Cum arată leurda, ce gust are și care sunt beneficiile ei pentru sănătate. Ce putem face cu leurda, care este cel mai bun mod de o găti și ce efecte secundare are consumul ei.
Cum arată leurda?
Leurda crește în pâlcuri dense, adesea la poalele pădurii în vârful sezonului. Frunzele, de un verde crud, sunt lungi și ascuțite, cu o margine netedă și așa cum am menționat mai sus, sunt ideal de cules atunci când sunt tinere.
Florile de leurdă formează un ciorchine alb delicat și tind să înflorească la mijlocul primăverii. Și acestea sunt comestibile și pot fi deseori adăugate în salate și în alte feluri de mâncare.
Când este sezonul leurdei?
Leurda poate crește și poate avea o înălțime între 45 și 50 cm, fiind asemănătoare cu usturoiul. Frunzele și florile sunt comestibile.
Frunzele verzi sunt delicioase adăugate la supe, sosuri și pesto. Acestea apar în martie și sunt cel mai bine de cules atunci când sunt tinere.
În schimb, florile apar din aprilie până în iunie și pot adăuga un gust puternic de usturoi la salate și sandvișuri.
Ce gust are leurda?
Leurda are o aromă de usturoi, deși nu este la fel de grea sau de înțepătoare precum cățeii de usturoi. Alegeți o frunză și strângeți-o ușor, apoi adulmecați-o. Va mirosi a usturoi.
Frunzele miros înțepător, însă atunci când gătiți cu ele, gustul lor va deveni delicat și mai dulce decât v-ați aștepta.
Beneficiile leurdei pentru sănătate
Folosită în mod tradițional în toată Europa ca tonic de primăvară datorită proprietăților sale de purificare a sângelui, la fel ca usturoiul verde, se pare că leurda scade colesterolul și tensiunea arterială, ceea ce, la rândul său, ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare, precum atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.
Leurda are o tradiție veche de utilizare ca plantă medicinală în multe țări diferite, cu efecte antifungice, antimicrobiene, antiseptice, antiinflamatorii, citotoxice, antioxidante, expectorante, vasodilatatoare și cardio-protectoare.
De asemenea, este folosită ca tonic pentru digestive, calmarea colicilor, tratarea pierderii poftei de mâncare și vindecarea indigestiei.
În ciuda acestei utilizări largi, studiile științifice asupra compoziției sale nutritive, activitatea farmacologică și efectul terapeutic au fost rare până acum. De altfel, recent au fost publicate mai multe studii, în special din Europa de Est, acestea având multe concluzii interesante.
Din păcate, cercetările pe oameni au fost limitate până acum și majoritatea studiilor au folosit șobolani sau celule umane în cultură.
În pofida acestui fapt, rezultatele au fost bune, arătând că multe dintre utilizările tradiționale ale leurdei pot fi susținute.
Mai exact, s-a dovedit că extractele de frunze de leurdă au proprietăți antiinflamatorii puternice, scad tensiunea arterială, scad sensibilitatea la insulină, scad colesterolul, inhibă agregarea trombocitelor și măresc fluiditatea membranei, toate acestea fiind benefice în bolile cardiovasculare.
De asemenea, s-a descoperit că extractele din frunze, tulpini și flori inhibă proliferarea liniilor de celule canceroase umane, inclusiv de sân, plămân, prostată, colon, limfoame și neuroblaste.
Leurda acționează și ca agent chimiopreventiv, inhibând astfel formarea celulelor canceroase.
În ambele cazuri, leurda a fost văzută ca o plantă cu un potential benefic mai mare decât usturoiul cultivat tradițional.
În plus, leurda s-a dovedit a fi antibacterian și antifungic și este folosită cu succes pentru a trata unele infecții și pentru a normaliza flora intestinală. Totodată, multe dintre substanțele fitochimice din leurdă s-au dovedit a fi antioxidanți puternici.
Utilizări medicinale moderne ale leurdei
Leurda a fost recunoscută drept „Planta anului” în 1992 de către Asociația pentru Protecția și Cercetarea Plantelor Medicinale Europene.
Și nu este doar un protector al inimii și un purificator al sângelui, aceasta curăță și îmbunătățește digestia, ceea ce este util pentru diferite afecțiuni, de la tulburări ale pielii până la probleme de stomac și, în plus, întărește sistemul imunitar al organismului.
