Pinul este un arbore înalt (40-50 de metri înălțime), din familia Pinaceae, și are o durată lungă de viață, chiar și de 1.000 de ani. Totodată, trebuie să știi că pinul este un arbore ale cărui semințe au mai multe beneficii.
Deși se găsesc pe aproape fiecare continent, doar 18 specii de pini din Europa, America de Nord și Asia produc semințe de pin suficient de mari pentru consumul uman. Totuși, există doar două specii de pin cunoscute pentru sâmburii lor comestibili, și anume: Pinus sibirica și Pinus koraiensis.
Semințele de pin au un strat exterior dur (coaja) maro închis, iar în interior se află miezul de culoare alb-crem, care are o aromă delicată de unt și un gust asemănător cu nucile de caju. De asemenea, aceste semințe micuțe sunt o sursă uimitoare de nutrienți, minerale esențiale, vitamine și acizi grași mononesaturati, care ajută foarte mult sănătatea prin reducerea nivelului de colesterol rău din sânge.
După cum am spus, semințele de pin ne oferă multiple beneficii, dar sunt și unele dintre cele mai scumpe semințe de pe piață din cauza timpului necesar creșterii și a efortului de a recolta semințele din învelișul lor protector.
Principalii factori care contribuie la prețul ridicat sunt:
- Timpul – durează între 15 și 25 de ani pentru ca acești arbori să înceapă să producă semințe și până la triplul timpului pentru ca ei să atingă producția maximă;
- Semințele de pin se găsesc în conurile de pin și durează aproximativ 18 luni pentru a se maturiza;
- Deoarece semințele de pin sunt gata de recoltat cu aproximativ 10 zile înainte de începerea procesului de deschidere a conului, ele sunt foarte greu de îndepărtat;
- Pentru a accelera și ușură procesul, conurile sunt puse într-o pungă de pânză și lăsate la soare să se usuce timp de 20 de zile;
- În continuare, conurile sunt zdrobite, eliberând semințele, care sunt apoi separate de con cu mâna.
- Prin urmare, procesul de extragere a versiunii finale a ceea ce cumperi de la magazin poate dura aproape doi ani.
Ce proprietăți au semințele de pin
Este incredibil cum în aceste micuțe semințe există o bogăție atât de mare de nutrienți esențiali pentru corpul nostru.
Se pare că semințele de pin sunt foarte bogate în calorii (100 g de semințe de pin oferă 673 de calorii). Conținutul lor caloric ridicat provine în principal din grăsimi sănătoase. În plus, ele cuprind numeroase fitochimice, vitamine, antioxidanți și minerale care promovează sănătatea.
Semințele de pin, la fel ca și migdalele, sunt o sursă excelentă de vitamina E, un puternic antioxidant liposolubil, necesar pentru menținerea integrității membranei celulare a mucoasei și a pielii prin protejarea acesteia de radicalii liberi de oxigen nocivi (compunând aproximativ 9,33 mg la 100 g – aproximativ 62% din doza zilnică recomandată).
Totodată, semințele de pin sunt o sursă excelentă de complex B de vitamine, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic, vitamina B6 și folatii. În plus, semințele de pin conțin cantități impresionante de minerale esențiale, precum: mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc și seleniu.
Conform mai multor studii, semințele de pin sunt cele mai bogate surse de mangan.
Ce beneficii au semințele de pin
Reduc inflamația din organism
Semințele de pin conțin acid pinolenic, un acid gras omega-6, iar studiile au demonstrat că acest compus reduce markerii inflamatori. După cum se știe, inflamația poate duce la boli cronice, inclusiv cancer, declin cognitiv și boli de inimă.
Scad riscul anumitor tipuri de cancer
Semințele de pin sunt bogate în magneziu (doar o porție mică de semințe reprezintă 18% din cantitatea zilnica recomandată) și se știe că dietele bogate în acest mineral sunt asociate cu riscuri mai mici de apariție a mai multor tipuri de cancer. De exemplu, un studiu a urmărit peste 67.000 de bărbați și femei pentru a observa incidența cancerului pancreatic (deoarece a fost asociat cu aportul de magneziu), iar la final au descoperit că fiecare scădere de 100 de miligrame de magneziu pe zi a reprezentat un risc cu 24% mai mare de a dezvolta cancer pancreatic.
