mai mare de L-Tryptophan, precursorul hormonului de buna-dispoziție;
  • un conținut mai mare de acizi grași nesaturați, în deosebi de acid linoleic.
  • Microelemente și substanțe vitale cum ar fi albumine de calitate, hidrocarburi complexe și grăsimi, precum și energie solară înmagazinată în concentrație înaltă, caracterizează aceasta super-cereală.

Despre grâul Spelta se spune că stimulează metabolismul și activitatea rinichilor și produce o dezintoxicare a organismului. Consumatorii lui afirmă că acesta crește starea de bine și capacitatea de performanță.

Este un excelent remediu natural pentru că, față de celelalte specii de cereale, are substanțele nutritive optim dozate și echilibrate.

Pe baza calităților lui, grâul Spelta și-a dovedit valoarea în regimuri de tratare ale bolilor degenerative, ale îmbolnăvirilor pielii și mucoaselor și ale tulburărilor metabolismului și digestiei.

  • Stimulează circulația sanguină, crește aportul de sânge și oxigen la nivel celular.
  • Contribuie la dezvoltarea masei musculare.
  • Este eficace în combaterea infecțiilor cauzate de Candida.
  • La fumători, influențează pozitiv capacitatea fizică și intelectuală, respectiv procesul de regenerare al organismului.
  • În afară de acestea, îmbunătățește procesul de formare a sângelui și stimulează metabolismul la nivelul sistemului nervos.

Efectele pozitive ale grâului Spelta sunt cunoscute mai ales în caz de neurodermatită, boală de piele larg răspândita, mai ales la copiii mici, la care alergiile la alimente pot fi un factor declanșator al simptomelor.

Grâul Spelta este ușor digerabil (adică în procesul digerării lui organismul necesită o cantitate foarte mică de secreții biliare) și are un efect special “de înseninare” asupra pacienților depresivi, datorită conținutului mare de L-Tryptophan.

Combinația particulară de nutrienți oferită de grâul Spelta poate reprezenta o hrană specială pentru persoanele ce prezintă migrene, ateroscleroză sau diabet și poate lupta împotriva unor boli de inima și a cancerului.

Pâine cu turmeric, făină spelta și semințe de floarea-soarelui

Indiferent de anotimp, nimic nu se compară cu pâinea proaspătă. Desfătarea obișnuită este parcă și mai mare atunci când fiecare bucățică ne aduce beneficii reale pentru sănătate. În această pâine aurie, turmericul măcinat și semințele de floarea-soarelui se armonizează cu aroma de nuci a făinii de spelta, bogată în proteine.

Ingrediente:

1/2 cană apă călduță

Cum se prepară:

  1. Amestecă apa călduță, laptele, siropul de arțar și drojdia într-un vas și lasă-le acolo timp de 5 minute, până când drojdia începe să acționeze.
  2. Adaugă uleiul de măsline, făina, turmericul, psylium-ul dacă folosești, sarea. Amestecă totul cu o lingură de lemn pentru a obține un aluat moale
  3. Pune aluatul într-un vas și îl vei acoperi cu un prosop sau cu o farfurie mare. Lasă-l să crească la temperatura camerei pentru 2 ore sau până când și-a dublat dimensiunea
  4. După ce aluatul e crescut, îl vei frământa ușor în vas până când devine moale și elastic. Procesul ar trebui să dureze aproximativ 5-8 minute. Acoperă iar aluatul și mai lasă-l la crescut pentru aproximativ 30 de minute
  5. Încinge cuptorul la 180 de grade. Umple o tavă de copt sau un vas similar cu aproximativ 1 cană de apă caldă
  6. Pune semințele în interiorul aluatului. Frământă blând și îndoaie aluatul pentru a-l distribui, după care îi vei da forma unei pâini obișnuite sau rotunde și îl vei pune într-o tavă de copt îmbrăcată în hârtie de copt.
  7. Crestează aluatul deasupra de 2-3 ori, cam la 1,2 cm la aproximativ 45 grade, ajutându-te de un cuțit. Vei presăra ușor făină peste aluat. Aluatul va fi copt pentru cca. 30 de minute sau până când pâinea s-a copt frumos Scoate pâinea din cuptor și las-o să se răcorească.

Poftă bună!

One thought on “Făina de spelta: proprietăți, beneficii, calorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.