În zilele noastre, printre plantele recomandate se află și leurda ca tonic pentru stomac și pentru alte afecțiuni cum ar fi problemele cu bila sau cu urinarea. Totodată, poate fi folosită pentru a ameliora crampele și pentru a combate obezitatea.
Ca plantă vindecătoare, leurda poate fi consumată sub formă de ceai, luată ca ulei macerat (de exemplu, în ulei de măsline) sau mâncată crudă în salate și sandvișuri.
Efecte secundare ale consumului de leurdă
Unii oameni sunt alergici la plantele din familia usturoiului, iar efectele secundare semnalate de consumul de leurdă variază, de la respirație urât mirositoare și tulburări de stomac până la reacții alergice.
Excesul de leurdă poate provoca flatulență și arsuri la stomac. Mai mult, au fost trase semnale de alarmă cu privire la faptul că poate subția sângele și nu este deloc indicată persoanelor care iau medicamente în acest sens.
Leurda în sarcină și alăptare
Nu există suficiente informații fiabile pentru a ști dacă leurda este sigură de utilizat în timpul sarcinii sau alăptării. Cel mai bine ar fi să evitați consumul până nu vor fi efectuate studii și nu vor fi oferite concluzii clare.
Alte utilizări ale leurdei
O idee ar fi să fierbeți frunzele și apoi lichidul rezultat poate fi folosit ca dezinfectant. Se spune că mirosul de leurdă respinge pisicile, așa că poate fi cultivată cu brio în grădina unui ornitolog pasionat.
În ciuda mirosului său puternic, are un gust mult mai blând decât usturoiul convențional.
Se confundă ușor, înainte de înflorire, cu Crinul din vale pentru că au frunze similare. Totuși, cel mai bine ar fi să nu îl mâncați pe acesta deoarece este otrăvitor.
Ce puteți face cu leurda
Florile sunt comestibile, iar frunzele reprezintă un adaos excelent la un sandviș cu brânză sau pate de ficat. Culegeți cu grijă o mână de frunze fără a smulge bulbii și amestecați-le sau tocați-le și folosiți-le la fel ca usturoiul.
De asemenea, puteți păstra florile, deoarece le puteți folosi ca pe un decor frumos comestibil pentru mâncăruri savuroase.
Frunzele, cu nuci, ulei de măsline și câteva linguri de parmezan adăugate după, se vor transforma într-un delicios pesto de leurdă.
Și bineînțeles puteți găti o supă de primăvară minunată din frunze:
- Căliți o ceapă în unt până se înmoaie și apoi adăugați un cartof tăiat mărunt și o frunză de dafin.
- După încă cinci minute de prăjire, se adaugă 500 ml de supă de legume și se fierbe totul până când cartoful devine moale, adică aproximativ 10 minute.
- Adăugați o grămadă de frunze de leurdă proaspătă și mai fierbeți încă puțin – nu mai mult de câteva minute.
- Scoateți frunza de dafin, amestecați, adăugați condimente și veți avea un bol cu o supă delicioasă în fața dumneavoastră.
Care este cel mai bun mod de a găti leurda?
Asigurați-vă că spălați bine fiecare frunză în apă rece înainte de a o mânca, întrucât este o plantă sălbatică, așa că, pe lângă noroi, acest lucru vă poate aduce și alte neplăceri.
Frunzele, florile și păstăile mai tinere pot fi adăugate pur și simplu în salate, iar tulpinile florale pot fi folosite ca arpagicul.
Frunzele mai mari pot fi fierte, precum spanacul sau transformate în sos, pesto sau dressing.
Ceea ce crește împreună, merge împreună, iar leurda poate face pereche bună cu alte alimente de primăvară cum ar fi mielul, păstrăvul, somonul și cartofii noi.
Cum se păstrează leurda?
Dacă intenționați să gătiți leurda proaspătă în două sau trei zile de când ați luat-o, atunci aceasta poate fi păstrată într-un recipient etanș la frigider.
Alternativ, puneți tulpina într-un pahar cu apă și puneți-o la frigider pentru a se menține verde mai mult timp.
Leurda culeasă se păstrează cel mai bine într-un loc răcoros și întunecat, într-o pungă de plastic, iar recipientul pentru legume al frigiderului este ideal.
Frunzele de leurdă culese se vor păstra 3-4 zile astfel, dar în ceeac e privește florile, cel mai indicat ar fi să fie folosite în ziua în care sunt culese.
