Căpșuni: proprietăți, beneficii, rețete

Informatii generale

Capsunul (sub denumirea stiintifica de Fragaria ananassa) a aparut in Europa in secolul al XVIII-lea. Aceste fructe le recunoastem dintr-o mie datorita culorii rosii, a aromei dulci si suculente. Exista sute de soiuri de capsuni, fiecare prezentand atribute unice, inclusiv profiluri de aroma, rezistenta la boli, dimensiune, forma si chiar culoare.

Pe de-o parte, capsunile reprezinta o sursa excelenta de vitamina C si mangan si contin, de asemenea, cantitati decente de folat (vitamina B9) si potasiu. Aceste fructe delicioase sunt foarte bogate in antioxidanti si compusi ai plantelor, care pot avea beneficii pentru sanatatea inimii si controlul glicemiei. Pe de alta parte, capsunile pot ajuta, de asemenea, mai bine functia creierului, sporesc si ajuta la mentinerea sanatatatii ochilor, a pielii, artrita si a gutei. Continutul polifenolic care se regaseste in capsuni ajuta la imbunatatirea sistemului nostru imunitar, ajutand la prevenirea diferitelor forme de cancer si reducerea semnelor de imbatranire prematura.

Substante nutritive din capsuni

Valori nutritionale

Capsunile sunt o excelenta sursa de antioxidanti, vitaminele A, C, E si grupul B-complex, precum si mineralele precum potasiul, manganul, fluorul, cuprul, fierul si iodul. Capsunile sunt alcatuite in principal din apa ( in proportie de 91%) si carbohidrati ( in proportie de 7,7%). In plus, aceste fructe contin numai cantitati minore de grasime (0,3%) si proteine ​​(0,7%).

Elementele nutritive, in cantitate de 3,5 grame (100 grame) de capsuni crude sunt:

  • Calorii: 32
  • Apa: 91%
  • Proteina: 0,7 grame
  • Carbohidrati: 7,7 grame
  • Zahar: 4,9 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Grasime: 0,3 grame

Carbohidrati

Capsunile proaspete sunt foarte bogate in apa, astfel incat continutul lor total de carbohidrati este foarte scazut – mai putin de 8 grame de carbohidrati la 100 grame. Continutul net de carbohidrati digerabili este mai mic de 6 grame in aceeasi cantitate de servire. Majoritatea carbohidratilor de fructe de padure provin din zaharuri simple – cum ar fi glucoza, fructoza si zaharoza – dar contin, de asemenea, o cantitate decenta de fibre.

Capsunile au un scor indice glicemic (GI) de 40, care este relativ scazut. Aceasta inseamna fructele nu provoaca o crestere mare a nivelului zaharului din sange si sunt considerate sigure pentru persoanele care au diabet zaharat.

Fibre

Fibrele contin aproximativ 26% din continutul de carbohidrati din capsuni. O portie de capsuni de aproximativ 100 de grame ofera 2 grame de fibre – atat solubile, cat si insolubile.

Fibrele dietetice sunt importante pentru a hrani bacteriile prietenoase in intestin si pentru a imbunatati sanatatea digestiva. Ele sunt, de asemenea, benefice pentru pierderea in greutate si pot ajuta la prevenirea multor boli.

Vitamine si minerale din capsuni (detalii)

Cele mai abundente vitamine si minerale din capsuni sunt:

  • Vitamina C. Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C, care este un antioxidant necesar pentru sanatatea pielii si buna functionare a organismului.
  • Frecvent gasita in cantitati mari in boabe intregi, acest oligoelement este important pentru multe procese de functionare a organismului.
  • Folati (vitamina B9). Una dintre vitaminele B, acidul folic este important pentru cresterea tesutului normal si functia celulara si fundamentala pentru femeile insarcinate si pentru persoanele care sunt mai in varsta.
  • Acest mineral mentine functiile esentiale ale corpului, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale.

Intr-o masura mai mica, capsunile ofera, de asemenea, fier, cupru, magneziu, fosfor si vitaminele B6, K si E.

Capsunile beneficii

De ce e recomandat consumul de capsuni

Consumul de capsuni este asociat cu un risc redus de multe boli cronice. In plus, capsunile pot imbunatati sanatatea inimii, pot scadea nivelul zaharului din sange si pot ajuta la prevenirea cancerului.

Beneficiile capsunilor

  • Mentin sanatatea inimii

Bolile cardiace sunt cea mai frecventa cauza de deces la nivel mondial. Unii cercetatori au descoperit o relatie intre fructele de padure – sau antocianurile de boabe – si imbunatatirea sanatatii inimii. Astfel, conform unui studiu efectuat la persoanele de varsta mijlocie cu factori de risc bine stabiliti pentru boala cardiaca, consumul de capsuni pot imbunatati colesterolul (bun), tensiunea arteriala si trombocitele.