Un alt studiu a urmărit incidența cancerelor colorectale pe aportul de magneziu la femeile aflate în postmenopauză și a descoperit o corelație pozitivă între creșterea magneziului și cazurile mai scăzute de cancer colorectal. Acest studiu recomandă consumul a 400 de miligrame de magneziu pe zi pentru cele mai eficiente rezultate de prevenire a cancerului
Scad colesterolul rău
Cercetările arată o reducere a nivelului de colesterol rău atunci când introduci semințe de pin în dietă. Așadar, este important să le consumi, deoarece un nivel crescut al colesterolului te expune riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral. Noi îți recomandăm cu încredere semințele de pe site-ul nostru.
Totodată, s-a dovedit că semințele de pin reduc nivelul de colesterol și ajută în mod specific la prevenirea aterosclerozei, un sindrom comun care implică acumularea plăcii în vasele de sânge arteriale. De exemplu, un studiu din 2014 a arătat o îmbunătățire semnificativă a nivelului lipidelor de colesterol la femeile cu sindrom metabolic, un grup de afecțiuni, inclusiv colesterolul ridicat, care indică un risc de boli de inimă, după doar șase săptămâni.
Scad tensiunea arterială
După cum am spus și mai sus, semințele de pin sunt bogate în magneziu, iar acest mineral este asociat și cu niveluri scăzute ale tensiunii arteriale și riscul de accident vascular cerebral. Așadar, deoarece hipertensiunea arterială cauzează multe probleme de sănătate, inclusiv insuficiența cardiacă, anevrism, funcție renală redusă și pierderea vederii, este important să incluzi aceste semințe de pin în dieta ta.
Ajută la menținerea greutății
Studiile au arătat că bogăția de nutrienți găsite în aceste semințe au avut rezultate bune în combaterea obezității și în sprijinul unei greutăți sănătoase. Mai exact, cercetătorii au descoperit că cei care consumă în mod regulat semințele de pin au o greutate medie mai mică, circumferință mai mica și chiar un nivel mai scăzut de rezistență la insulină.
Ajută memoria
Semințele de pin furnizează nutrienți esențiali creierului, ajutând la prevenirea problemelor cognitive precum Alzheimer, boala Parkinson și demența legată de vârstă. Așadar, consumul acestor semințe ca înlocuitor pentru unele dintre grăsimile saturate ar putea fi deosebit de eficientă în promovarea sănătății creierului.
Sprijină sănătatea oaselor
Se spune că cel mai bun mineral pentru oase puternice este calciul, iar oamenii folosesc adesea lapte pasteurizat crezând că așa au parte de el, dar aceasta este una dintre cele mai nepotrivite alegeri. În primul rând, trebuie să știi că laptele este un aliment alcalin, dar care după pasteurizare devine acid, cauzând o afecțiune în organism numită acidoză.
Prin urmare, noi iți recomandăm să apelezi cu încredere la semințele de pin. Acestea conțin vitamina K, un mineral ce ajută la sănătatea oasele mai bine decât calciul.
De exemplu, potrivit studiului Framingham Heart Study, bărbații și femeile cu cel mai ridicat nivel de vitamina K2 au avut cu 65% mai puține șanse de a suferi fracturi osoase și de șold, în comparație cu cei cu niveluri scăzute de vitamina K2.
Îmbunătățesc sănătatea ochilor
Semințele de pin conțin multa luteină, un antioxidant carotenoid cunoscut sub numele de „vitamina ochiului”.
Deși există peste 600 de carotenoizi pe care corpul tău îi poate folosi, doar aproximativ 20 dintre aceștia pot fi transportați la ochi. Dintre cele 20, doar două (luteina și zeaxantina) sunt depuse în cantități mari în macula ochilor. Prin urmare, acești antioxidanți sunt cheia pentru menținerea ochilor sănătoși, deoarece ajută la prevenirea degenerescenței maculare și a glaucomului prin combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi cauzate de „lumina albastră”, expunerea la soare și alti factori, cum ar fi dieta necorespunzătoare.
Stabilizează starea de spirit
Într-un studiu din 2015, cercetătorii au publicat concluziile lor privind aportul alimentar de magneziu la adolescenții cu depresie, tulburări de anxietate și ADHD. Studiul a constatat că un nivel mai mare de magneziu (cum ar fi cel găsit în nutriția cu semințele de pin) a fost asociat cu mai puține „ieșiri nepotrivite”, cum ar fi izbucnirile de furie și alte comportamente exterioare asociate cu aceste tulburări de dispoziție.