Cum să congelează leurda
La fel ca fructele sau legumele congelate și leurda poate fi congelată pentru a-și păstra prospețimea și nutrienții. Pur și simplu, spălați-o, lăsați-o sa se usuce și puneți-o într-o pungă specială și depozitați-o în congelator.
Un alt beneficiu atunci când vorbim despre congelarea leurdei este că o puteți adăuga în mâncăruri și în afara sezonului.
Paste cu sos pesto din leurdă
Timp: 10 minute
Ingrediente pentru 2 porții: paste pentru 2 persoane, 100 g leurdă, 70 g muguri de pin, 60 g ulei de măsline extravirgin și ½ linguriță de sare
Preparare: Fierbe pastele respectând instrucțiunile de pe ambalaj. După ce pastele au fiert, adaugă leurda, mugurii de pin și sarea în blender și transformă-le într-o pastă. Adaugă apoi, treptat, uleiul de măsline. Adaugă peste paste sosul de leurdă și servește.
Risotto cu leurdă
Timp: 45 minute
Ingrediente pentru 2 porții: 2 ½ căni de supă de legume, 100 g leurdă, 2 linguri de ulei de măsline, 2 căței de usturoi, 250 g orez pentru risotto, sare și piper după gust
Preparare: Pune supa de legume la fiert, apoi opărește frunzele de leurdă în ea preț de 30 de secunde. Scoate leurda, ține-o sub jet de apă rece câteva secunde, apoi las-o să se scurgă. Toacă, apoi, leurda mărunt.
Supa de legume e în continuare pe foc. Într-o altă tigaie, încinge uleiul, călește usturoiul, apoi adaugă orezul. Lasă boabele de orez să devină transparente, adaugă leurda în tigaie, urmată de o parte din supa de legume. După ce aceasta se evaporă, amestecă bine compoziția obținută și adaugă restul supei de legume. După 30 de minute, orezul ar trebui să fie gătit, iar supa de legume evaporată. Oprește focul și servește risotto-ul cu parmezan ras.
Supă cremă de leurdă
Timp: 30 minute
Ingrediente pentru 4 porții: 1 ceapă mărunțită, 1 lingură ulei de floarea soarelui, 250 g cartofi tăiați în formă de cubulețe, 125 g leurdă tocată mărunt, 1 l supă de legume sau apă, 1 linguriță de bulion, puțină zeamă de lămaie, sare și piper după gust
Preparare: Într-o tigaie mare, călește ceapa în uleiul de floarea soarelui deja încins. Adaugă, apoi, cartofii, amestecă bine, după care adaugă și supa de legume în tigaie. După aproximativ 20 minute, cartofii ar trebui să fie fierți. Adaugă leurda, las-o să fiarbă câteva minute și oprește focul. Folosește blenderul pentru a transforma compoziția în supă cremă. Servește supa asezonată cu sare, piper și zeama de lămâie.
Cartofi wedges asezonați cu leurdă
Timp: 45 minute
Ingrediente pentru 2 porții: 4 cartofi mari, 50 g leurdă, sare și piper după gust, un strop de ulei de floarea-soarelui
Preparare: Curăță cartofii, spală-i, taie-i felii, apoi masează-i cu uleiul de floarea soarelui. Asezonează cartofii cu sare și piper și pune-i într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Lasă-i la copt până se rumenesc, după care adaugă leurda tocată mărunt și mai lasă-i în cuptor încă 10 minute, la foc mic.
Brioșe cu brânză feta și leurdă
Timp: 22 minute
Ingrediente pentru 12 brioșe: 375 g făină care crește singură, 200 g leurdă tocată mărunt, 200 g brânză feta, 2 ardei copți mărunțiți, 3 linguri de parmezan ras, 330 ml lapte, 90 ml unt topit, 1 ou
Preparare: Încălzește cuptorul la 200 grade Celsius. Unge cu puțin ulei 12 forme de brioșe. Într-un bol, amestecă făina, leurda, brânza feta, parmezanul și ardeii copți. Adaugă, apoi, laptele, untul și oul peste aluat. Pune aluatul format în cele 12 forme de brioșe și coace-le timp de 20-22 de minute. Scoate brioșele din cuptor și servește-le calde sau reci.
Este una dintre plantele preferate in sezonul acesta cand ne revenim dupa lipsa de nutrienți din perioada iernii. Chiar dacă nu este o planta chiar accesibila pentru toata lumea, consider ca ar trebui sa fie consumata mai mult, adica nu doar in aceasta perioada.