Capsunile, de asemenea:

  • imbunatatesc stariea antioxidanta a sangelui
  • ajuta la scaderea stresului oxidativ
  • reduc inflamatiile
  • imbunatatesc functia vasculara
  • imbunatatesc profilul lipidelor din sange
  • reduc oxidarea daunatoare a colesterolului (rau)
  • Regleaza nivelul de zahar din sange

Cand carbohidratii sunt digerati, corpul le distribuie si le elibereaza in sangele vostru. Astfel, corpul incepe apoi sa secrete insulina, care ajuta celulele sa ia zaharul din sange si sa-l foloseasca pentru combustibil sau pentru depozitare. Dezechilibrele in reglementarea zaharului din sange si al dietelor cu continut ridicat de zahar sunt asociate cu un risc crescut de obezitatediabet zaharat de tip 2 si diferite boli cardiace.

Capsunile par a incetini digestia de glucoza si de a reduce atat de glucoza, cat si insulina dupa o masa la care au fost consumati carbohidrati, in comparatie cu o masa bogata in carbohidrati, dar fara a se fi consumat capsuni. Asadar, capsunile pot fi deosebit de utile pentru prevenirea sindromului metabolic si a diabetului de tip 2.

  • Prevenirea cancerului

Cancerul este o boala caracterizata prin cresterea necontrolata a celulelor anormale. Formarea si progresia cancerului sunt adesea legate de stresul oxidativ si inflamatia cronica. O serie de studii sugereaza ca fructele de capsuni pot ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer prin capacitatea lor de a lupta impotriva stresului oxidativ si a unor inflamatii din organism.

Capsunile s-au dovedit a inhiba formarea tumorilor la animale cu cancer gastric si in celulele cancerului de ficat. Insa, sunt necesare mai multe cercetari pentru a imbunatati intelegerea efectelor capsunilor asupra cancerului inainte de a se ajunge la concluzii solide.

  • Accident vascular cerebral

Puterea antiinflamatorie a antioxidantilor din capsuni ajuta la reducerea formarii cheagurilor de sange legate de accident vascular cerebral.

  • Imbunatatesc functia cognitiva

Capsunile sunt bogate in iod, vitamina C si substante fitochimice, care contribuie la mentinerea functionarii corecte a sistemului nervos. Potasiul, de asemenea, in capsuni, a fost asociat de o imbunatatire a functiei cognitive prin cresterea fluxului sanguin catre creier. Exista studii care arata ca un consum ridicat de flavonoizi, in special din afine si capsuni, a redus ratele de declin cognitiv la persoanele in varsta.

  • Sanatatea si frumusetea pielii

Capsunile contin acid salicilic, alfa hidroxicid (AHA) si acid ellagic, care reduc hiperpigmentarea, impiedica acneea si elimina celulele moarte ale pielii. De fapt, un studiu realizat in Europa sugereaza ca preparatele pe baza de capsuni pentru scopuri cosmetice pot proteja pielea impotriva daunelor induse de UV. Utilizarea unor masti cu capsuni in mod regulat poate mentine pielea proaspata si curata.

Cum se prepara: Pentru a face o masca usoara pentru a avea o pielea stralucitoare, zdrobiti 4-5 capsuni si amestecati pulpa obtinuta cu o lingura de miere. Aplicati compozitia pe fata curata, lasati-o pana se usuca si apoi clatiti fata cu apa calduta.

  • Ingrijirea ochilor

Consumul de capsuni poate preveni afectiunile oculare, cum ar fi ochii uscati, degenerarea nervilor optici, degenerarea maculei, defectele vizuale si cresterea sensibilitatii la infectii. Exista studii care au aratat ca antioxidantii din capsuni, cum ar fi flavonoidele, fitochimicele fenolice si acidul ellagic, pot ajuta la evitarea sau ameliorarea aproape a tuturor problemelor oculare, deoarece consumul de capsuni protejeaza impotriva activitatii de scavenificare a radicalilor liberi.

  • Pierderea kilogramelor in plus

Capsunile stimuleaza productia adiponectinei si a leptinei, ambele fiind hormoni de ardere a grasimilor. Acestea ajuta la reducerea poftei de mancare, la scaderea zaharului din sange si la reducerea greutatii corporale si a grasimii, toate acestea contribuind la scaderea in greutate.

  • Prevenirea malformatiilor congenitale

Acidul folic este un nutrient necesar, in special in timpul sarcinii, deoarece ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale. Capsunile contin acid folic, iar consumarea acestora poate ajuta la asigurarea unei sanatati optime pe toata perioada de sarcina.

  • Prevenirea constipatiei

Datorita continutului ridicat de fibre, capsunile contribuie la stimularea digestiei si la prevenirea constipatiei. De asemenea, capsunile ajuta la prevenirea diverticulitei, a unei inflamatii a tractului digestiv, care poate provoca simptome de febra si greata.

  • Albirea danturii

Capsunile contin acid malic care actioneaza ca un agent natural de albire a dintilor.

Cum se utilizeaza: Se amesteca fructul zdrobit cu bicarbonat de sodiu si se pune pe dinti. Lasat timp de 5 minute sa actioneze si apoi spalati dintii normal insa de data aceasta fara pasta de dinti.