Totodată, un alt studiu a descoperit o corelație puternică între aportul scăzut de magneziu și apariția depresiei la persoanele sub 65 de ani.
Sfaturi utile:
Din cauza conținutului mare de grăsimi, nu este indicat să păstrezi semințele de pin la temperatura camerei. Acestea trebuie refrigerate după cumpărare, iar odată deschise, trebuie păstrate într-un recipient ermetic și fie refrigerate, fie congelate, deoarece se râncezesc.
*La temperatura camerei rezistă maxim o săptămână, iar la frigider pot rezista 1-2 luni.
Datorită aromei, semințele de pin pot fi consumate ca atare sau pot fi folosite atât în produsele dulci, cât și în cele sărate. Una dintre cele mai cunoscute utilizări ale semințelor de pin este în prepararea pesto-ului. De asemenea, sunt adesea folosite pentru a completa salate și alte feluri de mâncare reci, dar pot fi și gătite.
Cum să mănânci mai multe seminţe de pin
Foloseşte, de pildă, seminţele de pin pentru a prepara un sos pesto făcut în casă. Pur şi simplu pui la blender seminţele de pin cu parmezanul şi cu busuiocul proaspăt (poţi să le pui şi într-un robot de bucătărie), apoi încorporezi puţin ulei de măsline extravirgin până când compoziţia ajunge la consistenţa dorită.
Pentru a le creşte savoarea, prăjeşte uşor seminţele de pin într-o tigaie uscată şi apoi adaugă un pumn de seminţe în salata ta preferată, în supă sau în „sendvişurile” făcute cu lipie.
Altă variantă: poţi consuma seminţele de pin ca atare, pe post de gustare. Încearcă să le combini cu paprika sau cu piper roşu (cayenne), pentru a le da un plus de savoare.
Acum ne mai rămâne întrebarea cum le consumăm, și altfel decât crude sau pur și simplu presărate peste salate. Răspunsul e simplu: le transformăm într-un sos dulce, asemănător cu cel Caesar.
Rețetă de sos cu semințe de pin
Ingrediente:
Salata: 100 g baby spanac, 120 g valeriană
Sosul: 160 g semințe de pin, 1 cățel usturoi, 2 lingurițe oțet de mere, 2 lingurițe sos de soia, 1 linguriță miere, 60 ml apă piper colorat cu chili pentru decor
Mod de pregătire:
- Clătiți bine în apă rece baby spanacul și valeriana, uscați și așezați-le în farfurie.
- Puneți semințele de pin în robotul de bucătărie și măcinați-le bine.
- Adăugați restul ingredientelor și omogenizați. Puneți sosul peste salată și decorați cu un praf de piper colorat cu chili.
- Serviți imediat
Mierea poate fi înlocuită cu sirop de agave sau de arțar.
Sosul din semințe de pin poate fi servit și cu bețe de țelină, sticks-uri de ardei gras sau paste din dovlecei.
Posibile reacții adverse‼️
Există foarte puține efecte secundare cunoscute ale semințelor de pin. În general, aceste semințe pot fi mâncate în siguranță de majoritatea persoanelor, inclusiv copii de la vârstă de 3 ani. Totuși este bine să fie consumate în cantități moderate și în combinație cu alte alimente sănătoase.
O posibilă reacție adversă a semințelor de pin poate fi alterarea gustului. Tulburarea se numește sindromul semințelor de pin. Unele persoane după ce consumă semințe de pin pot rămâne cu un gust metalic, amărui, care se menține câteva zile. Această reacție secundară este temporară și nu pune în pericol sănătatea.
Semințe de pin contraindicații
Semințele de pin sunt contraindicate persoanelor care suferă de alergii sau intoleranțe alimentare. De asemenea, nu se recomandă consumul de semințe de pin în cantități mari de către cei cu boli gastrointestinale, diaree, constipație.
Sunt cele care dau savoare rețetei originale de pesto. Cu toate acestea, la noi nu sunt chiar atât de comune precum în alte țări unde sunt mult mai consumate și apreciate! Oricum ar fi, sunt foarte potente și benefice!