Cura de capsuni – indicatii si proprietati

Capsunile sunt o hrana sanatoasa si ideala pentru a pierde in greutate, deoarece exista 49 ​​de calorii intr-o ceasca de capsuni. Acestea sunt, de asemenea, bogate in vitamina C, fibre, calciu, magneziu si potasiu.

Astfel, capsunile promoveaza productia hormonului adiponectina si leptina, ambele fiind hormoni de ardere a grasimilor si hormoni metabolici. Acest lucru are ca rezultat o rata metabolica mai mare si mai multa pierdere in greutate. Cu o dieta sanatoasa, echilibrata si un exercitiu adecvat, capsunile va pot ajuta sa atingeti greutatea dorita cu usurinta. Pentru a pierde in greutate, capsunile trebuie sa fie consumate singure sau cu cereale, fulgi de ovaz si chiar iaurt. De asemenea, puteti sa va preparati smoothie-uri cu capsuni.

Iata cateva idei de mic dejun si gustari:

  • Capsuni cu banana (smoothie)

Puneti in blender si amestecati pana se omogenizeaza urmatoarele ingrediente:

  • 1 banana
  • 1 cana de capsuni
  • ½ cana de iaurt
  • ½ cana de lapte
  • 2 lingurite de miere raw
cura de capsuni smoothie

Capsuni cu kiwi

  • 1 cana de capsuni
  • 2 kiwi decojite
  • ½ cana de iaurt
  • ½ cana de lapte

Capsuni cu fructe de padure

  • 1 ½ cani amestec de capsuni, afine si mure
  • 1 cana de lapte
  • lingurita de miere

Fulgi de ovaz cu capsuni

  • 1 cana de capsuni
  • 2 linguri de ovaz
  • 1 iaurt
  • o lingurita de miere raw

Retete cu capsuni

Deserturi sanatoase cu capsuni

  • Desert rapid cu capsuni si iaurt

Ingrediente:

  • 250 g capsuni
  • 250 g iaurt grecesc
  • ½ lamaie
  • 2 linguri de zahar brun (miere)
  • esenta de vanilie (o lingurita)

Cum se prepara:

Se pun 50 de ml de apa impreuna cu zaharul la fiert pana cand compozitia celor doua ingrediente formeaza un sirop, iar apoi lasati sa se raceasca. Intre timp, curatati si spalati capsunile, iar apoi taiati-le bucatele. Separate, intr-un bol se va adauga iaurtul grecesc si se va amesteca impreuna cu esenta de vanilie. Dupa ce siropul s-a racit, puneti in el coaja rasa de la lamaie impreuna cu sucul de la o jumatate de lamaie si amestecati pana cand se omogenizeaza compozitia. Separate, luati 2 pahare si puneti in straturi: capsunile taiate, apoi iaurtul cu vanilie, iar capsuni, apoi iar iaurt. La final turnati deasupra cateva lingurite de sirop de lamaie si decorati desertul cu o capsuna intreaga. Sa aveti pofta!

Contraindicatii ale capsunilor

Alergia la capsune

Capsunile sunt, de obicei, bine tolerate, dar alergiile este destul de frecvene – in special la copiii mici. Aceste fructe contin o proteina care poate provoca simptome la persoanele sensibile la polen de mesteacan sau mere – o afectiune cunoscuta sub numele de alergie la polen-alimentare.

Simptomele frecvente includ mancarime sau furnicaturi in gura, urticarie, dureri de cap si umflarea buzelor, fetei, limbii sau gatului, precum si probleme de respiratie in cazuri grave.

Proteina care cauzeaza alergii este considerata a fi legata de antocianinele din capsuni (colorantii naturali ale fructele). Astfel, se recomanda capsunile fara culoare, albe, sunt, de obicei, bine tolerate de catre persoanele care sunt alergice.

Alergiile la copii – simptome

Daca copilul prezinta semne de alergie alimentara la scurt timp dupa ce a mancat capsuni, este posibil sa observati urmatoarele simptome:

  • urticarie sau eruptii cutanate insotite de mancarime
  • umflaturi
  • respiratie suieratoare sau dificultate de a respira
  • varsaturi
  • diaree
  • piele palida
  • durere de stomac
  • ameteala
  • tuse
alergia la capsuni copii

Simptomele unei reactii alergice severe includ:

  • inflamarea limbii
  • blocarea cailor respiratorii sau umflarea gatului
  • scaderea severa a tensiunii arteriale
  • puls rapid
  • pierderea constientei

Factorii de risc pentru alergia la capsuni

Un istoric familial de alergii, eczeme sau astm creste sansele de a avea o alergie alimentara. Puteti dezvolta unul oricand, desi copiii au o rata mai mare de alergii decat adultii. Cu toate acestea, copiii depasesc uneori o alergie. De asemenea, puteti dezvolta o alergie alimentara, chiar daca nu aveti un istoric familial de alergii. Intarzierea introducerii alimentelor alergenice la copii mai mari de 7 luni poate creste riscul de alergii alimentare.

Daca copilul dezvolta simptome alergice dupa ce mananca capsuni, eliminati fructele din dieta lor si prezentati-va in cel mai scurt timp la medicul pediatru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.